Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μουρμούρα... γερμανικού μοντέλου

  • Ενστάσεις βουλευτών για το σπάσιμο περιφερειών σε μονοεδρικές και την καθιέρωση λίστας

Προειδοποιητικά καμπανάκια για τον εκλογικό νόμο που πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός του 2010 έχουν αρχίσει
να χτυπούν βουλευτές και κομματικά στελέχη, προτού ακόμη ενημερωθούν αναλυτικά για το ακριβές περιεχόμενό του, ο οποίος ουσιαστικά θα αποτελεί προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν αρχίσει να... μουρμουρίζουν τόσο για το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές όσο και για την καθιέρωση της λίστας. Οι ενστάσεις των βουλευτών- σύμφωνα με τα μηνύματα που έχουν στείλει στην κυβέρνηση- δεν είναι άσχετες και με τις προσωπικές επιδιώξεις τους. Για παράδειγμα, υπουργός που εκλέγεται σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι αντίθετος στο σπάσιμο της περιφέρειάς του σε μονοεδρικές. Ο συγκεκριμένος- που είχε πολύ καλή επίδοση στο κυνήγι του σταυρούθεωρεί ότι είναι επίφοβη η επανεκλογή του στην περιφέρεια Ψυχικού, όπου για παράδειγμα η Ν.Δ. διαθέτει μεγαλύτερη εκλογική ισχύ και ακόμη και στην περίπτωση που εξασφαλίσει την εκλογή του θα είναι ένας ανίσχυρος βουλευτής ο οποίος θα χάσει την ισχύ που του έδιναν οι δεκάδες χιλιάδες σταυρών που συγκεντρώνει στη μεγάλη εκλογική περιφέρεια.

Βλέπουν... βαρονίες

Στο σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές αντιδρούν και πολλοί άλλοι βουλευτές του κέντρου, οι οποίοι θεωρούν πως εάν για παράδειγμα ενοποιηθούν οι Δήμοι Χαλανδρίου, Αμαρουσίου και Πεύκης σε μία εκλογική περιφέρεια που θα ονομάζεται περιφέρεια Χαλανδρίου, τότε ο εκλεγμένος βουλευτής θα είναι περίπου ισόβαθμος με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, αλλά οπωσδήποτε με πολύ λιγότερες αρμοδιότητες. Όσοι αγωνιούν για το σπάσιμο σε μονοεδρικές πιστεύουν επίσης ότι μολονότι η φιλοσοφία του εκλογικού νόμου επικεντρώνεται στη διαφάνεια και την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, ενδεχομένως θα δημιουργηθούν τοπικές βαρονίες, κυρίως εάν ο εκλογικός νόμος προβλέπει την εκλογή του βουλευτή με σταυρό. Επιπλέον, θέτουν ερωτήματα για το πώς θα επιλέγονται οι υποψήφιοι για τις μονοεδρικές και εάν θα είναι ένας, δύο ή τρεις όπως ισχύει σήμερα. Οι αγωνιώντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι εάν εφαρμοστεί αυτό που ισχύει σήμερα, τότε θα πρέπει να προηγούνται εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων από τη βάση. Ακόμη, ορισμένοι βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας, θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να κατατμηθούν οι μικρές εκλογικές περιφέρειες, αλλά μόνο οι μεγάλες, π.χ. οι Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης στις οποίες και όπως ισχυρίζονται διακινείται το μαύρο πολιτικό χρήμα. Τέλος, κάποιοι σημειώνουν ότι σε εκλογικές περιφέρειες, όπως στη Λακωνία ή τις περιφέρειες της Κρήτης, όπου κυριαρχούν αντιστοίχως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα εκλέγονται μονίμως γαλάζιοι ή πράσινοι υποψήφιοι. Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένοι βουλευτές, αλλά και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στην καθιέρωση της λίστας. Θεωρούν ότι ούτως ή άλλως ο κοινοβουλευτικός ρόλος των βουλευτών είναι περιορισμένος και η εφαρμογή της λίστας θα δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε αρχηγό και να γίνεται πιο αυστηρός και να επιλέγει με δικούς του όρους τους υποψηφίους στις διάφορες περιφέρειες. Όσοι έχουν αντιρρήσεις για την καθιέρωση της λίστας πιστεύουν ότι η εσωκομματική δημοκρατία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών που θα μπαίνουν στις λίστες. Επίσης, επιφυλάξεις διατυπώνουν και κομματικά στελέχη, τα οποία πιστεύουν ότι ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καποδίστρια 2, ώστε να έχουν προσδιοριστεί οι νέες περιφέρειες της χώρας, αλλά και οι νέοι δήμοι.
  • ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι ο εκλεγμένος βουλευτής θα είναι περίπου ισόβαθμος με έναν δήμαρχο και με πολύ λιγότερες αρμοδιότητες

Θα αποδυναμωθούν πρωτοκλασάτα στελέχη με δεκάδες χιλιάδες σταυρούς

ΚΟΡΥΦΑΙΑ κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκλέγονται στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας που πρόκειται να κατατμηθούν σε μονοεδρικές, θα εκλέγονται πλέον από ένα σύνολο περίπου 50.000 ψηφοφόρων. Σ΄ αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Κώστας Σκανδαλίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χάρης Καστανίδης, στελέχη με «ειδικό βάρος» στις εκλογικές τους περιφέρειες, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δεκάδες χιλιάδες σταυρούς που εξασφαλίζουν στις εκλογές. Ήδη στελέχη των νομαρχιακών οργανώσεων έχουν διαμηνύσει στην Ιπποκράτους πως το σπάσιμο των περιφερειών θα αποδυναμώσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη, τα περισσότερα από τα οποία φιγουράρουν στις υψηλότερες θέσεις δημοτικότητας στα γκάλοπ της κοινής γνώμης. «Δεν μπορεί ένα στέλεχος, όπως για παράδειγμα ο Βενιζέλος, να εκλέγεται βουλευτής Άνω Τούμπας», ανέφερε χαρακτηριστικά κομματικός παράγων της Θεσσαλονίκης θέλοντας να δείξει τις «ατέλειες» του νέου εκλογικού συστήματος.

«Στόχος η αυτονομία της πολιτικής»

Ο ΝΕΟΣ εκλογικός νόμος είναι έτοιμος και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης περιμένει από τον Πρωθυπουργό να ανάψει το πράσινο φως για την κατάθεσή του στη Βουλή, αφού θα έχει προηγηθεί η κλασική πλέον διαδικασία διαβούλευσης μέσω του κυβερνητικού ιστότοπου στο Διαδίκτυο. Για την κυβέρνηση η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι θέμα αρχής και ο μοναδικός δρόμος για την αυτονομία της πολιτικής, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Οι ίδιοι εξηγούν πως η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενες παρατηρήσεις που θα υπάρξουν και υπενθυμίζουν ότι όσοι από το ΠΑΣΟΚ είχαν ενστάσεις θα έπρεπε να τις υποβάλουν όταν το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του, το οποίο περιελάμβανε την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου. «Όποιος δεν θέλει τον νέο εκλογικό νόμο είναι σαν να μη θέλει την αυτονομία της πολιτικής», εξηγούσε κορυφαίος παράγων της κυβέρνησης, επιχειρώντας να περιγράψει την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού στην καθιέρωσή του.

Διαφωνούν επειδή...

●ΟΣΟΙ εκλέγονται σε μεγάλες περιφέρειες θα χάσουν την ισχύ που τους δίνουν οι δεκάδες χιλιάδες ψήφοι των πολιτών
●ΟΣΟΙ θα εκλέγονται σε μονοεδρικές θα γίνουν ισόβαθμοι με τους τοπικούς δημάρχους αλλά χωρίς αρμοδιότητες
●ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι υποψήφιοι στις μονοεδρικές
●ΘΕΩΡΟΥΝ
ότι η έδρα τους είναι επισφαλής αφού μπορεί να κερδηθεί από αντίπαλο κόμμα
●ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ
με τη λίστα και την επιλογή των υποψηφίων από τον πρόεδρο του κόμματος
●ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ
ότι πρέπει να κατατμηθούν μόνο οι μεγάλες περιφέρειες και όχι οι περιφέρειες της επαρχίας
●ΕΚΤΙΜΟΥΝ ότι στις μονοεδρικές περιφέρειες θα δημιουργηθούν τοπικές βαρονίες που θα ευνοούν και πάλι τη διαπλοκή
●ΘΕΛΟΥΝ
ο εκλογικός νόμος να προχωρήσει παράλληλα με τον Καποδίστρια 2, που θα ξεκαθαρίσει τον χάρτη των διοικητικών περιφερειών αλλά και των νέων δήμων της χώρας. [ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου