Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ο προϋπολογισμός αντανακλά την αντιλαϊκή πολιτική

Στην ομιλία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντεπιτεθούν, γιατί διαφορετικά θα χάσουν «τ' αυγά και τα πασχάλια»

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Κάλεσμα στους εργαζόμενους όχι μόνο να μη δεχτούν την οποιαδήποτε θυσία στο όνομα της κρίσης και του περιορισμού του ελλείμματος, αλλά να αυξήσουν τα αιτήματά τους, γιατί διαφορετικά θα χάσουν «τ' αυγά και τα πασχάλια», απηύθυνε χτες από το βήμα της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από τους αγώνες τους να διορθώσουν την ψήφο τους.

Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, αναγνωρίζουμε απολύτως ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ο προϋπολογισμός του 2010 είναι σε απόλυτη σύμπνοια και διαφωνούμε με την εκτίμηση άλλων κομμάτων - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι ο προϋπολογισμός παρεκκλίνει από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Το κάνουν αυτό, είπε, γιατί δε θέλουν να μπουν στον κόπο να χτυπήσουν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος της κυβέρνησης. Μένουν στο επιφαινόμενο και όχι στην ουσία. Εμείς, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, τονίζουμε ότι έχει συνέπεια αντιλαϊκή ο προϋπολογισμός με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Το ΚΚΕ, είπε, προεκλογικά είχε πει ότι «έρχεται θύελλα», άσχετα με το ποιο κόμμα θα ήταν στην κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, παρά τις διαφορές τακτικής (το ΠΑΣΟΚ είναι πιο ικανό στη λαϊκή ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση), πηγαίνουν στον ίδιο σκοπό. Το ΠΑΣΟΚ, σε συνθήκες κρίσης όπως σήμερα, δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θυμίζει όχι ΠΑΣΟΚ του 1981, αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ του 1993 - 2004. Θα είναι χειρότερο, όπως χειρότερη θα ήταν και η ΝΔ, εάν αυτή ήταν στην κυβέρνηση. Και αυτό, υπογράμμισε, επειδή υπάρχει κρίση και για το ξεπέρασμά της αναζητείται αντιλαϊκή διέξοδος.

Η κρίση δεν είναι παράγωγο της διαφθοράς

Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δεν αγνοούμε τη λαϊκή ψήφο, αλλά δεν είναι αυτή που προδίδει χαρακτηριστικά λαϊκότητας σε ένα κόμμα, τα οποία καθορίζονται από το πρόγραμμά του.

Φορτώσατε την κρίση, συνέχισε, στη σπατάλη και τη διαφθορά που είναι υπαρκτή και αγνοείτε τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Ακόμα, είπε, και με τα στεγνά στοιχεία δεν προκύπτει από τη σπατάλη και τη διαφθορά το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Τα χρέη, τόνισε, ανέβηκαν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και εσείς συνειδητά παραπλανάτε το λαό γιατί θέλετε να πάρετε ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, όπως για παράδειγμα η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Αλ. Παπαρήγα αναρωτήθηκε εάν πρόκειται για «άγνοια ή ψέμα» η άποψη ότι για την κατάσταση φταίει το «αναπτυξιακό μοντέλο», τονίζοντας ότι εδώ και 181 χρόνια υπάρχει το ίδιο «αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο βέβαια εξελίσσεται. Με απόψεις, είπε, όπως ότι θα αλλάξουμε το «αναπτυξιακό μοντέλο» και με λίγο «πράσινο» και λίγη σοσιαλδημοκρατία θα λυθούν τα προβλήματα, επιχειρείται η λαϊκή παραπλάνηση και η αθώωση του καπιταλιστικού συστήματος.

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που γίνονται εναντίον του λαϊκού κινήματος που φθάνουν μέχρι του σημείου να καθιερωθεί ο «χαφιές της γειτονίας», όπως εξήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης με την καθιέρωση του «αστυνομικού της γειτονιάς». Εχουμε να κάνουμε, είπε, με μια επιχείρηση συκοφαντίας των κομμουνιστικών ιδεών και ως τέτοια δεν εννοούμε την έστω και μαχητική αντίθεση στην ιδεολογία μας. Εδώ, τόνισε, πρόκειται για συνειδητή συκοφαντία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών στις εταιρείες.

Δείγμα, συνέχισε, της συνέχισης από την κυβέρνηση της ίδιας πολιτικής που ακολουθούσε η ΝΔ είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάργησε ούτε έναν νόμο της ΝΔ, αλλά αντίθετα πατάει πάνω σε αυτούς και τους βελτιώνει υπέρ των λίγων. Χαρακτηριστικά ανέφερε το χαράτσι με τα νέα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ τα διατήρησε.

Τρομοκρατία σε βάρος του λαού

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να σκεφθεί και να βγάλει συμπεράσματα με βάση την τελευταία 20ετία, αφού είναι γεγονός ότι οι βάσεις γι' αυτά που συμβαίνουν σήμερα τέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Μέσα από την τρομοκρατία που επιχειρείται, είπε, φαίνεται ότι υπάρχει ο πατριωτισμός του κεφαλαίου και ο πατριωτισμός του λαού, αφού συνεχώς οι κυβερνήσεις λένε ότι εάν δεν δώσουμε ρευστό στις επιχειρήσεις τότε αυτές θα κλείσουν ή θα μεταφερθούν αλλού, δείγμα και αυτό ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και ως πατρίδα αναγνωρίζει μόνο το κέρδος. Το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που είπατε προεκλογικά, είπε η Αλ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, το λέγατε στον ίδιο το λαό με τον εκβιασμό ή θα σκύψετε το κεφάλι ή θα καταστραφείτε.

Η σημερινή οικονομική κρίση, τόνισε, ήταν αναπόφευκτη, αφού το καπιταλιστικό σύστημα «έσκασε από την κερδοσκοπία» και δεν έχει να κάνει με το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Συμβάλλουν βεβαίως, συνέχισε, οι πολιτικές των κυβερνήσεων αλλά η κρίση είναι σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Τώρα, είπε, χωρίζεστε σε «κρατιστές» και «αντικρατιστές» και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει κρατικό πόλο στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Πρόκειται, τόνισε, για ένα ξεπερασμένο από τα πράγματα μοντέλο αφού και ο Γ. Μπράουν στην Αγγλία ή η Α. Μέρκελ στη Γερμανία τάσσονται υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Κάτι τέτοιο, είπε, το μόνο που κάνει είναι να αλλάζει τις σχέσεις κράτους - αγοράς, πάντα βέβαια υπέρ της αγοράς.

Χρήματα υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο

Αναφερόμενη στο έλλειμμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι τα 30 δισ. που εμφανίζονται φέτος είναι σταγόνα σε όλα όσα πήρε το κεφάλαιο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι από το 2000 έως το 2008 οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι ΕΠΕ αύξησαν κατά 45% τα ίδια κεφάλαιά τους, κατά 91% το ρευστό τους, κατά 127% τις συμμετοχές τους σε άλλες εταιρείες και κατά 60% τις πωλήσεις τους. Μάλιστα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπως η σημερινή έχουν τα ίδια κέρδη με τα προηγούμενα χρόνια και την ίδια στιγμή καλούνται οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και για 1.120 κατώτερη σύνταξη.

Επιχειρήσεις, τράπεζες και κυβέρνηση χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος χρωστάει και παρακρατάει ποσά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια στιγμή ζητάτε από τους εργαζόμενους να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους, είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα και υπενθύμισε ότι πρόσφατα η ΕΕ πρόσφερε σε ελληνικές τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ (πέρα από τα 28 δισ. που πήραν από την κυβέρνηση) με επιτόκιο 1% και τώρα θέλουν και άλλα ποσά, επειδή πέφτει το ποσοστό κέρδους τους.

Απέναντι στην τρομοκρατία, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, θα «τρομοκρατήσουμε» και εμείς τους εργαζόμενους λέγοντάς τους τι θα πάθουν εάν δεν αντεπιτεθούν. Εκανε αναφορά στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό στον οποίο μάλιστα προτάθηκε η σύνδεση της εργοδοτικής εισφοράς με τον τζίρο των επιχειρήσεων, καταγγέλλοντας ότι αυτό δεν είναι σύστημα συλλογικής Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά επιχείρηση να φθάσουμε στο σημείο τις προνοιακές παροχές να τις δίνει το κράτος και τις διάφορες παροχές τα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς, τόνισε, είμαστε στην άλλη όχθη, αφού μπορεί η Ελλάδα να είναι μία αλλά δεν είναι μία και η κοινωνική τάξη που υπάρχει στη χώρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/12/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου