Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ Χ3, απέναντι στον Σαμαρά

  • ΣΕ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΟΤΙ ΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟΣ
  • Την τακτική του σκοτσέζικου ντους απέναντι στη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν για την ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Τη συναίνεση του Αντ. Σαμαρά σε θέματα διαφάνειας επιδιώκει ο Γ. Παπανδρέου

Τη συναίνεση του Αντ. Σαμαρά σε θέματα διαφάνειας επιδιώκει ο Γ. Παπανδρέου Ενα μήνα μετά την εκλογή του, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει δείγματα πολιτικής και στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν περιμένουν άλλο για να διαμορφώσουν τη στρατηγική βάσει της οποίας θα τον αντιμετωπίσουν. Αυτή στηρίζεται στους εξής άξονες, όπως έδειξαν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

1 Ο πρωθυπουργός κάνει επιθέσεις φιλίας και συναίνεσης προσωπικά προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, αξιοποιώντας και το καλό κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους προσωπικές σχέσεις («είναι θετικός σε θέματα συναίνεσης» είπε γι' αυτόν προχθές). Δεν είναι τυχαίο ότι προσωπικά κατά του Α. Σαμαρά δεν έχει μιλήσει κανείς από το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα. Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πρωτίστως να εξασφαλίσει τη συναίνεση του κ. Σαμαρά σε θέματα διαφάνειας, έναν τομέα που τον έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του.

2 Τα στελέχη της κυβέρνησης, κυρίως όμως του κόμματος, κάνουν επιθέσεις στη Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη Ρηγγίλης, ότι εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική Καραμανλή και ότι δεν πήρε τα μηνύματα των εκλογών.

Για τις εξεταστικές

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της διάστασης, η χθεσινή δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, που κάλεσε «τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να σπάσει τον ιερό όρκο της σιωπής και να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση όλων των ευθυνών, των πολιτικών κυρίως ευθυνών, που απαιτεί ο ελληνικός λαός».

Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αναγκάσει τον νέο αρχηγό της Ν.Δ. να συναινέσει στην εξεταστική για το Βατοπέδι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί στο κυβερνών κόμμα έχουν την υποψία ότι ο κ. Σαμαράς δεν λέει καθαρό «ναι» στη σύστασή της, επειδή δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρώην πρωθυπουργό είτε γιατί του το έχει υποσχεθεί είτε γιατί δεν θέλει να πολώσει το κλίμα μεταξύ τους.

3 Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η Ν.Δ., λόγω τους στόχου της να πάρει κόσμο από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, οδηγείται συνεχώς όλο και πιο δεξιά υιοθετώντας ακραίες και φοβικές θέσεις, όπως π.χ. στο θέμα της ψήφου των μεταναστών. Για τον λόγο αυτό έχουν αρχίσει ήδη να την κατηγορούν ότι σέρνεται από τον ΛΑΟΣ και δεν έχει δική της ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό προχθές ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει την ιδεολογική και πολιτική της ταυτότητα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου