Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Βάζουν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες! Ανησυχία για ενδεχόμενη φορολόγησή τους


  • Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τραπεζικές θυρίδες έφεραν οι φήμες για έξτρα φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, με αποτέλεσμα ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών να αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.
Παρ΄ ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των τόκων στις καταθέσεις, η ενδεχόμενη δήλωσή τους στην Εφορία έχει σημάνει συναγερμό, κυρίως στους μεγαλοκαταθέτες, που στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οι καταθέτες μικρότερου... βεληνεκούς φαίνεται να προτιμούν τη λύση των θυρίδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί η ζήτηση για τραπεζικές θυρίδες. Το πλεονέκτημα της θυρίδας έγκειται στην αποφυγή της φορολόγησης, αφού ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό της, με εξαίρεση τον δικαιούχο.

Βασικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης επιλογής, από την άλλη, είναι πως σε περίπτωση κλοπής- ακριβώς επειδή ούτε η ίδια η τράπεζα γνωρίζει το περιεχόμενο, με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν προβλέπεται αποζημίωση. Παράλληλα, καθώς η θυρίδα λειτουργεί ως «σεντούκι» σχετικής ασφαλείας, το περιεχόμενό της δεν αποδίδει τόκους, σε αντίθεση με τις καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που επίσης διασφαλίζουν αποφυγή της όποιας ενδεχόμενης έξτρα φορολόγησης.

Έκρηξη ζήτησης για μικρές θυρίδες

Η έκρηξη της ζήτησης για θυρίδες που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο αφορά κυρίως μικρές σχετικά θυρίδες που προορίζονται για φύλαξη μετρητών. Τα μετρητά φυλάσσονται σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, οπότε ακόμα και η φύλαξη εκατομμυρίων δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο χώρο.

Οι θυρίδες ενοικιάζονται με τον χρόνο, το ετήσιο ενοίκιο κυμαίνεται από 30 έως 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους, και στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα κεντρικά υποκαταστήματα των τραπεζών.

Η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να ανοίξει τη θυρίδα μόνο με παρουσία εισαγγελέα στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το ενοίκιο ή στην περίπτωση που ουδείς ασχολείται με τη θυρίδα για χρόνια.

Η διαδικασία για την ενοικίαση

Για την ενοικίαση θυρίδας η διαδικασία είναι ανάλογη με αυτή που ακολουθείται για το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού (ταυτότητα, ΑΦΜ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας κ.λπ.), ενώ αν ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη πελάτης της τράπεζας απαιτείται μόνο η ταυτότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να αντλούνται από αυτόν τα «ενοίκια». Όσον αφορά την ασφάλεια του περιεχομένου, στις περισσότερες τράπεζες δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη, παρά μόνον κατόπιν ειδικής συμφωνίας. [ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009]
Η ΕΚΡΗΞΗ τής ζήτησης αφορά κυρίως σχετικά μικρές θυρίδες που προορίζονται για τη φύλαξη μετρητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου