Στα Ecofin/Eurogroupο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
TA NEA: 01/12/2009 18:30
Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών βρίσκεται σήμερα και αύριο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, μαζί με τις επιπλέον περικοπές των κρατικών δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνταντίνου, στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο καλείται να υπερασπιστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, όπου παράλληλα αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για πιο σκληρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το βασικό σενάριο με το οποίο θα κινηθούν οι Βρυξέλλες, όπως διαμηνύθηκε στην κυβέρνηση, προβλέπει τα εξής:
1 Η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για πολιτική λιτότητας με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ώστε να μειώσει το έλλειμμά της με αξιόπιστο τρόπο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δεσμευθεί για αυστηρά μέτρα, εξού και οι δηλώσεις στήριξης του κ. Χ. Αλμούνια. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι το ΠΣΑ θα αποτελεί έναν «οδικό χάρτη», με βάση τον οποίο η Ελλάδα θα δεσμεύεται για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγξει το έλλειμμα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι εταίροι μάς ζητούν μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ ετησίως.2 Σε περίπτωση που η Ελλάδα παρεκκλίνει από την εφαρμογή του ΠΣΑ ή δεν επιτυγχάνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν άμεσα και υπαγορεύουν εκείνες τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με βάση το άρθρο 104 παρ. 9. Συγκεκριμένα το άρθρο αυτό ορίζει ότι το Συμβούλιο Υπουργών «μπορεί να αποφασίσει να ειδοποιήσει το κράτος μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος». Τα μέτρα αυτά θα είναι προφανώς αυστηρά και η παρέμβαση των Βρυξελλών θα είναι πολιτικά επώδυνη για την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δύσκολα θα δεχθεί μια κυβέρνηση και μάλιστα σοσιαλιστική υποδείξεις π.χ. για πάγωμα μισθών, όπως θεωρούσαν ορισμένες χώρες ότι έπρεπε να επιβάλει η Ελλάδα.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει «να υποβάλλει (σ.σ. η Ελλάδα) εκθέσεις σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να εξετάσει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει».
Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια χώρα θα υπαχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 και επομένως οι σχετικές διαδικασίες είναι πρωτόγνωρες και ίσως αποδειχθούν εκρηκτικές.
3 Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι το ενδεχόμενο να μην μπορεί η χώρα να βρει δανεικά από τις αγορές και να υποχρεωθεί να καταφύγει στην κοινοτική βοήθεια που υποσχέθηκε ο κ. Αλμούνια. Σε αυτήν την περίπτωση, διαβεβαιώνουν κοινοτικοί κύκλοι, θα επιβληθούν όροι ανάλογοι με αυτούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δηλαδή, όχι απλώς πάγωμα μισθών, αλλά ίσως και μείωση μισθών. «Η βοήθεια θα δοθεί με τρόπο που θα είναι επώδυνος», σημειώνεται.
Έτσι, ενώ η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχεδόν αποκλείεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, η επιβολή ανάλογων όρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται πιθανή με το παραμικρό παραστράτημα της Ελλάδας.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Τεστ Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου