Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Φοροκαταιγίδα - για να αντιμετωπιστεί η κρίση!

  • Εδώ και τώρα, φόροι παντού και για όλους
  • Αρχή τον Ιανουάριο από καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ξεκινά ο διάλογος για ριζικές αλλαγές του φορολογικού συστήματος
Στην αύξηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ την Τετάρτη, προπαραμονή Χριστουγέννων, ξεκινάει ο διάλογος για ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, κερδών και περιουσίας που θα οδηγήσουν σε μεγάλες επιβαρύνσεις για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιστρέφοντας από τον γύρο στις οικονομικές πρωτεύουσες της ΕυρώπηςΛονδίνο, Φραγκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι- φέροντας στις αποσκευές του την έντονη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων για το «ελληνικό πρόβλημα» της υπερχρέωσης, που εκλαμβάνεται ως η «αχίλλειος πτέρνα» του ευρώ, παρουσίασε την ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογία που προβλέπει «φόρους παντού και φόρους για όλους».

Ωστόσο το εγχείρημα- το στοίχημα- της αύξησης των φορολογικών εσόδων θα κριθεί σχεδόν αποκλειστικά από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και αυτό επειδή από τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών κκ. Δ. Γεωργακόπουλος και Ηλ. Πλασκοβίτης, από τα 5,5 εκατ. φορολογούμενους στην Ελλάδα μόνο 40.000 δήλωσαν πέρυσι ετήσιο εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ(!) και 440.000 εισόδημα 30.000-75.000.

Κάτω από 12.000 ευρώ δηλώνει το 85% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 5 εκατ. πολίτες και μεταξύ αυτών οι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες.

Για να αντιμετωπιστεί όμως η οικονομική κρίση, η κυβέρνηση προχωρεί όχι μόνο σε «πάγωμα» αλλά και περικοπές των υψηλών αμοιβών στο Δημόσιο μέσω της μείωσης των επιδομάτων. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι υψηλές αμοιβές στο Δημόσιο θα περιοριστούν κατά 3%-4% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου