Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αυστηρό μήνυμα Γιώργου προς την Τουρκία

  • «Σταματήστε να πετάτε από πάνω μας για να υπάρξει εμπιστοσύνη»- Συμφωνία για το τείχος του Εβρου

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Σε δημόσιο διάβημα προς την Αγκυρα να σταματήσει τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών προέβη χθες από το βήμα της συνόδου των πρέσβεων της Τουρκίας ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας χθες ενώπιον της αφρόκρεμας του τουρκικού διπλωματικού σώματος στο Ερζερούμ, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρόσφατες υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση ότι τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο.

«Στο ερώτημα “ειρήνη ή σύγκρουση” επιλέγουμε ειρήνη» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι και η ειρηνική συνύπαρξη έχει τις προυποθέσεις της. «Η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται ενώ πολύ εύκολα χάνεται» προσέθεσε. «Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει τέλος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αν αυτή εννοεί τα όσα λέει περί επιθυμίας της για σχέσεις καλής γειτονίας. Και προσέθεσε ότι οι απειλές πολέμου δεν συνάδουν προς την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων που τόσο έχει διαφημίσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας όμως ότι όσο το Κυπριακό μένει άλυτο και η τουρκική κατοχή συνεχίζεται αυτή δεν θα ευοδωθεί. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν εστίασε την ομιλία του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη στάση της ΕΕ απέναντί της.

Πριν από τις ομιλίες τους στην ετήσια σύνοδο των τούρκων πρέσβεων οι δύο πρωθυπουργοί παρευρέθησαν στην τελετή των εγκαινίων του Σταδίου «Τζεμάλ Γκιουρσέλ» όπου θα διεξαχθεί η χειμερινή Πανεπιστημιάδα. Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του εκεί δήλωσε ότι οι δύο λαοί και οι δύο κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για ειρήνη και φιλία. «Πρέπει να ξεχάσουμε τους ανταγωνισμούς του παρελθόντος. Σήμερα είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός. Και προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Η Αγκυρα πάντως δεν θεωρεί εχθρική την πρόθεση της Αθήνας να κατασκευάσει φράχτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο με σκοπό να ανασχέσει τα κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα μετέφερε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ερντογάν στον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που είχαν χθες στο Ερζερούμ. Η συνάντηση των δύο ανδρών, με τη συμμετοχή από ένα σημείο και έπειτα των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κκ. Δ. Δρούτσα και Αχμέτ Νταβούτογλου, κράτησε συνολικά τρεις ώρες και συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή για ανέγερση φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Εβρο φαίνεται ότι δεν έχει ενοχλήσει την Αγκυρα. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπουτσής αναμένεται να έχει σχετικά σύντομα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του επί του θέματος αυτού. Δεν έγινε γνωστό πάντως αν ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον κ. Ερντογάν την ανεπαρκή εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής λαθρομεταναστών ή την αναβλητικότητα της Αγκυρας στην προώθηση της υπογραφής ανάλογης συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Τουρκίας.

Οπως όλα δείχνουν, ο κ. Νταβούτογλου θα έρθει στην Αθήνα τον Μάρτιο ώστε να προετοιμάσει και τη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η οποία το 2011 θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Επί του θέματος αυτού έγινε εκτενής ανασκόπηση των συμφωνηθέντων στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Η επόμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός της άνοιξης.

Συζητήθηκαν επίσης τα ευρωτουρκι- κά και οι αρρυθμίες στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. Στο τραπέζι έπεσε και η ελληνική πρόταση περί της συνόδου κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι χρειάζεται να δοθεί μια νέα δυναμική. Στο θέμα του Κυπριακού έγινε μια ανασκόπηση των ως σήμερα εξελίξεων εν όψει και της συνάντησης της Γενεύης στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, τόνισε ότι «είναι βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα. Από τις εικόνες που μόνον αυτές συνόδευσαν το όλο σκηνικό επετεύχθη ο βασικός σκοπός της τουρκικής διπλωματίας, που ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου