Νέα λίστα με δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φοροδιαφυγήΤο «όπλο» των αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να μειώσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που θεωρείται υπαίτια για την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.
Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα πρέπει οι πολίτες να συγκεντρώνουν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να τις συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση για να προκύψει μείωση του τελικού φόρου.
Ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν το 2010 τα μερίσματα που θα λάβουν οι μέτοχοι επιχειρήσεων και τα οποία αφορούν την εφετινή χρήση.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται λίστες με κατηγορίες δαπανών προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να τις εγκρίνει και να δημοσιοποιηθούν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από το εισόδημα και ποιες όχι.
Από τα ως τώρα στοιχεία έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν ζητούν απόδειξη διότι η έκπτωση του φόρου δεν καλύπτει το ποσό του ΦΠΑ.
Οταν λοιπόν ο επαγγελματίας προτείνει να μην κοπεί απόδειξη για να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης με ΦΠΑ ο τελευταίος σε ορισμένες περιπτώσεις το δέχεται.
Με αυτόν τον τρόπο το κράτος χάνει και τον ΦΠΑ αλλά και τους φόρους εισοδήματος που δεν δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η λίστα με τις εκπίπτουσες δαπάνες αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά και μάλιστα μια πρόταση που εξετάζεται είναι να συνδέονται οι αποδείξεις με το ύψος του αφορολόγητου ποσού το οποίο θα εφαρμοστεί τελικά στα εισοδήματα του φορολογουμένου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσει ο φορολογούμενος τόσο μεγαλύτερο αφορολόγητο θα κερδίσει. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο τα πολύ υψηλά εισοδήματα να τυγχάνουν μικρότερων ποσοστών έκπτωσης σε σύγκριση με τα χαμηλότερα.
Βέβαια αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς εκείνοι που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα είναι κατά τεκμήριο και αυτοί που θα προχωρήσουν σε αγορές καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής αξίας.
Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή το πώς τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει τα ποσοστά έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις και ποιους θα αφορά το εν λόγω μέτρο. Εξάλλου, χθες, συνεδρίασε η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του Διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος, υπό την προεδρία του κ. Παπακωνσταντίνου, στο υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες βάσει των οποίων θα γίνει η διαβούλευση.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από πλευράς τους στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συνεδρίαση των επί μέρους ομάδων εργασίας, ενώ αύριο θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το πλαίσιο διαλόγου, βάσει του οποίου θα μπορούν οι πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
«Θες αφορολόγητο; Απόδειξη!»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου