Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς να προχωρήσει στην εθελουσία έξοδο λιμενεργατών προβλέποντας αποζημιώσεις μαμούθ για τους αποχωρούντες προκάλεσε αναταράξεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.
- Τρικυμία στην κυβέρνηση προκαλούν οι «χρυσές εθελουσίες» εργαζομένων από το λιμάνι του Πειραιά, το κόστος των οποίων θα ανέλθει στα 56 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας που αρνήθηκε να φορτώσει στα ασφαλιστικά ταμεία περαιτέρω επιβαρύνσεις, ενώ η υπουργός Παιδείας τη χαρακτήρισε «εξωφρενική». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όταν ρωτήθηκε για την εθελουσία στο λιμάνι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα Ταμεία μας δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν». Παράλληλα ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωνε ότι διαφωνεί συνολικά με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και τόνιζε πως δεν μπορεί κάποιοι να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 50 και κάποιοι άλλοι να έχουν κομμένα πόδια και να μην μπορούν να πάρουν αναπηρική σύνταξη.Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου
Η παρέμβαση όμως που προκάλεσε τα περισσότερα σχόλια, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, ήταν αυτή της Άννας Διαμαντοπούλου. Η υπουργός αναφερόμενη στην εθελουσία σχολίασε ότι είναι «εξωφρενική», για να προσθέσει πάντως πως η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση όσον αφορά το πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αφού «δεν μπορείς να πεις ότι από τη μια δέχομαι τη συνέχεια της σύμβασης και από την άλλη να πεις δεν δέχομαι αυτά που αποφασίστηκαν για τους εργαζομένους».
Η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, διότι μολονότι η υπουργός ρίχνει την απόλυτη ευθύνη γι΄ αυτήν την εξέλιξη στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζει την εθελουσία «εξωφρενική» μην κάνοντας- όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- κατανοητό ότι δεν αναφέρεται στις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν χθες πως στη συμφωνία που είναι σε γνώση της δεν προβλέπονται σε καμία περίπτωση «τέτοια υπερβολικά νούμερα», ούτε επίσης «απόφαση για κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία».Διευκρινίσεις Ανωμερίτη
Το θέμα, με την τροπή που πήρε, προκάλεσε έντονη ενόχληση στους κόλπους της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του ΟΛΠ (που χρεώθηκε με βεβιασμένες δηλώσεις) πιέστηκε να δώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας διευκρινίσεις σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της εθελουσίας εξόδου των λιμενεργατών:
● Η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ αποτελεί εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.
● Το κόστος της εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ και δεν θα επιβαρύνει τα Ταμεία.
● Η εθελουσία δεν αφορά τους 300 λιμενεργάτες, αλλά το σύνολο του προσωπικού που μπορεί να στοιχειοθετήσει συνταξιοδότηση κατά την επόμενη πενταετία.
● Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους δυνητικά τους δικαιούχους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών και υπερωριών σε 67 εκατ. ευρώ.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΠπιέστηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα πραγματικά δεδομένα της εθελουσίας εξόδου των λιμενεργατώνΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ, 17/12/2009
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009
Φουρτούνα στο λιμάνι από την εθελουσία - μαμούθ. Αντιδράσεις και από κυβερνητικά στελέχη
Ετικέτες
Ανωμερίτης Γ.,
Διαμαντοπούλου Αννα,
Λοβέρδος Ανδρέας,
ΟΛΠ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου