Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Γιώργος: «Φέτος η αδικία, του χρόνου η διόρθωση»

  • Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσειγια «λάθος» σε ό,τι αφορά την επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας
Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την ένταση που προκάλεσε στην κοινωνία η επιβολή  υψηλών τελών κυκλοφορίας ακόμη και σε παλαιά Ι.Χ., αλλά και από την επιλογή χιλιάδων  πολιτών να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις εφορίες αδυνατώντας να  ανταποκριθούν οικονομικά στα ποσά που έπρεπε να καταβάλουν

«Γράψε λάθος» λέει τώρα η κυβέρνηση
για τα τέλη κυκλοφορίας, προαναγγέλλοντας διορθώσεις στα ποσά το 2011 και ενδεχομένως αναδρομική ρύθμιση για το 2010. Παράλληλα όμως διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Βούλα Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την ένταση που προκάλεσε στην κοινωνία η επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας ακόμη και σε παλαιά Ι.Χ., αλλά και από την επιλογή χιλιάδων πολιτών να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις εφορίες αδυνατώντας να ανταποκριθούν οικονομικά στα ποσά που έπρεπε να καταβάλουν. Σε μίνι σύσκεψη που συνεκλήθη στο Μαξίμου, συμφωνήθηκε να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση από το υπουργείο των Οικονομικών- όπερ και εγένετο- και συγχρόνως κρίθηκε σκόπιμο να γίνει έμμεση παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Έτσι ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε χθες πως σημειώθηκε σπουδή στην επιβολή των πράσινων τελών, μίλησε μάλιστα για αδικίες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει για «λάθος» σε ό,τι αφορά την επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια κυβέρνηση που ακούει και αναγνωρίζει τα λάθη της, όπως με τα τέλη». Και συμπλήρωσε: «Είναι σε γνώση μας ότι έγιναν αδικίες. Βεβαίως, αν τα τέλη είχαν υπολογιστεί με βάση το πρόγραμμα του πρώην υπουργού Σουφλιά, τότε οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ περισσότερο». Ο κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς άσκησε κριτική στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για τη βιασύνη που επέδειξαν στην ανακοίνωση του σχετικού θέματος, σε συνδυασμό μάλιστα με το θέμα της απόσυρσης των Ι.Χ. «Δεν είχαμε χρόνο για διαβούλευση γιατί έγινε μαζί με την απόσυρση» είπε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο θα διορθώσει τις αδικίες για το 2011, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδρομική διόρθωση και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010.

Όλα ανοιχτά για ΦΠΑ

Όσον αφορά τον ΦΠΑ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν έχει δεχθεί εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο για αύξησή του, άφησε όμως ένα... παραθυράκι ανοιχτό για ενδεχόμενη μεταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σημειώνοντας πως «γίνεται διάλογος και θα δούμε τι θα βγάλει η δημόσια διαβούλευση». Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτώμενος (Αθήνα 9.84 FΜ) για τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ αλλά και για τα τεκμήρια διαβίωσης και αν βρίσκονται στο τραπέζι ζητήματα μεταβολής τους, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πάντως». Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

«Μείον» στην ανάπτυξη

Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρξε στη χώρα καθόλου ανάπτυξη, αντιθέτως από το 5% έπεσε στο «μείον» ο ρυθμός της ανάπτυξης. Και όταν ρωτήθηκε αν προσωπικά φοβάται για το ενδεχόμενο να απορρίψει η Κομισιόν το Πρόγραμμα, απάντησε: «Δεν φοβάμαι ότι θα το απορρίψουν. Θα είναι κάτι σε συνεργασία μαζί τους. Δεν είναι σαν να δίνεις εξετάσεις και κόβεσαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σε πείθουν και τους πείθεις. Σε κάθε κεφάλαιο, σου ζητούν επεξηγηματικές ερωτήσεις». Επιπλέον όταν ρωτήθηκε αν θα ανακοινώσει και νέα σκληρά μέτρα, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο «μέτρα» γιατί- όπως είπε- έχει μια αρνητική χροιά για τους πολίτες, τόνισε πως «θα πάμε δίκαια».

Ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αποδώσει ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, απάντησε πως «οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν» και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Θα το σκεφτώ, αν ο κ. Σαμαράς δεχόταν να γίνει μία κοινή απογραφή για την οικονομία και για τα προηγούμενα χρόνια».


«Έχω δείξει πως παίρνω υψηλά ρίσκα»

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάταση της οικονομίας και πρόσθεσε πως «η πολιτική έχει ρίσκα» και ότι ο ίδιος έχει δείξει «πως παίρνω υψηλά ρίσκα». Όσον αφορά τη διχογνωμία των υπουργών για τον τρόπο εξόδου από την κρίση, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «πρέπει να απενοχοποιηθούν οι συζητήσεις» και τόνισε πως «θέλω να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες». Είπε πάντως ότι όταν ληφθεί μία απόφαση, αυτή είναι οριστική και «με αυτήν προχωράμε».


«Δεν θέλω να είμαι παντοδύναμος μέσω ενός εκλογικού συστήματος»

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ τετράμηνο θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση ο Καποδίστριας 2 και ο νέος εκλογικός νόμος. Ο Πρωθυπουργός σχολίασε χθες πως όλοι συμφωνούν ότι το υπάρχον σύστημα παράγει το μαύρο πολιτικό χρήμα και παρατήρησε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει διαφωνήσει με τον εκλογικό νόμο, απλώς προτείνει μία παραλλαγή- π.χ. με ολιγοεδρικές περιφέρειες. Αναφερόμενος στο μουρμούρισμα που ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές που φοβούνται ότι οι υποψήφιοι θα γίνουν όμηροι του αρχηγού, ο Γ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων«να το συζητήσουμε» είπε και σημείωσε με νόημα: «Δεν έχω κανένα λόγο να θέλω να είμαι παντοδύναμος μέσω ενός εκλογικού συστήματος».

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός για τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων, την οποία χαρακτήρισε απολύτως σωστή. «Είναι μια επανάσταση» είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην επιλογή. Με εξαίρεση μόνο τον γενικό γραμματέα για το ΕΣΠΑ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «είμαι εναντίον των επετηρίδων» και σχολίασε πως «το πιο εύκολο θα ήταν να διαλέξω από την κομματική επετηρίδα».

«Όλοι από αξιολόγηση»

Υπερασπιζόμενος μάλιστα τη διαδικασία που ακολουθείται, είπε πως «αν χρειαζόταν θα διαρκούσε ακόμη και ένα χρόνο». Ανέφερε επίσης ότι με αυτή τη διαδικασία ήθελε να περάσει το μήνυμα πως «όλοι περνάμε από αξιολόγηση», παρότι όταν ρωτήθηκε πώς αξιολογεί τους υπουργούς είπε ότι «είναι νωρίς ακόμη να βγάλει κανείς συμπεράσματα». Πάντως, σε σχόλιο δημοσιογράφου για το πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι μάλλον θα καθυστερήσει αντιδρώντας με ένα αυθόρμητο γέλιο.

Σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις Εξεταστικές ο Πρωθυπουργός είπε ότι «θα πρέπει να διαλευκανθούν πέντε πράγματα και να λάμψει η αλήθεια», ώστε να μην περάσει στον κόσμο η αντίληψη πως «ο πολιτικός έχει ατιμωρησία». Πρόσθεσε μάλιστα πως μολονότι οι περισσότερες ευθύνες έχουν παραγραφεί, το θέμα είναι ηθικό. Για τον κ. Σαμαρά παρατήρησε πως η συναίνεση κρίνεται στο αν συμφωνείς κατ΄ αρχήν στη διαφάνεια και την αξιοκρατία και όχι στο «πώς θα τα βρούμε γενικώς», συμπλήρωσε πως ο αρχηγός της Ν.Δ. «είναι θετικός σε αυτό» και συνέστησε στη Ν.Δ. «να βρει την ταυτότητά της, να αλλάξει και να κάνει την αυτοκριτική της». Μάλιστα κάλεσε τη νέα ηγεσία του κόμματος να αποφασίσει «αν θα υιοθετήσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης».


Η «πράσινη ανάπτυξη» εξελίσσεται σε «πράσινη επιδρομή»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. αυτοκινήτων να πληρώσουν υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής- σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος- εξέφρασε αυτή τη δυσαρέσκεια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη.

Εκτός από την απερίγραπτη, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τις ουρές στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία όπου χιλιάδες ιδιοκτήτες παλιών Ι.Χ. καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε στον υφυπουργό ότι «τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη απ΄ ό,τι θα πληρώσουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση όχι μόνο να μειώσει τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες αυτής της κατηγορίας αλλά και να δώσει παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των πινακίδων χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα ή άλλες επιβαρύνσεις.

«Φωτιά» τα τέλη

Σε ανάλογους επικριτικούς τόνους ήταν και η ερώτηση που κατέθεσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «φωτιά» τα τέλη κυκλοφορίας για τα παλαιά αυτοκίνητα και έκανε λόγο για «πράσινη ανάπτυξη» που εξελίσσεται σε «πράσινη επιδρομή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο τέτοιου είδους εισπρακτικά μέτρα πρωτοφανούς κοινωνικής αγριότητας να βαφτίζονται ως αντιπεριβαλλοντικά» και θεωρεί «παράλογη και κατάφωρα άδικη» την καθαρά- όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του- εισπρακτική λογική που επιβάλλει τέλη- φωτιά στους συμπολίτες μας, συνήθως τους πιο φτωχούς, οι οποίοι αδυνατώντας να τα αντικαταστήσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών με καινούργια, χρησιμοποιούν παλιά αυτοκίνητα.

Με την ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου να κάνει γνωστό στη Βουλή εάν προτίθενται να επανεξετάσει και να ακυρώσει τις «υπέρογκες αυξήσεις έως και 110% που έχουν αυθαίρετα επιβάλει για τα παλαιότερα αυτοκίνητα» καθώς και να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία «τον αριθμό των πολιτών που ζήτησε να επιστρέψει τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων του» αλλά και πόσοι κατόχοι παλαιών αυτοκινήτων «δεν έχουν καταβάλει ήδη τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου