Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εντονη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι κλείνει ο κύκλος των αρνητικών αξιολογήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, ανέφερε πως «πράγματι, όλες οι χώρες έχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα έχει το πρόσθετο πρόβλημα της έλλειψης αξιοπιστίας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, τους πολίτες της και τις διεθνείς αγορές».

«Η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να ξαναβρεί όλα αυτά τα στοιχεία που χάθηκαν, την χαμένη αξιοπιστία και έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα. Σήμερα με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, κλείνει ένας κύκλος αρνητικών αξιολογήσεων. Η υποβάθμιση ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν που περιμέναμε και η διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με άλλες χώρες μειώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι μετά από καιρό, αρχίζει να περνά το μήνυμα ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που έχει καταθέσει αξιόπιστο προϋπολογισμό και προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που την έχει φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Λοβέρδος: Με αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον

Τον κίνδυνο της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει δραστική μεταρρύθμισή του, επέσεισε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του. «Το 2015 ο τότε υπουργός θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως δεν θα δοθούν 14 μηνιαίες συντάξεις και τα δώρα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, για να εκτιμήσει πως «με αυτό το μεταπολεμικό ασφαλιστικό σύστημα, ως έχει σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Λοβέρδος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου του για εξοικονόμηση 2 δισ. με την μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και με την μείωση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, υποσχόμενος «να δώσουμε τη μάχη και να τα καταφέρουμε». Από την άλλη, «προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση εσόδων του συστήματος, δίχως να αυξήσουμε τις εισφορές, που είναι οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε.. Πρώτο μας μέτρο η νομιμοποίηση άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών - ενώ προτάσεις με παρόμοιο περιεχόμενο κάναμε αρκετές στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, όπως π.χ. για την ένταξη στο σύστημα των συνταξιούχων που συνεχίζουν όμως να εργάζονται ανασφάλιστοι».

Ο υπουργός Εργασίας, υπενθύμισε μεταξύ άλλων, πως ο προϋπολογισμός του 2010 εμπεριέχει την εφαρμογή της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τη σταδιακή αύξηση επιδόματος ανεργίας έως να φθάσει το 70% του βασικού μισθού, καθώς και τη διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20.000 - αλλά και την αύξηση κατά 30 + 20 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ (από 1ης Οκτωβρίου 2009 και 1ης Ιουλίου 2010).

Καρχιμάκης: Σύμπραξη αγροτών και κράτους

Αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα χαρακτήρισε την σύμπραξη αγροτών και κράτους για μια ουσιαστική, σύγχρονη και κυρίως ανθρώπινη αγροτική μεταρρύθμιση, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Καρχιμάκης. Έκανε λόγο για αδιέξοδα τα οποία οφείλονται στις πελατειακές πρακτικές, τις πολιτικές προχειρότητας χωρίς μελέτη και όραμα, την αδιαφάνεια και τη σπατάλη, την αναξιοπιστία και τις διαχωριστικές γραμμές, την αδυναμία διαλόγου και τις υπεκφυγές, την αδιαφορία για την ουσία των προβλημάτων και την μακροπρόθεσμη εξέλιξή τους.

Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει τέρμα σε όλα αυτά, συγκρουόμενη με τα συμφέροντα που λυμαίνονται σήμερα τον αγροτικό τομέα, ελέγχοντας την αγορά και περιορίζοντας τους μηχανισμούς που αλλοιώνουν την ποιότητα των προϊόντων και απομυζούν τα χρήματα των αγροτών, εφαρμόζοντας άμεσα μέτρα για την ανακούφισή του αγρότη, και την επιτάχυνση εκταμίευσης των κοινοτικών ενισχύσεων και όσων οφείλει το κράτος σε αυτόν και θέτοντας γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Πανάρετος: Δομικά διαχρονικά προβλήματα

Δομικά διαχρονικά προβλήματα κυριαρχούν στην Ελλάδα, διογκώνοντας τη δική της κρίση μέσα στη διεθνή, τόνισε, μιλώντας επί του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Πρόσθεσε, ότι τα εισπρακτικά μέτρα μόνον πρόσκαιρα οφέλη μπορούν να εξυπηρετήσουν, αφού δεν δίνουν λύση στη ρίζα του προβλήματος που είναι η στρεβλή λειτουργία του κράτους και η διαφθορά που αλληλοτροφοδοτούνται και επηρεάζονται.

Σημείωσε ο κ. Πανάρετος ότι εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση έδωσε 1 δισ. ευρώ στην Παιδεία. Αλλά και με το 1 δισ., και το 5% δεν πρόκειται να ξεπεραστούν τα προβλήματα, διότι είναι στεβλή η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ως τέσσερα παραδείγματα αυτής της στρεβλής λειτουργίας ο κ. Πανάρετος ανέφερε το αναλογικά υπερβολικό κόστος της μεταφοράς μαθητών έναντι των φόρων που εισπράττονται. Δεύτερο παράδειγμα, τα συγγραφικά δικαιώματα (100 εκατ. ευρώ) που αφενός στρεβλώνει την ίδια την αγορά, ενώ στον μαθητή, τον φοιτητή ή τον σπουδαστή μένει μόνον ένα βιβλίο.

Έναντι αυτού, αντέτεινε, αν πηγαίναμε στο ηλεκτρονικό βιβλίο που μπορεί να περιέχει χιλιάδες βιβλία θα ήταν πλέον κατάλληλο και πρόσφορο. Η αρχική επιβάρυνση θα ήταν 300 εκατ. ευρώ, αλλά με 20 εκατ. ευρώ ετησίως θα ανανεώνοντας και θα εμπλουτίζονταν τα βιβλία. Ίδια κατάσταση με τη μη αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να γίνονται και σπατάλες και μη ορθολογική διάθεση των κονδυλίων ανάλογα με τις ανάγκες είπε ο κ. Πανάρετος.

Διαμαντοπούλου: Εγερτήριο λάκτισμα στα θέματα Παιδείας

«Αυτός ο προϋπολογισμός, σ’ αυτήν τη συγκυρία, δίνει ένα εγερτήριο λάκτισμα στα θέματα Παιδείας. Με άλλα λόγια, κάναμε αυτό που κάνει κάθε ελληνική οικογένεια: Μέσα στην κρίση, τις οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα εξαιρώντας τα παιδιά απ’ την συνολική μείωση των δαπανών και των επενδύσεων» ανέφερε στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας πως τα κονδύλια για την Παιδεία (1,135 δισ. ευρώ) υπερβαίνουν ακόμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.

Η υπουργός Παιδείας επεσήμανε την αναγκαιότητα για «αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων μετά από 40 χρόνια, έναν νέο τρόπο αυτοδιοίκησης του σχολείου, το οποίο θα πρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον λειτουργίας του. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που να μας φέρει στην ψηφιακή αλλαγή, έναν νέο τρόπο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών». Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προωθούμενη σύνδεση της εκπαίδευσης με ευρωπαϊκά δίκτυα (ΕΔΕΚ, e-school, e-university), ώστε «να ξέρουμε πως οι νέοι σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και μέσα που έχουν σε όλη την Ευρώπη». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός Παιδείας, στο νομοσχέδιο το οποίο προορίζεται να ανατρέψει το παρόν θεσμικό πλαίσιο, «που επιτρέπει σε νομούς της χώρας να έχουν το 50% των εκπαιδευτικών εκτός της τάξης - 18000 αποσπασμένους που ο υπουργός δεν έχει την δυνατότητα να μετακινήσει».

Στ. Καλαφάτης: «Άμεσες κινήσεις στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών»

Λύσεις δεν δίδονται με αλχημικού τύπου προϋπολογισμούς, ούτε με τεχνητή αύξηση του ελλείμματος ή φορολογικές αφαιμάξεις, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σήμερα έχει να αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους. Πρώτα τον ίδιο της τον εαυτό που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές για λήψη έκτακτων μέτρων και άλλα πράττει τώρα όπως με την «απόσυρση της απόσυρσης των παλαιών ΙΧ». Δεύτερον, την ίδια την πραγματικότητα με τις διαφορετικές γραμμές μέσα και στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο.

Ο τομεάρχης της ΝΔ ζήτησε άμεσες κινήσεις και στον νευραλγικό τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών χαρακτηρίζοντας ως καθοριστικά βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης τη λύση του θέματος της Ολυμπιακής και την προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ, και την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.

Κατά τον ίδιο, η χώρα πρέπει να κινηθεί σε έξι άξονες-αρχές: σύγχρονο επιχειρείν, άρση γραφειοκρατίας, διά βίου μάθηση, συγκροτημένη πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξορθολογισμός δαπανών του προϋπολογισμού και εξάλειψη μονοπωλιακών καταστάσεων.

Σιούφας: Παθογενές το πολιτικό σύστημα

Για ασυνεννοησία, ακινησία και έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αναγνώρισε την ύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία - εξίσου παθογενές ωστόσο, είναι το πολιτικό σύστημα που διέπεται από «αδυναμία μας να συνεννοηθούμε ακόμη και εκεί που υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις και αυτονόητη συναντίληψη: Δεν μπορεί για παράδειγμα, να μεταβάλλεται η δομή της διακυβέρνησης ανά τετραετία και να ανατρέπεται πλήρως, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Σιούφας πρότεινε να κατατεθεί εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την λειτουργία των κομμάτων, την διατήρηση μιας σταθερής κυβερνητικής δομής για τουλάχιστον 10-15 χρόνια, την συνταγματική κατοχύρωση σταθερής βουλευτικής περιόδου τεσσάρων ετών, καθώς και την υιοθέτηση πρότασης του Ε. Βενιζέλου για την τροποποίηση του άρθρου 80 του Συντάγματος, την οποία «εσφαλμένα», είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Αντιπαράθεση Αντώναρου - Ξενίδη

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελο Αντώναρο, που υπερασπίστηκε την πολιτική του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, και τον γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξενίδη, που τον κατηγόρησε ότι εξακολουθεί να ζει στον πλασματικό κόσμο του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

Ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι όταν ο Κώστας Καραμανλής, έγκαιρα είχε εντοπίσει τις συνέπειες από την διεθνή οικονομική κρίση και με παρρησία πρότεινε λύσεις και μέτρα μη δημοφιλή και αρεστά αλλά επιβεβλημένα για τη χώρα, οι ίδιοι μιλούσαν για άλλοθι της ΝΔ και ισχυρίζονταν ότι χρήματα υπάρχουν.

«Με την ομιλία του κ. Αντώναρου αντιλήφθηκα ότι δεν τον ξύπνησε ούτε η διαφορά κοντά στο 12% που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να ζει στον όμορφο πλασματικό κόσμο του κυβερνητικού εκπροσώπου», του απάντησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, που ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα.

Γερουλάνος: «Η χώρα θυμίζει ένα μεγάλο δημοσιονομικό ατύχημα»

Την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού και τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη δραστικής περιστολής των δαπανών, στην αλλαγή νοοτροπίας στην ποιότητα των δράσεων, ενώ χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό ως «το δυσκολότερο ίσως της μεταπολίτευσης» και επιτέθηκε με δριμύτητα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με αφορμή το μπαράζ των επιθέσεων που δέχεται η χώρας μας το τελευταίο διάστημα.

«Στόχος μας είναι στο πρώτο χρόνο να μειώσουμε την σπατάλη και στο δεύτερο χρόνο να την μηδενίσουμε. Η διαφορά μας με την ΝΔ είναι ότι εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, με λιγότερα χρήματα», επεσήμανε. Και προσδιόρισε τους 3 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί: Μείωση σπατάλης, εθνικό περιφερειακό σχέδιο δράσης και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.

Σαλμάς: «Δεν ήσασταν έτοιμοι να κυβερνήσετε»

Η σημερινή κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να δώσει τα πρώτα καλά βήματα για την οικονομική πολιτική και ήδη αντικατοπτρίστηκε στην αντίδραση των αγορών, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. «Είτε αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετο κόστος δανεισμού, λόγω της αύξησης του spread, είτε σε κακή ψυχολογική κατάσταση στην αγορά, οι πρώτες ογδόντα ημέρες καταδεικνύουν ότι δεν ήσασταν έτοιμοι να κυβερνήσετε», ανέφερε ο κ.Σαλμάς.

«Πώς να εμβολιαστεί κάποιος, όταν στο νοσοκομείο που επισκέπτεται, το προσωπικό πιθανόν να του δηλώνει ότι το ίδιο δεν έχει εμβολιαστεί, όπως και πρώην υπουργός σας ιατρός;», ρώτησε ο κ. Σαλμάς.

Μαγκριώτης: «Η κυβέρνηση ΝΔ φούσκωσε επίτηδες το έλλειμμα»

«Μιλάτε για αλχημείες, αλλά μάλλον περιγράφετε τις αλχημείες τις οποίες εσείς κάνατε», απάντησε στις κατηγορίες της ΝΔ για «πειραγμένα νούμερα» ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «φούσκωσε» επίτηδες το έλλειμμα και υπονόμευσε το κύρος της χώρας, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι «αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ ήταν γενναιόδωρο, αφού δεν προσέθεσε ελλείμματα όπως τα 9 δισ. του ΟΣΕ».

Για τα δύο έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών για τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει επικρίσεις ότι «παγώνουν» - τις επεκτάσεις αυτοκινητοδρόμων της Αττικής και του αεροδρομίου στο Καστέλλι-, ο υφυπουργός είπε ότι δεν υπήρχαν καν κονδύλια εγγεγραμμένα.

Η ΚΕΔΚΕ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009, αλλά και για τον νέο προϋπολογισμό κατέθεσαν σήμερα το πρωί στα πολιτικά κόμματα της Βουλής τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2009 υπάρχει μία στέρηση εσόδων από θεσμοθετημένους πόρους που αγγίζει τα 350 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αφού η θέση μας είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους μας. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2010, υπάρχει σημαντική μείωση στη ΣΑΤΑ και στους ΚΑΠ. Και το τονίζουμε αυτό, πέραν όλων των άλλων παρατηρήσεών μας, ενόψει Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπέρ της οποίας έχουμε ταχθεί στο παρελθόν και παραμένουμε, με βασική όμως προϋπόθεση την οικονομική, εκτός τη θεσμική, αυτοτέλεια των Δήμων. Αν λοιπόν αυτό δεν διασφαλιστεί, φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και σε ό,τι αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Μουλόπουλος: «Ο προϋπολογισμός είναι αφήγημα τρόμου»

Εικονικό χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «έχει παραδοθεί πλήρως στις επιταγές των Βρυξελλών». «Η κυβέρνηση, με αυτόν το προϋπολογισμό, έχει ένα αφήγημα για τους Έλληνες πολίτες. Όμως είναι αφήγημα τρόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μουλόπουλος, έκανε λόγο για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «τετραγωνήσει τον κύκλο», ενώ χαρακτήρισε «αδύνατη τη μεταρρύθμιση την οποία ευαγγελίζεται χωρίς να θιγούν δικαιώματα εργαζομένων». Ακόμα, ανέφερε ότι τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι είτε άνεργοι είτε ανασφάλιστοι είτε με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ υποστήριξε ότι η «μεγάλη βόμβα» είναι η εισφοροδιαφυγή που φτάνει στα 10 δισ. ευρώ και χρειάζεται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί κάτι που δεν δείχνει να έχει, όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση.

Μιχαλολιάκος: Αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων

Για αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, βουλευτής Β. Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της αναξιοπιστίας της πολιτικής ζωής. Ανέφερε ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ «κραύγαζε» προεκλογικά ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι άδικοι φόροι, σήμερα επιτίθεται με φοροεπιδρομή εναντίον όλων και αυξάνει τους έμμεσους φόρους πλήττοντας τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους. Ενώ μιλούσε για αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό σήμερα χρησιμοποιεί τεχνάσματα.

Είπε ακόμη πως ενώ θεωρεί ως κορυφαίο θεσμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περικόπτει τις δαπάνες και μάλιστα όταν λέει ότι θα υλοποιήσει τον διοικητικό εκσυγχρονισμό δεν δίνει τα 300 εκ που χρωστά στην ΤΑ του Α βαθμού.

Έλλειψη σχεδίου καταλογίζει ο Γ. Κασαπίδης

Έλλειψη σχεδίου, στόχου και οράματος για τον αγροτικό τομέα «τον βασικό άξονα της πραγματικής οικονομίας» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης. «Για το κύριο πρόσταγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που είναι - καλώς για τη χώρα - η πράσινη ανάπτυξη, η οποία περνά ευθέως και κυρίως και είναι το κατεξοχήν κομμάτι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυρία Μπατζελή δεν είπε λέξη», τόνισε ο κ. Κασαπίδης. Ακόμη, έκανε λόγο για αναγκαιότητα να προωθηθεί από το υπουργείο η αλλαγή του τρόπου σκέψης στους αγρότες ώστε εκείνο που να τους αφορά να είναι πως θα γίνουν καλύτεροι παραγωγοί της καλλιέργειας που η αγορά επιζητεί.

Ξενογιαννακοπούλου: «Πρώτα δείγματα υλοποίησης για στήριξη του ΕΣΥ»

Τα πρώτα δείγματα υλοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για στήριξη του ΕΣΥ, επισκόπησε στην ομιλία της η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σκιαγραφώντας κατ' αρχήν μια δραματική εικόνα για την κατάσταση του συστήματος Υγείας που παρέλαβε, με τα «αραχνιασμένα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας», τις κατ' έτος αυξήσεις κατά 20% στις δαπάνες για φάρμακο, τα υπέρογκα χρέη, την «ασυδοσία» στο χώρο της ψυχικής υγείας και τις προμήθειες κ.ά., η κα Ξενογιαννακοπούλου αντιπαρέβαλε την προσπάθεια που καταγράφεται ήδη για την αντιμετώπιση του χρέους των δημοσίων νοσοκομείων, με την καταβολή 1,2 δισ. ευρώ και τις επαφές με τις ενώσεις των προμηθευτών για συνολική ρύθμιση επ' ωφελεία και του Δημοσίου.

Η προσπάθεια αυτή - τόνισε η υπουργός - συνδυάζεται με αλλαγή πολιτικής για το φάρμακο, (επαναφορά της λίστας), αλλά και ένα πλέγμα πολιτικών, όπως οι ανοιχτοί ηλεκτρονικοί λογαριασμοί για το φάρμακο και την νοσοκομειακή συσκευασία του, η αλλαγή του συστήματος προμηθειών με την ολοκλήρωση του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία.

Μαρκόπουλος: «Είμαστε και εμείς εδώ για να τους στηρίξουμε»

Ότι εξέπεμψε λανθασμένο μήνυμα «όταν χαμογελάει γιατί η Moody ' s δεν μας υποβάθμισε πολύ, αλλά λίγο λιγότερο από ότι περιμέναμε», κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατά την ομιλία του. «Δεν είναι ευχάριστη κουβέντα. Είναι ένα εξαιρετικά λανθασμένο μήνυμα διότι πίσω από αυτό κρύβεται πιθανότατα και η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση για την ελληνική οικονομία ενώ θα έπρεπε να πιστεύουμε στις δυνατότητες και της υπομονής και της επιμονής αυτού του λαού και της δυνατότητάς του να παράγει πλούτο, αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε το πρόβλημα της οικονομίας σε πρόβλημα ταμείου με την ακύρωση των εσόδων που είχαν προγραμματιστεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ακόμη ότι έργο του ΠΑΣΟΚ είναι και η αποχώρηση του 10% των ξένων θεσμικών από την Σοφοκλέους, όπως και η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Λονδίνο ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μειώσουμε το έλλειμμα και ότι θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο. Εκτίμησε ότι μέσω της εφαρμογής του Ιρλανδικού μοντέλου και της μείωσης των επιδομάτων θα μειωθούν οι μισθοί.

Χαλβατζής: «Παρακολουθούμε μια σύγκρουση με άσφαιρα πυρά»

«Εδώ και τρεις ημέρες, παρακολουθούμε μια σύγκρουση με άσφαιρα πυρά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για το δημόσιο χρέος» υποστήριξε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Κι αυτό, όχι μόνον γιατί «αυτοί που πληρώνουν το χρέος, δεκάρα δεν δίνουν για το ποιοι το δημιούργησαν», αλλά και διότι, «τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, κουβέντα δεν είπαν για το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, που μείωσε τα έσοδα του Δημοσίου, όσο είναι σήμερα επίσημα το έλλειμμα».

Η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν στο 45% επί ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση Σημίτη την μείωσε στο 35% - ανέφερε ο κος Χαλβατζής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την μείωσε έτι περαιτέρω στο 25% και η σημερινή κυβέρνηση την κατεβάζει στο 20%. «Με επίσημα στοιχεία, το Δημόσιο έχασε 27 δισ. ευρώ από την μείωση στο 25% - και 27 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα που συζητάμε. Εσείς το χαρίσατε στους μεγαλοκαπιταλιστές και ζητάτε να το πληρώσουν οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των 500, 600 και 1000 ευρώ» κατήγγειλε ο κος Χαλβατζής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου