Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και προτάσεις, η γραμμή Σαμαρά για την οικονομία


ΑΠΕ
Ο Αντώνης Σαμαράς στο βήμα της Βουλής

Για αδιέξοδη και αλληλοαναιρούμενη οικονομική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το δικό του μοντέλο εξόδου από την κρίση. Αναγνώρισε λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει κάνει δημόσια αυτοκριτική.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «ασφαλώς αναγνωρίζουμε την ανάγκη αυτοκριτικής από την πλευρά μας» σημειώνοντας ότι «άλλωστε, πρώτος έκανε την αυτοκριτική του ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Κι επρόκειτο για μια αυτοκριτική δημόσια, απερίφραστη, και θαρραλέα».

«Και σήμερα ως αρχηγός σας λέω ασφαλώς και λάθη κάναμε, ασφαλώς και παραλείψεις σημειώθηκαν, όχι, όμως, του είδους εκείνου που να σας επιτρέπει, με πρωτοφανή αλαζονεία, να λέτε αυτό που ακούστηκε στην αίθουσα αυτή: ότι δήθεν η ΝΔ εγκατέλειψε το σκάφος πριν πέσει στα βράχια, πριν πέσει στον ύφαλο» τόνισε.

«Ποιος τα λεει αυτά; Εσείς δεν εκβιάσατε εκλογές με πρόσχημα στα όρια της συνταγματικότητας; Δεν πήρατε την εξουσία ψευδόμενοι ότι λεφτά υπάρχουν;» τόνισε προχωρώντας σε έντονη επίθεση κατά της κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής ένταντι της κρίσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δύο ύφαλοι σημαδεύουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δύο σχολές σκέψεις, αυτές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη, οι οποίες κατά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας αλληλοσυγκρούονται και αλληλοαναιρούνται.

Όταν ο ένας παίρνει πρωτοβουλίες πέφτει πάνω στον ύφαλο του άλλου, είπε. «Δεν είναι κακό να υπάρχουν δύο ή και παραπάνω σχολές σκέψεις, μόνο που εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα, αυτές οι γραμμές είναι αμοιβαίες αποκλειόμενες. καθεμία από αυτές είναι αδιέξοδη» ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν ακολουθήσουμε τη σχολή Παπακωνσταντίνου θα έχουμε ύφεση και ακόμα μεγαλύτερο χρέος, και αν ακολουθήσουμε τη σχολή Κατσέλη θα οδηγηθούμε σε εκτίναξη των spread και αυτό θας μας γονατίσει. «Είναι δύο σχολές που η καθεμία βλέπει μια πλευρά της πραγματικότητας» είπε και συνέχισε αναπτύσσοντας δέσμη μέτρων για την οικονομία.

Προτάσεις Σαμαρά

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για ένα μοντέλο διεξόδου από την κρίση με σταθεροποίηση και ανάκαμψη.

Επισήμανε ότι για να επιτύχουμε δύο στόχους ταυτόχρονα χρειαζόμαστε δύο διαφορετικά «εργαλεία». Μία πολιτική που μειώνει τολμηρά το έλλειμμα, και για να αποφύγουμε την καθίζηση της οικονομίας χρειάζονται ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα ανάπτυξης χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, ανέφερε.

Στους βασικούς άξονες της πολιτικής αυτής ενέταξε μέτρα που διευρύνουν τη φορολογική βάση, μειώνουν τη φοροδιαφυγή και περιορίζουν τις σπατάλες. Επισήμανε ότι ταυτόχρονα μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη με μέτρα που κινητοποιούν αδρανείς πόρους, χωρίς να ξοδεύει το κράτος ή με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος για το κράτος, προκειμένου να τονωθεί η ενεργός ζήτηση.

Επισήμανε πως το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί δίνοντας ανάσες στην οικονομία, όχι προκαλώντας της ασφυξία. Και η μείωση των δαπανών πρέπει να έλθει με περιστολή της σπατάλης, από την οποία επωφελούνται τα υψηλά εισοδήματα, και όχι με τη συμπίεση της μεσαίας τάξης που κρατά ζωντανή την αγορά.

Τόνισε επίσης πως πρέπει να «πείσουμε τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές ότι κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας, δεν προσπαθούμε να τους ξεγελάσουμε».

«Θέλει θράσος απίστευτο, να έρχονται εκείνοι που ξεκίνησαν αυτό το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-χρέους, και να κατηγορούν εμάς ότι δεν καταφέραμε να το σταματήσουμε. Αυτοί που έβγαλαν από το κλουβί το 'τέρας' των ελλειμμάτων και του χρέους, να καταγγέλλουν όσους δεν κατάφεραν να νικήσουν το 'θεριό'» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Ναι, πράγματι: Δεν καταφέραμε να το νικήσουμε. Όπως δεν τα καταφέρατε ούτε κι εσείς. Κι ας ήταν δικό σας δημιούργημα. Κι ας είχατε πολλαπλάσιο χρόνο στη διάθεσή σας για να το μειώσετε» σημείωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι σε όσα προσπάθησε η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει είχε το ΠΑΣΟΚ αντίθετο.

«Εμείς αντίθετα, δεν θα είμαστε απέναντί σας σε ό,τι συμφωνούμε. Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε 'ταμπού' που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά. Φτάνει κι εσείς να θέλετε να τα παραμερίσετε. Γιατί ως τώρα δεν φαίνεστε να θέλετε. Ή ακριβέστερα δεν ξέρετε τι θέλετε» είπε.

Καταλήγοντας τόνισε πως «η συναινετική μας διάθεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Δεν τη θέλετε; Δεν θα την έχετε. Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα έλθετε για την αναθεώρηση αυτού του Προϋπολογισμού, να δείξετε πιο υπεύθυνοι, πιο τολμηροί, πιο συναινετικοί και λιγότερο αλαζόνες» δήλωσε καταλήγοντας ότι η ΝΔ καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου