Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Τέλος στην ανυποληψία»

  • Δριμεία επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως ένα νέο ξεκίνημα για να μπει μια τάξη στο δημοσιονομικό χάος.

Νέο ξεκίνημα μιας τετραετούς προσπάθειας για να μπει τάξη στο δημοσιονομικό χάος, να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία και να σταματήσει ο διασυρμός της χώρας και να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε στη μέση του πελάγους το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και εμείς καλούμαστε σήμερα να το οδηγήσουμε σε πιο ήρεμα και ασφαλή νερά».


«Τέλος στην ανυποληψία»

«Δυστυχώς δείχνει να είναι αμετανόητη, να μην έχουν τα στελέχη της το πολιτικό θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες γιατί στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης τους, οδήγησαν τη χώρα σε αυτό τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διέσυραν διεθνώς το κύρος της χώρας», τόνισε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι στον αέρα και δεν θα ισχύσει, υπογράμμισε ότι «εμείς σε αυτούς που εύκολα και αβασάνιστα ισχυρίζονται κάτι τέτοιο τους απαντάμε ότι το αποτέλεσμα από την εκτέλεση του, στο τέλος του 2010, θα είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε «για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας που γίνεται από ορισμένους», ενώ καυτηρίασε έντονα τόσο την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ όσο και τη στάση που έχουν σήμερα τα στελέχη της .

Στη συνέχεια, ο κ Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για χιονοστιβάδα αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών από τα διεθνή μέσα και τις διεθνείς αγορές γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, έχει έλλειμμα αξιοπιστίας, με ευθύνη της ΝΔ και πρόσθεσε ότι « σε αυτή την ιστορία της ανυποληψίας εμείς θα βάλουμε τέλος».

«Το έλλειμμα που έχουμε μπροστά μας είναι 30 δισ. και είναι δικό σας δημιούργημα, των πολιτικών σας και της κακοδιαχείρισης. Δεν το λέμε εμείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υιοθετώντας τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες μέλη που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το λέει ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος να έρχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μιλάει για διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού το τελευταίο δίμηνο και να επιχειρεί να το χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό στόχο του νέου προϋπολογισμού, ο κ Παπακωνστατίνου ανέφερε ότι προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, βοήθεια στους ανέργους να μπουν στη αγορά εργασίας και ουσιαστική υποστήριξη των τομέων παιδείας και υγείας.

«Όλα αυτά χωρίς παρέκκλιση από το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί μόνο όσοι έχουν ιδεολογικές παρωπίδες δεν βλέπουν ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές» υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι θα μειωθούν οι αμοιβές των διοικητικών στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα υπάρξει πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ τουλάχιστο κατά 10% και 50% στις αμοιβές των μελών ΔΣ.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Έξω από εδώ υπάρχουν 500.000 άνεργοι και συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματική στήριξη, μια ολόκληρη γενιά που προσπαθεί να επιβιώσει στον ιδιωτικό τομέα με 500 και 600 ευρώ το μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για στήριξη των ευπαθών ομάδων, για νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, για δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία και τόνισε ότι η προσπάθεια για να διορθωθεί η κατάσταση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλα τα κόμματα να τον στηρίξουν, γιατί, όπως είπε, «με αυτόν τον προϋπολογισμό ζητάμε να γίνει η αρχή για το αυτονόητο».

«Απέναντι στο αδιέξοδο που παραλάβαμε κι ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν το επιχείρημα «καμένη γη» η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ψάχνει για άλλοθι αλλά κάνει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες.

Σηκώσαμε τα μανίκια, και δουλεύουμε σκληρά για να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή, για να δουλέψει σωστά, δίκαια και αποτελεσματικά. Για να δουλέψει επιτέλους για τους πολίτες και όχι σε βάρος τους», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου