Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Καλό μέτρο, αλλά δεν αρκεί

ΟΤΑΝ ΑΠΟΨΕ τα μεσάνυχτα θα αλλάζει ο χρόνος και θα φεύγει το 2009, που έφερε την οικονομική κρίση, μαζί με τις ευχές μην ξεχάσετε τις αποδείξεις για τις δαπάνες του ρεβεγιόν. Θα είναι μια καλή αρχή, αλλά και ένας πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΙΣ αποδείξεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά σημαντικό ποσοστό, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ανατίθεται ουσιαστική συμμετοχή στο κυνήγι της φοροδιαφυγής στους ίδιους τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να ζητούν, να συγκεντρώνουν και να φυλάσσουν κάθε είδους αποδείξεις από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, αγοράς αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που είναι τεκμήρια διαβίωσης.

ΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ θα έχουν οι φορολογούμενοι από τη συλλογή των αποδείξεων; Η απάντηση δεν είναι απλή. Υπάρχουν τα «ναι» και τα «όχι» για το όφελος. Με τις αποδείξεις θα αντικατασταθεί ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα και είναι τα 12.000 ευρώ. Θα μειωθεί το όριο στα 6.000-8.000 ευρώ και το υπόλοιπο ώς τα 12.000 ευρώ θα καλύπτεται με αποδείξεις. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται και το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων για την κάλυψη του ορίου.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως άμεσο ατομικό όφελος για τον φορολογούμενο δεν υπάρχει. Για το εθνικό όφελος θα συγκεντρώνονται οι αποδείξεις και ο φορολογούμενος θα εκτελεί και χρέη λογιστή -ή θα πληρώνει λογιστή- για να βάζει σε τάξη και να καταγράφει σε ειδική κατάσταση τις αποδείξεις, τις οποίες θα αποθηκεύει στο σπίτι του.

ΘΕΛΟΝΤΑΣ και μη, καλύτερα θέλοντας, γιατί έτσι θα έπρεπε, οι φορολογούμενοι θα εργαστούν για το εθνικό όφελος, που είναι και δικό τους όφελος, το οποίο θα προκύψει από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής. Παράλληλα, όμως, αν δεν οργανωθούν οι υπηρεσίες ελέγχου για να κάνουν διασταύρωση των στοιχείων που θα καταθέτουν οι φορολογούμενοι με εκείνα των επιχειρήσεων, το μέτρο θα πέσει στο κενό.

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το δόλωμα της έκπτωσης για αγορές ή και υπηρεσίες χωρίς αποδείξεις. Χωρίς απόδειξη σου ζητούν 100 ευρώ, αλλά με απόδειξη 120. Η νομιμότητα είναι σε βάρος του καταναλωτή και υπέρ των φοροφυγάδων. Χρειάζεται λοιπόν αποτελεσματική ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου για το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ δημιουργείται και με τη μείωση του αφορολογήτου, που θα έχει άμεση συνέπεια την αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία θα αρχίσει τον Απρίλιο και θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο! Καλή Πρωτοχρονιά. Κι ας έρχονται τα χειρότερα το 2010, εκτός κι αν γίνουν έγκαιρα διορθώσεις, για να μην είναι άπιαστο όνειρο η φορολογική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου