Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά αποστάσεις από τον «φράχτη» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Σε αυτό το θέμα μας εκφράζει η Τσετσίλια Μάλστρεμ» δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών αναφερόμενος σε σχετική τοποθέτηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών. «Αν ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ρυθμίζει τα συνοριακά του προβλήματα στη βάση των διεθνών συνθηκών, δεν έχουμε λόγο να αναμειχθούμε σε αυτό».
Εκείνος που ανέλαβε έτσι να αποκαλύψει τις πραγματικές απόψεις του Βερολίνου ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Η ανέγερση του τείχους, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Rundschau», αποτελεί «κατανοητή πράξη άμυνας». Από την άλλη εξέφρασε όμως αμφιβολία για το αν το μέτρο αυτό είναι το «το κατάλληλο για την ανακοπή του ρεύματος των προσφύγων».
«Αν κλείσουν τα σύνορα στον Εβρο, οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλες διόδους» πρόσθεσε. Το συμπέρασμά του: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της και πρέπει να ασχοληθεί με τα αίτια της προσφυγιάς». Προς τον σκοπό αυτόν είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή διέρχονται οι πρόσφυγες, και ιδιαίτερα με την Τουρκία, η οποία, όπως επισήμανε, «δεν δείχνει ενδιαφέρον για την ανακοπή του κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα».
Ο γερμανός πολιτικός άφησε πάντως να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί με τίποτε την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2», σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να έρθουν στην Ευρώπη θα πρέπει να μείνουν υποχρεωτικά στη χώρα που πρωτοήλθαν _ ήτοι, στις 90% των περιπτώσεων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στις αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων περί μη επαναπροώθησης των προσφύγων που έχουν καταφύγει στη Γερμανία μέσω της χώρας μας (λόγω της απάνθρωπης μεταχείρισης που τους περιμένει εδώ) αρκέστηκε να πει: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα η Γερμανία έχουν κάθε συμφέρον να καθιερωθούν και στην Ελλάδα νόμοι και διαδικασίες ασύλου που ανταποκρίνονται στις αρχές του δικαίου, ώστε να μην υποσκάπτεται η ρύθμιση περί τρίτης χώρας».
Μερίδα του Τύπου συνέχισε πάντως την αδυσώπητη κριτική εναντίον του σχεδιαζόμενου «φράχτη». «Τα τείχη βρίσκονται συμβολικά στον αντίποδα της ελευθερίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» που φέρει τον τίτλο «Χάρτες της Ευρώπης». «Τέτοιο συμβολισμό είχαν το Τείχος του Βερολίνου, οι φράχτες της Βόρειας Κορέας και τα αναχώματα που απέκλεισαν τη Γάζα από το Ισραήλ». Η κατασκευή ενός φράχτη, συνεχίζει ο αρθρογράφος, δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά μόνο προσωρινά. Η παράνομη μετανάστευση ανοίγει όλο και καινούργιους δρόμους. Και καθοδηγείται από εκείνες τις εγκληματικές ομάδες που μετατρέπουν τη παράνομη διακίνηση σε προσοδοφόρο επάγγελμα. «Οι διακινητές ανθρώπων δεν θα είχαν επιτυχία χωρίς την εγχώρια διαπλοκή με διεφθαρμένους υπαλλήλους στα σύνορα, οι οποίοι έναντι αμοιβής κάνουν τα στραβά μάτια» τονίζει. Δικαιολογημένα λοιπόν, προσθέτει, βλέπει η Κομισιόν με σκεπτικισμό το σχέδιο ανέγερσης του φράχτη και ζητεί από την Αθήνα να δώσει πρώτη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου