Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ποδαρικό με το... δεξί!

Ως απόδειξη πολιτικού θάρρους εκτιμούν ορισμένοι τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας θα διορθωθούν του χρόνου, αλλά φέτος θα πληρωθούν. Στο ίδιο μοτίβο, αντιμετωπίζονται με ευνοϊκά σχόλια οι δικαιολογίες ότι έχει καθυστερήσει η στελέχωση του δημόσιου τομέα, διότι αναζητούνται "οι άριστοι" και αξίζει να τους ψάχνεις "ακόμη και ένα χρόνο". Να υποθέσουμε ότι μπορεί και να μην βρεθούν ποτέ;

Η ευκολία που η εξουσία ζητάει συγγνώμη είναι φυσικό να υποψιάζει τους πολίτες. Όχι μόνον διότι εφαρμόζεται και εδώ η γνωστή αρχή των συναλλακτικών ηθών του μπακάλικου της δεκαετίας του '60 ότι "μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται." Αλλά διότι με μια "συγγνώμη" ο πρωθυπουργός μοιάζει να θέλει να σβήσει τα επερχόμενα. Την άδικη φορολογική καταιγίδα, με αυξήσεις στα καύσιμα, τα ποτά, τα τσιγάρα, τα ακίνητα, τον ΦΠΑ, ίσως και με αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Ίσως και εδώ να μπορούσε κανείς να σχολιάσει πικρόχολα, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ότι "...ουδέν λάθος αναγνωρίζεται."

Ο κ. Παπανδρέου συστηματοποιεί το μοντέλο διακυβέρνησης του αειμνήστου πατρός του. Απλώς προεδρεύει! Θεωρεί ορθό να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από τους υπουργούς του κι αυτός να καθαρίζει με ένα "συγγνώμη". Πρόκειται για την αποθέωση του αρχηγοκεντρικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο υπεράνω όλων είναι η προστασία της εικόνας και της ισχύος του αρχηγού. Ίσως γι' αυτό, τα δυσάρεστα τα μαθαίνουμε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συναλλάσσεται εκών άκων με τις αγορές, έναντι των οποίων ο πρωθυπουργός προτάσσει τα στήθη του ως εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας.

Κι όταν οι αγορές αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να μιλήσει, μιλάει στα αγγλικά μέσω του CNN. Τουλάχιστον παλαιότερα η εξουσία μιλούσε καθαρεύουσα για να μην την καταλαβαίνουμε. Κι όταν ο κ. Παπανδρέου αναγκάζεται να δεσμευθεί μιλώντας στο πόπολο, τότε μιλάει σιβυλλικά. Όπως προχθές που δεσμεύτηκε ότι θα καταρτίσει Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα εγκρίνει η Κομισιόν.

Και με τη δέσμευση αυτή ο πρωθυπουργός μπαίνει με το... δεξί πόδι στη νέα χρονιά! Μόνο που στην περίπτωση αυτή, το "δεξί πόδι", δεν είναι το καλό, αλλά η κλωτσιά για να εφαρμοστούν θεραπείες - σοκ.

Κι έτσι, καλή χρονιά!

  • Η ΑΥΓΗ: 01/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου