Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

«Συμβόλαιο ανάκαμψης και αξιοπιστίας ο προϋπολογισμός» λέει ο Γιώργος Παπανδρέου


Icon
«Κάναμε περισσότερα σε δύο μήνες από ό,τι η ΝΔ σε πέντε χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

Η διαφάνεια, η ανταπόδοση και το δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναδιανομή πλούτου είναι οι τρεις βασικές αρχές του προϋπολογισμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, επιρρίπτοντας ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι το στοίχημα του προϋπολογισμού για το 2010 είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας, τόσο της χώρας στους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές όσο και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και την αξιοποίηση των πόρων του.

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί συμβόλαιο ανάπτυξης και αξιοπιστίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ κεντρικό ρόλο στην ομιλία του έπαιξε η προσπάθεια ανάδειξης του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες, συγκράτηση του δημοσίου χρέους, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την παιδεία και την υγεία.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ουσιαστικά για αδράνεια που οδήγησε τη χώρα «ένα βήμα πριν τη διάλυση», ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ «εγκατέλειψε το σκάφος» την τελευταία στιγμή, έχοντας εφαρμόση ένα «μοντέλο απαξίωσης» που «ξεπουλούσε» τον πλούτο της χώρας.

«Σε δύο μήνες, έχουμε κάνει περισσότερα από όσα η προηγούμενη κυβέρνηση σε πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά· «σε εξήντα μέρες, έχουν κατατεθεί εννέα νομοσχέδια» τόνισε.

Ο προϋπολογισμός, ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από «υπεύθυνο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα», υπενθυμίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Ιανουάριο λεπτομερές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο προϋπολογισμός του 2010 διαφέρει από τους προηγούμενους εξαιτίας «των διαφορετικών αρχών του», υποστήριξε ο πρωθυπουργός: «Διαφάνεια παντού», «ανταποδοτικότητα» και «δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναδιανομή πλούτου».

Βασική στόχευση, πέραν της δημοσιονομικής τακτοποίησης και της ανάταξης της οικονομίας, είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, όσο και της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της. «Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τις τομές που πρέπει. Γι’ αυτό εκπλήσσεται κανείς, να θεωρούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης «μέτρα πανικού», «φοροεπιδρομές, χαράτσια, κατάργηση συντάξεων» - όλη αυτή η ανεύθυνη κακοφωνία στα μέσα ενημέρωσης, που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο και πλήττει την ίδια μας την οικονομία» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου.

«Εμείς έχουμε την ικανότητα και αναγεννούμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το κίνημά μας. Σήμερα ψάχνεται η ίδια η ΝΔ, ποιες είναι οι προτάσεις της, η ταυτότητά της. Αυτό που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της ΝΔ της προηγούμενης περιόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Από το 2004, η ΝΔ ενθάρρυνε και υιοθέτησε τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής ζωής. Ιδιοτέλεια, φορολογικά δώρα, ανισότητα, εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, ανομία που επέβαλε το δίκαιο του ισχυρού, απουσία απ’ το διεθνές γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω θέριεψαν ως πολιτική αντίληψη εξουσίας. Και δεν σας κατηγορώ για νεοφιλελευθερισμό - γιατί νεοσυντήρηση είναι η διόγκωση του κράτους, όχι υπέρ του πολίτη, αλλά υπέρ των κομματικών συμφερόντων».

«Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Γιατί υπάρχουν 500.000 άνεργοι, συμπολίτες μας που θέλουν πραγματική στήριξη και η ανισότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Στις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις στους υψηλόμισθους, στα γκόλντεν μπόυς, στα στελέχη της ΕΡΤ. Θα εξειδικεύσουμε τις αποφάσεις στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου