Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μόνο με συμβάσεις έργου στο Δημόσιο

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών βάζει «μαχαίρι» στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
Μαχαίρι στις προσλήψεις προσωπικού βάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, η οποία απεστάλη προς όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με την εγκύκλιο καθίσταται απολύτως σαφές ότι ειδικά για το 2010, εν όψει και των κυβερνητικών εξαγγελιών για περιορισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να προβούν στον άμεσο προγραμματισμό και την άμεση κίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού καθώς και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα. «Το γεγονός αυτό», επισημαίνεται, «επιτάσσει τη μείωση, στο απολύτως αναγκαίο, του αριθμού των αιτημάτων».

Στην εγκύκλιο, η οποία υλοποιεί τις διατάξεις του νέου νόμου για τις προσλήψεις, επισημαίνεται ότι από το 2010 καθιερώνεται ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Καλούνται επομένως τα υπουργεία να προβούν στον έγκαιρο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και των συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2010 και να αποστείλουν τόσο τα αιτήματά τους όσο και τα αιτήματα των φορέων που εποπτεύουν στο υπουργείο Εσωτερικών. «Τα αιτήματα θα αφορούν όλο το έτος 2010» τονίζεται, «ανεξαρτήτως αν ήδη υφίστανται συμβάσεις, οι οποίες όμως λήγουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή εντός του επόμενου έτους».

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις που άρχισαν να ισχύουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις, η επιλογή των συμβασιούχων εργασίας ορισμένου χρόνου για αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών ή προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα ή έργα που χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς, γίνεται βάσει των κριτηρίων του άρθρου 21 του Ν. 2190/94, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τα οποία αναδιαμορφώνονται με ορθολογικότερο τρόπο, προκειμένου να εξισορροπηθεί η μοριοδότηση της ανεργίας με αυτή της εμπειρίας και να ενισχυθούν οι υποψήφιοι με αυξημένα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών). Εκτός τούτου, τα αιτήματα για την έγκριση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, πρέπει να έχουν περιέλθει τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να χορηγηθεί η βεβαίωση ύπαρξης των απαιτούμενων πιστώσεων ως τις 15 Ιανουαρίου 2010. «Αιτήματα τα οποία θα αποστέλλονται πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας», τονίζεται, «δεν θα προωθούνται για έγκριση στην Τριμελή Επιτροπή, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αιτημάτων που αφορούν πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες (άρθρο 20 Ν. 2190/94), οι οποίες, ως εκ της φύσης τους, δεν μπορούν να προγραμματιστούν».

Σ την εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου τίθεται σε νέα βάση το θεσμικό πλαίσιο σύναψής τους, καθώς και αυτές θα υπόκεινται στο μέλλον στα κριτήρια του άρθρου 21 του Ν. 2190/94, ενώ η σχετική βεβαίωση, ότι πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις μίσθωσης έργου που δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα χορηγείται εφεξής από το ΑΣΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του νομοσχεδίου, δεν επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου πρώτον, για την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης του φορέα και, δεύτερον, όταν από τον οικείο οργανισμό ή κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας των ΟΤΑ, προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτή για την οποία προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα.

Στη δεύτερη περίπτωση, τονίζεται στην εγκύκλιο, έχει προβλεφθεί στο νομοσχέδιο (άρθρο 14, παρ.1) μεταβατική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, είναι δυνατόν, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και ύστερα από πρόταση του ΑΣΕΠ να ορίζεται, κατά περίπτωση, μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης από την έναρξη ισχύος του νόμου και πάντως σε καμία περίπτωση μετά τις 31.12.2010. Ειδικά για τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 31.12.2011. Τα αιτήματα για έγκριση σύναψης σύμβασης μίσθωσης έργου πρέπει πριν από την υποβολή τους στο υπουργείο Εσωτερικών να υποβληθούν και να έχουν παραληφθεί από το ΑΣΕΠ το αργότερο ως τις 11 Ιανουαρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου