- Ο Γ.Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου φορολογικού. Σχεδιάζεται προείσπραξη ΦΜΑΠ με κίνητρα. Ανοιχτά όλα για αύξηση αντικειμενικών, φόρων σε αλκοόλ και καπνό. Δείτε τι αλλάζει για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία
Δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές επιδιώκεται να είναι το νέο φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς.
Μεταξύ τους ξεχωρίζει η προείσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από υπόχρεους στο ΦΜΑΠ, η οποία θα συνοδεύεται με συγκεκριμένα κίνητρα, ενώ έμεινε «ανοιχτή» η πιθανότητα αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στη φορολόγηση των καυσίμων, των ποτών και των προϊόντων καπνού.
Οπως είπε ο υπουργός, οι αντικειμενικές έχουν να αυξηθούν εδώ και αρκετά χρόνια (από το Μάρτιο του 2007, με το τρίτο πακέτο αυξήσεων του Γ.Αλογοσκούφη), ενώ στη φορολόγηση αλκοόλ και καπνού βρισκόμαστε χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίστοιχα ανοιχτό έμεινε το θέμα της φορολογίας των καυσίμων.
Σε θεσμικό επίπεδο είναι να αναμορφωθεί το σύνολο του συστήματος, από τη φορολόγηση φυσικών προσώπων ως τη φορολόγηση επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, την παταξη της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Παίρνουμε λίγα από λίγους
Ο υπουργός σημείωσε ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.
Την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση των συντονιστών του διαλόγου, την Τετάρτη θα ακολουθήσει συνάντηση των ομάδων εργασίας και θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε αρχές Μαρτίου να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου είναι:
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
- γενίκευση του πόθεν έσχες στις δηλώσεις
- ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
- κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών
- φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
- λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων
- σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και
- φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών
- υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
- επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε
- εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ - ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
- έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
- ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
- κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.
- δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994) (μετά από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).
Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα
Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται. Συγκεκριμένα, το 2001 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 21,8%. Το 2004 μειώθηκαν στο 19,6% και το 2009 στο 19%.
Πρόκειται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι κάτω του 20%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26%.
Οι πληγές των εσόδων του δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό είναι:
- εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή
- περιορισμένη προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας
- ελλιπείς ελεγκτικοί μηχανισμοί
- στρεβλώσεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση, οι απαλλαγές χωρίς στόχευση
- απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009
«Εδειξε» αυξήσεις φόρων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου