Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Καταιγίδα εξεταστικών, με συναίνεση και παγίδες

  • Η«καταιγίδα» των εξεταστικών επιτροπών που θα ενσκήψει στο Κοινοβούλιο από τις αρχές του νέου έτους έχει προσλάβει, από τα δύο μεγάλα κόμματα, χαρακτήρα μηδενισμού τού «κοντέρ» της διαφάνειας.

Αν και οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επιμένουν ότι η αναζήτηση και ο εντοπισμός των τυχόν πολιτικών ευθυνών είναι ο μοναδικός δρόμος, προκειμένου «η αλήθεια να λάμψει» και τονίζουν πως είναι η τελευταία ευκαιρία, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις που προξένησαν βαθιά «ρήγματα» στην αξιοπιστία τους.

Ωστόσο, η πολιτική συμφωνία για τα υπό διερεύνηση ζητήματα που επιτεύχθηκε προ εβδομάδων μεταξύ του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αν. Σαμαρά κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο εκτός από τα χαμόγελα συναίνεσης κρύβει πολλές παγίδες.

Κοινά ή χωριστά πορίσματα;

Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αν η έρευνα «πέσει» πάνω σε ευθύνες στελεχών τους.

Αλλωστε, το παρελθόν των εξεταστικών επιτροπών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι όσον αφορά την απόδοση πολιτικών ή ποινικών ευθυνών. Η μη επίτευξη έκδοσης κοινού πορίσματος στο παρελθόν για τον καταλογισμό ευθυνών αποδεικνύει την παγιωμένη αντίληψη των βουλευτών των μεγάλων κόμματων να επιδιώκουν πάση θυσία την αθώωση των στελεχών τους.

Θα συμβεί και τώρα το ίδιο; Οι απόψεις διίστανται.

Η αισιόδοξη πλευρά επιμένει ότι η λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών θα δώσει τη μοναδική ευκαιρία στους πολιτικούς αρχηγούς της κυβερνητικής παράταξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα νέο πολιτικό ήθος, να απαλλαγούν από βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και από εσωκομματικούς αντιπάλους, όσο βαθιά και αν χρειαστεί να φτάσει «το μαχαίρι της κάθαρσης».

Υπάρχει όμως και η απαισιόδοξη πλευρά. Βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ υπενθυμίζουν τι έγινε στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις και προβλέπουν ότι «θα οδηγηθούμε τελικά σε συγκάλυψη της πραγματικότητας».

Η πεποίθησή τους αυτή ενισχύεται, υποστηρίζουν, από το γεγονός ότι και στις πέντε υποθέσεις που θα διερευνήσει η Βουλή (Χρηματιστήριο, Ομόλογα, Βατοπέδι, Siemens και Γερμανός) εμπλέκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., οπότε θα χρειαστεί πολιτικό σθένος, ώστε οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί να μην καλύψουν με πέπλο προστασίας τους τυχόν εμπλεκόμενους.

Εως Μάιο-Ιούνιο

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας των επιτροπών.

Κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο τους έως το τέλος του ερχόμενου Μαΐου ή -το πολύ- έως τις αρχές Ιουνίου, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα λειτουργήσουν όλες μαζί (και οι πέντε) ή ανά δύο.

Και αυτό διότι στην περίπτωση μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόσθετα αιτήματα και για άλλες υποθέσεις (π.χ. υποκλοπές), θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου που προβλέπεται ιδιαίτερα βεβαρημένο το νέο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι εξεταστικές επιτροπές που έχουν συσταθεί αποτελούνται από 23 μέλη. Αν ακολουθηθεί και τώρα η ίδια πρακτική, 115 βουλευτές θα απασχολούνται νυχθημερόν με το έργο των εξεταστικών επιτροπών.

Προβληματισμός υπάρχει και για το πώς θα οργανωθεί η συζήτηση των πέντε προτάσεων του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια του Σώματος. Ετσι, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσες θα είναι οι συνεδριάσεις που θα γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου