Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

«Όλα τώρα στο τραπέζι»

Κάλεσμα Παπανδρέου για συναίνεση, αλλά και μήνυμα για ρήξεις όπου χρειαστεί

Τη συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση συναινετικών λύσεων στα  μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός. «Πότε θα  είμαστε μαζί και πότε απέναντι», ήταν η απάντηση του νέου προέδρου της Ν.Δ.

Πρόσκληση για συναίνεση προς όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς απηύθυνε
χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου από την ερχόμενη εβδομάδα για να βρεθούν κοινές λύσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Προειδοποίησε πάντως ότι αν η συναίνεση αυτή δεν επιτευχθεί, είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ξεκάθαρα ότι προσβλέπει και στη δική του συναίνεση για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, πρόσκληση που αποδέχθηκε ο κ. Σαμαράς, φροντίζοντας όμως να δηλώσει και ο ίδιος ξεκάθαρα ότι «θα είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι».

Η συνάντηση που περιγράφεται ότι πραγματοποιήθηκε «σε εξαιρετικό κλίμα» δεν κατέληξε πάντως σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί του διαλόγου που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού διατυπωθούν με σαφήνεια οι κυβερνητικές προτάσεις επί της θεματολογίας που θα περιλαμβάνει ο διάλογος.

«Στην εντατική»

Ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο αίτημα της κυβέρνησης για συναίνεση, ο Πρωθυπουργός επισημοποίησε χθες κατά τη διάρκεια δημόσιων παρεμβάσεών του ότι από την προσεχή εβδομάδα ανοίγει ο ίδιος τον διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας. Μάλιστα, λίγο μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου που εκφώνησε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στην εντατική» και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει προσωπικά τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους πολίτες και την κοινωνία σε έναν ευρύ διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα. Όπως είπε «στόχος μας δεν είναι ο διάλογος για τον διάλογο αλλά να χτίσουμε συμμαχίες και συναινέσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Ο ίδιος προσδιόρισε τη θεματολογία από την οποία μπορεί να εξαγάγει κανείς το συμπέρασμα ότι δεν απουσιάζει κανένα από τα μεγάλα θέματα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, αλλά και κοινωνικών εταίρων είναι: αλλαγές στο κράτος, στη φορολογία και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στο αναπτυξιακό πρότυπο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και στην Υγεία.

«Θα μείνουν πίσω»

Προειδοποίησε ότι ορισμένοι- υποδεικνύοντας έμμεσα το ΚΚΕ, αλλά ίσως και τον ΣΥΡΙΖΑ, που αρνούνται τον διάλογο- ενδέχεται να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή και να την υπονομεύσουν. Αυτούς, είπε, «θα τους αφήσουμε πίσω. Μόνους τους και εκτεθειμένους στα μάτια των πολιτών». Υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο απαρέγκλιτα θα βαδίσουμε, γιατί δεν θα γίνουμε όμηροι κανενός συμφέροντος, κανενός προβλήματος».

Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του στο οποίο περιλαμβάνονταν και πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μιλάει για τα ελληνικά προβλήματα, όχι για να αποφύγει ευθύνες αλλά γιατί έχει τη βούληση να τα δει κατάματα και να συγκρουστεί με αυτά, να τα λύσει». Τόνισε όμως «αλλά δεν θα το κάνω, ούτε μπορώ μόνος. Γι΄ αυτό ζητώ όχι ανοχή αλλά συμμετοχή. Συμμετοχή όλων! Όποιος πιστεύει ότι μόλις βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία όλα θα είναι καλά, απλώς αναζητά ένα άλλοθι για να μην κάνει τίποτα».

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης αυστηρή προειδοποίηση τόσο προς την Κομισιόν, όσο και τους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας και ουσιαστικά τόνισε- ειδικά προς τις Βρυξέλλες- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τους. Όπως είπε «αυτοί που επί τόσα χρόνια ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την αδράνεια, τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης που τόσο ζημίωσαν τους Έλληνες πολίτες, ζητούν τώρα από αυτούς να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα υιοθετήσουμε κοντόθωρες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, διότι το μετακύλισαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογουμένους που ουδεμία ευθύνη φέρουν». Και πρόσθεσε με έμφαση «κάποιοι επιμένουν να μην εξάγουν κανένα συμπέρασμα από τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Με τα πρώτα δειλά σημάδια της ανάκαμψης είναι έτοιμοι να συνεχίσουν ξανά στον δρόμο της υποταγής της κοινωνίας και των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών».


«Θα ανοίξουμε μέτωπο με τα συμφέροντα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός μίλησε ακόμη για πελατειακές σχέσεις και σχέσεις διαπλοκής κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τη διαιώνισή τους.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου σε ομιλία του με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε με νόημα πως «η κυβέρνηση πήρε εντολή αλλαγής και όχι διαχείρισης, την οποία και έχει σκοπό να τιμήσει». Ο υπουργός Οικονομικών, αφού περιέγραψε τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις για το αν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αδιαφάνεια, πελατειακές και περίεργες σχέσεις κράτους, επιχειρήσεων και μέσων, αν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε εμπόδια στη δημιουργική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αν θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε ελλείμματα στον προϋπολογισμό, αν θα συνεχίσουμε να φορολογούμε αυτούς που δεν μπορούν να αποφύγουν τον φόρο και να ανεχόμαστε τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά, για να δηλώσει κατηγορηματικά αμέσως μετά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία, έχουμε αποφασίσει να συγκρουστούμε με σειρά από νοοτροπίες και να ανοίξουμε μέτωπα τομών και αλλαγών».

Η επίθεση που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών σχετίζεται- υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει άμεσα, κάτω και από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες, το καυτό κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, στα κλειστά επαγγέλματα.

«Παραίνεση» Σπέκχαρντ για άρση της μονιμότητας

ΠΕΡΙΕΡΓΗ παρέμβαση υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα αλλά και μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Μια οικονομία με ευέλικτο καθεστώς απασχόλησης έχει συγκριτικό πλεονέκτημα», τόνισε και υπογράμμισε πως «η επιθυμία των κυβερνήσεων να εγγυώνται την απασχόληση διά βίου συχνά οδηγεί σε μη διατηρήσιμο δημοσιονομικό βάρος». Χαιρέτισε πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ τόνισε πως εκείνο που ζητούν οι επενδυτές είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα και υποδομές.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, TA NEA: Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου