Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γ. Κουτρουμάνης: Ύστερα από διαβούλευση οι αλλαγές για τα βαρέα

  • Oι νέες ρυθμίσεις για τα επαγγέλματα που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά θα προκύψουν μετά από διαβούλευση και σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν από 1 Ιανουαρίου του 2012 επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, σε επίσκεψη του στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο αναπλ. υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης Τόνισε ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού Νόμου που προβλέπουν ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, 4500 ένσημα εκ των οποίων τα 3600 είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου ανέφερε και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσουν σταδιακά από 1/1/2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από 1/1/2015.
Επανέλαβε ότι το υπουργείο εξετάζει ρύθμιση για έκπτωση σε όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών με μείωση των εισφορών από 10% το 2011 έως 25% το 2013 αλλά και για μπόνους σε όσους τις προκαταβάλλουν.
  • Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ
Σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε στον Γ. Κουτρουμάνη:
•Ρύθμιση των παλαιών οφειλών μέσω διμηνιαίων δόσεων, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% της τρέχουσας εισφοράς
•Εναλλακτικά, εφάπαξ καταβολή των οφειλών ή παρακράτηση μέρους της σύνταξης (το πολύ για 5 έτη) όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
•Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους (οφειλών) για τις αδρανείς επιχειρήσεις, με αφαίρεση μέρους του οφειλόμενου ποσού.
Σχετικά με το μέτρο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο, περί υποχρεωτικής καταβολής μέσω τραπεζικού λογαριασμού του συνόλου της μισθοδοσίας, των εισφορών και του ΦΜΥ για κάθε εργαζόεμενο η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε να αποσυνδεθεί από τη ρύθμιση ο μισθός και να καταβάλλονται μέσω τράπεζας μόνο οι εισφορές και ο φόρος.
Ακόμη πρότεινε να επιβληθεί “επασφάλιστρου” σε όλες τις επιχειρήσεις της τάξης 1‰ επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ, ΑΕ, κλπ), προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, την παροχή μπόνους συνέπειας για τους συνεπείς ασφαλισμένους και την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου