Παρεμβάσεις Θ. Πάγκαλου και Ευ. Βενιζέλου – Τι είχε εισηγηθεί η ειδική επιτροπή που είχε συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών
- Του Κωνσταντινου Zουλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 9 Iανoυαρίου 2011
Οι δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αιφνιδίως έλαβαν θέση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν και επισήμως το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναβάλει τη σχετική συζήτηση, μόνον απαρατήρητες δεν πέρασαν στο Μαξίμου. Η παρέμβαση του κ. Θ. Πάγκαλου που είπε ότι «αν δεν ξεμπλέξουμε με τον σταυρό προτίμησης, στην ουσία μεταρρύθμιση δεν θα κάνουμε» και κυρίως δύο άρθρα του Ευ. Βενιζέλου (στην ιστοσελίδα aixmi) μέσω των οποίων ο υπουργός Αμύνης επαναδιατύπωσε τις απόψεις του για τη λειτουργία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος, εξελήφθησαν -ευλόγως- ως δημόσιες προειδοποιήσεις ότι στο εξής όλες οι σημαντικές κυβερνητικές επιλογές θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκαιρης έγκρισης των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Oι τοποθετήσεις Πάγκαλου και Βενιζέλου, όμως, αν και εντελώς διαφορετικές στην ουσία τους, ανέδειξαν και μια άλλη συζήτηση που υφέρπει στο κυβερνών κόμμα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή υπουργός που να μην εκμυστηρεύεται την ανησυχία του για την πρωτόγνωρη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται εν συνόλω πλέον το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» ένας εξ αυτών, «καλούμαστε πρωτίστως να διορθώσουμε εκ βάθρων τα του οίκου μας, αλλιώς θα βουλιάξουμε σύντομα και πιθανώς όλοι μαζί…». Καθώς ο «οίκος», όπως τον περιέγραψε ο υπουργός, συνδέεται πρωτίστως με τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε σήμερα ποιες ήταν οι τελευταίες επίσημες προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως τις εισηγήθηκε προ έτους η επιτροπή που θεσμοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών και στην οποία μετείχαν κορυφαίοι καθηγητές και ειδικοί στο θέμα (Ηλ. Νικολακόπουλος, Ν. Αλιβιζάτος, Δημ. Δώδος, Θαν. Διαμαντόπουλος, Φιλ. Σπυρόπουλος, Λίνα Παπαδοπούλου).
Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση της επιτροπής, το νέο σύστημα θεσπίζει δύο παράλληλους τρόπους εκλογής των βουλευτών. Συγκεκριμένα 120 βουλευτές να εκλέγονται με λίστα μέσω 11 ή 15 μεγάλων περιφερειών (στο πρότυπο του Καλλικράτη) και 180 βουλευτές μέσω μονοεδρικών περιφερειών στις οποίες επίσης θα κατατμηθεί ο εκλογικός χάρτης. Τα μέλη της επιτροπής πρότειναν επίσης να διατηρηθεί το 40,2% ως όριο για την αυτοδυναμία όπως και το μπόνους των 40 εδρών που λαμβάνει ο νικητής των εκλογών. Το κυριότερο όμως που εισηγήθηκε η επιτροπή, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ρουσφετολογική ψηφοθηρία, ήταν η πλήρης κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Με άλλα λόγια, η οριστική της πρόταση ήταν και στις μονοεδρικές περιφέρειες να κατέρχεται (κατόπιν προεπιλογής από την κομματική βάση) ένας μόνον υποψήφιος βουλευτής από κάθε σχηματισμό.
Η τελευταία αυτή πρόταση είναι βέβαια που προσκρούει στις μεγαλύτερες αντιδράσεις όχι μόνον της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ευνόητο ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έθετε σε εντελώς νέα βάση τους ενδοκομματικούς συσχετισμούς μεταξύ των ισχυρών και των λιγότερο ισχυρών βουλευτών… Σημειωτέον δε ότι ακόμη και η Ν. Δ. δεν έχει αντιτάξει μέχρι σήμερα κάποια ολοκληρωμένη αντιπρόταση, πέραν κάποιων μεμονωμένων δηλώσεων του κ. Αντ. Σαμαρά που τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος ολιγοεδρικών περιφερειών εισηγούμενος μάλιστα τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200!
Με το δεδομένο αυτό είναι χρήσιμο να υπομνησθεί και μια ακόμη πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία δεν δόθηκε στην προ-μνημονιακή εποχή καμία σημασία. Χάριν της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού οι ειδικοί εισηγήθηκαν στις μονοεδρικές περιφέρειες να μπορεί να εκλέγεται κάποιος βουλευτής ακόμη και αν ο σχηματισμός στον οποίο ανήκει δεν καταλαμβάνει σε πανελλαδικό επίπεδο το 3% των ψήφων. Με άλλα λόγια, τα μέλη της τάχθηκαν υπέρ της δυνατότητας να εκλέγονται βουλευτές ακόμη και εντελώς ανεξάρτητοι πολιτευτές αν πρωτεύσουν σε τοπικό επίπεδο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου