Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ακουσαν τα τέλια για τα τέλη

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Δημοσκοπήσεις μπορεί να μην έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στις περιφέρειές τους λόγω των Χριστουγέννων, πήραν μια γερή και αξιόπιστη γεύση της γνώμης που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της.

«Κρατήσατε το χαράτσι και αποσύρατε την απόσυρση». Είναι μια φράση που ακούνε συχνά, αυτές τις μέρες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειές τους. (Στη φωτογρ. το σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2010)

«Κρατήσατε το χαράτσι και αποσύρατε την απόσυρση». Είναι μια φράση που ακούνε συχνά, αυτές τις μέρες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειές τους. (Στη φωτογρ. το σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2010) Τα... τέλια χτύπησαν κυρίως για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό ήταν και είναι το κυρίαρχο θέμα των επικρίσεων. Ισως να οφείλεται και στο γεγονός ότι τούτες οι μέρες είναι μέρες πληρωμής των τελών και ο κόσμος το έχει ζεστό στο μυαλό του. Βουλευτές άκουσαν και ακούν διαμαρτυρίες ότι είναι ένα χαράτσι που πλήττει κυρίως τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν καινούργια αυτοκίνητα. Το επιχείρημα «κρατήσατε το χαράτσι και αποσύρατε την απόσυρση» που είχε ειπωθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από βουλευτές πριν από δύο μήνες, το άκουσαν και οι ίδιοι από πολλούς πολίτες.

Τα κομματικά στελέχη

Ενα ακόμα θέμα που θέτουν στους βουλευτές, κυρίως τα οργανωμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ, είναι η μη αξιοποίηση των κομματικών στελεχών σε θέσεις κρατικής ευθύνης σε κεντρικό ή περιφερειακό-τοπικό επίπεδο. «Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες με τον τρόπο που φέρεστε στα μέλη», είναι μια φράση που ακούνε βουλευτές από κομματικά στελέχη. Η προειδοποίηση είναι προφανές ότι αφορά τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, που θα γίνουν το 2010, αλλά και τη μεγάλη θεσμική τομή που θέλει να περάσει μέχρι τότε η κυβέρνηση για την περαιτέρω συνένωση των δήμων και για την οποία χρειάζεται τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού.

Η οικονομική πολιτική

Θέμα συζήτησης είναι και η οικονομική πολιτική, που απασχολεί και κεντρικά την κυβέρνηση και που συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: τήρηση του προεκλογικού προγράμματος ή σκληρά μέτρα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από συζήτηση μαζί τους, διακρίνουν ότι η κοινή γνώμη είναι διατεθειμένη να δείξει ανοχή στην κυβέρνηση, αν πειστεί ότι τα όποια μέτρα ληφθούν είναι στη σωστή κατεύθυνση, επιμερίζονται δίκαια, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν και οι έχοντες και δεν θα στρέφονται μόνο κατά των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Η ακρίβεια στην αγορά παρά την αισθητά πεσμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η μείωση των θέσεων εργασίας λόγω των απολύσεων είναι ακόμα ορισμένα από τα θέματα που θέτουν οι πολίτες στους βουλευτές. Σε γενικές γραμμές οι βουλευτές αποκομίζουν την αίσθηση ότι οι πολίτες αποφεύγουν ακόμα να κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση, εκτός από ορισμένα ειδικά θέματα όπως τα παραπάνω, και είναι ακόμα σε φάση αναμονής και ανοχής...*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου