Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση των πινακίδων
Στην ουρά για την κατάθεση των πινακίδων με το...Ε9 ανά χείρας. Η κατακόρυφη αύξηση των τελών κυκλοφορίας, έχει ωθήσει χιλιάδες Έλληνες στην απόφαση να καταθέσουν τις πινακίδες του Ι.Χ. τους και να το θέσουν σε ακινησία με προφανή στόχο να αποφύγουν το...χαράτσι. Δεν είναι λίγες οι ΔΟΥ οι οποίες εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, ζητούν από τους οδηγούς να προσκομίσουν ακόμη και το έντυπο Ε9. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό αλλά και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί ένα όχημα σε ακινησία, στο αφιέρωμα που ακολουθεί.
Τι σημαίνει πρακτικά κατάθεση των πινακίδων του Ι.Χ. μου;
Ποια δικαιολογητικά χρειάζομαι για να καταθέσω τις πινακίδες;
Τι κάνω εάν δεν έχω θέση στάθμευσης στην κατοχή μου;
Τι σημαίνει ότι αδρανοποιείται το Ι.Χ. για ένα χρόνο;
Τι επιλογές έχω εάν θέλω να ξανακινήσω το Ι.Χ. μου;
Ποια είναι η προθεσμία για την αδρανοποίηση του Ι.Χ.;
Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.
Η κατάθεση των πινακίδων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση καθώς χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά.
♦ Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
♦ Πινακίδες
♦ Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
♦ Ε9 που να δείχνει ιδιοκτησία θέσης πάρκινγκ ή μισθωτήριο συμβόλαιο θέσης στάθμευσης.
♦ Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη του 2009
♦ Αίτηση που μπορεί να συμπληρωθεί στην εφορία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση των πινακίδων και την αδρανοποίηση του Ι.Χ. είναι να υπάρχει θέση στάθμευσης που θα τοποθετηθεί το ακίνητο Ι.Χ., έτσι ώστε να μην καταλαμβάνει κάποια θέση στο δρόμο. Όποιος δεν έχει στην ιδιοκτησία του θέση στάθμευσης έχει δυο εναλλακτικές.
Η πρώτη να μισθώσει μια θέση και να προσκομίσει το μισθωτήριο στην εφορία ενώ η δεύτερη είναι να βρει κάποιο συγγενικό του ή φιλικό του πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης θέσης στάθμευσης και να του την παραχωρήσει. Για να γίνει αυτό χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση-παραχωρητήριο από τον ιδιοκτήτη με θεωρημένο γνήσιο της υπογραφής από αστυνομία, μαζί με φωτοτυπία του Ε9 του ιδιοκτήτη στο οποίο αποδυκνείεται η κατοχή της θέσης στάθμευσης.
Με την κατάθεση των πινακίδων και της άδειας, στην ουσία η εφορία τις “φυλάει” για ένα χρόνο. Με την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος οι πινακίδες καταστρέφονται και δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. που αδρανοποιεί το όχημα του και θέλει κάποια στιγμή να το ξανακινήσει έχει δυο επιλογές. Η πρώτη είναι εάν αποφασίσει να το ξανακινήσει εντός έτους από την κατάθεση των πινακίδων, να πάει στην εφορία και να κάνει ανάκληση της αδρανοποίησης όπου και του επιστρέφονται οι πινακίδες και μπορεί να κινήσει και πάλι το Ι.Χ (αφού πληρώσει φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας). Η δεύτερη είναι εάν αποφασίσει ότι το χρειάζεται ύστερα από ένα έτος, να βγάλει καινούριες πινακίδες για το αυτοκίνητο.
Η προθεσμία που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες για την κατάθεση των πινακίδων κανονικά είναι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους καθώς αυτή είναι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών της επόμενης χρονιάς.
Όμως με την παράταση που πήρε η διάθεση των τελών κυκλοφορίας του 2010, μέχρι τις 15 Γενάρη, παρατείνεται για το ίδιο διάστημα η διορία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να ακινητοποιήσουν το όχημα τους. [enet.gr, 14:50 Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009]
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009
Πώς θα κάνετε το ΙΧ...ακίνητο. Η διαδικασία για να τεθεί ένα ΙΧ σε ακινησία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου