Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Παραμένει η σύγχυση για το πάγωμα μισθών και μετά το ECOFIN

  • Επισήμως σε στενή επιτήρηση η Ελλάδα
  • Ανοίγουν ασφαλιστικό, φορολογικό εντός του 2010
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/12/2009. Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Kαλλεργη

Να κριθεί η Ελλάδα από μηδενική βάση για όσα θα γίνουν και όχι για τα πεπραγμένα της περασμένης δεκαετίας. Αυτό ζήτησε χθες από τους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, υποσχόμενος μία νέα αρχή τόσο στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας όσο και στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.

Με την Ελλάδα να υπάγεται και επισήμως από χθες στην παράγραφο 8 του άρθρου 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που συνεπάγεται αυστηρή επιτήρηση της οικονομίας και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη αυστηρότερη, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε. Ε. στις Βρυξέλλες, για μία «ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν το οποίο κρίθηκε σήμερα και το μέλλον που θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο βασικός του στόχος χθες στις Βρυξέλλες ήταν διττός. Από τη μια να πείσει τους ομολόγους του για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση η κυβέρνηση και από την άλλη τις διεθνείς αγορές πως, πράγματι, δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Ομως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς τους συναδέλφους του σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση πως η δικαιολογία προηγούμενης κακοδιαχείρισης εκπνέει πια. Στο εξής κρίνεται αποκλειστικά το έργο της παρούσας κυβέρνησης.

Μάλιστα, ενόψει και των δύσκολων αποφάσεων που αναγκαστικά θα ληφθούν τους ερχόμενους μήνες σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας και σε μία ευθεία αναφορά στην αμφισβήτηση που έχει δεχθεί από πολλές, ενδοκυβερνητικές, πλευρές σημείωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν εκφράζει κάποια προσωπική πολιτική, εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται στις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχει λάβει συλλογικά η κυβέρνηση». «Αυτή την πολιτική εφαρμόζω και θα συνεχίσω να εφαρμόζω», κατέληξε.

Τι του ζητήθηκε

Ανέφερε ότι οι βασικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις έθεσε και το ECOFIN, αφορούν θέματα του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, αλλά και τη μισθολογική πολιτική του Δημοσίου, που θα ανοίξουν, κατόπιν δημοσίου διαλόγου, εντός του 2010. Ομως σ' ένα σημείο αρνήθηκε κάθε διευκρίνιση: Στο θέμα του χειρισμού της υπόθεσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και του παγώματος των μισθών ή των εισοδημάτων άνω των 2.000 ευρώ, όπως κάπως ασαφώς είπε ο ίδιος. Μάλιστα, απέφυγε διευκρινίσεις, εξηγώντας ότι «αυτά δεν ανακοινώνονται σε συνεντεύξεις Τύπου, αλλά μέσα από ένα καθαρό νομοσχέδιο που θα δείχνει ακριβώς τι σκοπεύουμε να κάνουμε, με ένα και μόνο γνώμονα, το αίσθημα δικαίου». Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός επανήλθε στο θέμα αναφέροντας ότι όλα θα διευκρινιστούν τον Ιανουάριο. Πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οιαδήποτε ευρωπαϊκή νουθεσία ή σύσταση για το συγκεκριμένο ζήτημα για να προσθέσει, προκειμένου «να μη δώσει λάθος εντύπωση», ότι «η Επιτροπή και η ΕΚΤ επανέρχονται συχνά στο ζήτημα της εξέλιξης του μισθολογικού κόστους»...

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει με το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα καταθέσει τον Ιανουάριο, να πείσει για την αξιοπιστία του κυβερνητικού οικονομικού στρατηγήματος για την ερχόμενη τριετία ή τετραετία, έχοντας δεχθεί παράλληλα ότι θα είναι αναπόφευκτη η λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του 2010. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα έχει δύο χρόνια παράταση και ανάλογα με την πορεία της, θα επανεξεταστεί από την Κομισιόν η ελληνική περίπτωση.

ΣXETIKA ΘEMATA
Moody’s: Λανθασμένοι οι φόβοι για την Ελλάδα_
Επιστολή στους Financial Times_
«Το χρέος δεν ενδιαφέρει την Κίνα»_
Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Κομισιόν_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου