Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο. Μεγάλη προβολή γίνεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η «New York Times» αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε «φιλόδοξα μέτρα για να καθησυχάσει την Ευρώπη και τους επενδυτές» και «σχέδιο εξόδου από την χειρότερη επί δεκαετίες κρίση που μαστίζει τη χώρα».
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά «στην πρόκληση που θέτει για το σύνολο της ευρωζώνης η οικονομική κρίση της Ελλάδας, καθώς δοκιμάζεται η αξιοπιστία του ευρώ». Επίσης, σημειώνεται ότι «διατυπώνεται και το δίλημμα των υπολοίπων χωρών της ζώνης ότι ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα ερμηνευθεί ως επιβράβευση κακής συμπεριφοράς, ενώ σε ενδεχόμενη εγκατάλειψη της Ελλάδας στην τύχη της ή στο έλεος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πανικός θα εξαπλωθεί στην Ισπανία, την Ιρλανδία και άλλα κράτη - μέλη, που αντιμετωπίζουν δεινή οικονομική κατάσταση».
Η νεοϋρκέζικη εφημερίδα υπογραμμίζει ότι με την χτεσινή ομιλία του «ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να κατασιγάσει τους φόβους της Ευρώπης» και παρουσιάζει ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την περιστολή των δαπανών και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι «πρόβλημα για τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό αποτελεί το γεγονός ότι τα ισχυρότερα διαπλεκόμενα συμφέροντα περιλαμβάνουν τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα, που συγκαταλέγονται στο εκλογικό του ακροατήριο». Επισημαίνεται ωστόσο, ότι «σε ένδειξη της βαρύτητας της κρίσης, άπαντες, από τους συνδικαλιστικούς ηγέτες μέχρι τους επιχειρηματίες, φαίνεται να αποφεύγουν να ασκήσουν κρίση στην κυβέρνηση Παπανδρέου, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε κριτική θα εξασθενούσε περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ωστόσο κάποιοι δεν παύουν να αναρωτιούνται με ποιον τρόπο ο κ. Παπανδρέου θα μπορέσει να εκπληρώσει τα φιλόδοξα σχέδιά του» και τονίζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τηρήσει μία πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ της εκπλήρωσης των υποσχέσεών του προς τις Βρυξέλλες για περικοπή των δημοσίων δαπανών αφενός και αφετέρου του καθησυχασμού των δημοσίων υπαλλήλων που ρέπουν προς απεργιακές κινητοποιήσεις ότι δεν θα περικόψει τους μισθούς τους».
Η «Wall Street Journal» ισχυρίζεται ότι «γίνεται λόγος για σκεπτικισμό πολλών οικονομολόγων και επενδυτών που είδαν στις πρωθυπουργικές δηλώσεις ελάχιστες μόνον συγκεκριμένες προτάσεις για την περικοπή των δημοσίων δαπανών ή την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ θεωρούν ότι υπολείπονται σημαντικά από τους τολμηρούς στόχους για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ιρλανδική κυβέρνηση».
Στο άρθρο επαναλαμβάνεται η σεναριολογία ότι «η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι «η επιτυχία της στρατηγικής του κ. Παπανδρέου θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντιπαρατεθεί στα δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου