Αναστροφή του αρνητικού κλίματος
Νέα πτώση σημείωσε το spread στα ομόλογα, ενώ το Χρηματιστήριο πραγματοποίησε άνοδο 7,15%
Εντυπωσιακή αναστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία κατεγράφη κατά τη χθεσινή ημέρα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Το spread στα ομόλογα υποχώρησε περαιτέρω και το Χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη 7,15%, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν για «δίχτυ προστασίας» της ΕΕ απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τη συνάντηση το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμου με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, που απεκάλυψε «Το Βήμα». Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και οι εκθέσεις ξένων οίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και χαρακτήριζαν υπερβολικό με βάση τα πραγματικά δεδομένα το «ξεπούλημα» ομολόγων και μετοχών των προηγούμενων ημερών. Το θετικό κλίμα στις αγορές, αλλά και οι διαβεβαιώσεις τόσο του επιτρόπου για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χ. Αλμούνια όσο και του προεδρεύοντος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία και πως αν χρειαστεί η ΕΕ θα στηρίξει τη χώρα μας, υποδηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να πείθονται για την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Η αισιοδοξία για την πορεία της αποτυπώθηκε τόσο στο Χρηματιστήριο, με την άνοδο του Γενικού Δείκτη του ΧΑ κατά 7,15%, όσο και στην αγορά ομολόγων με την υποχώρηση των spreads μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα όσες ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο, μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της νέας διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα και τις αλλαγές που προωθούνται άμεσα σε ΑΤΕΒank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που φαίνεται ότι έτυχαν της αποδοχής της επενδυτικής κοινότητας μετά το αρχικό «μούδιασμα» που ακολούθησε τη γνωστοποίησή τους. (Αναλυτικό ρεπορτάζ για το ελληνικό χρηματιστήριο στη σελίδα 6).
Από την άλλη, νέα πτώση σημείωσε η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, υποχωρώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας λίγο υψηλότερα από τις 170 μονάδες βάσης, έναντι 183 μονάδων τη Δευτέρα και 204 μονάδων την περασμένη Παρασκευή. Αγοραστές ήταν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους σημαντικό μέρος του δημοσίου χρέους. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, η οποία τονίζει ότι κατά την πρόσφατη περίοδο υψηλής διακύμανσης των περιθωρίων των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, προστατεύοντας την ήδη μεγάλη επενδυτική θέση της σε ελληνικά ομόλογα, συνέχισε να τα στηρίζει, «με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν εις βάρος της εθνικής οικονομίας,του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί».
Σύμφωνα με την τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου ως σήμερα αύξησε τη θέση της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την αγορά, γεγονός που επαληθεύεται και από τα στοιχεία εκκαθάρισης των συναλλαγών του συστήματος άυλων τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος. «Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην αγορά των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου και η ταχεία αποκλιμάκωση του περιθωρίου έναντι των γερμανικών ομολόγων δικαίωσαν την επιλογή μας αυτή» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατηρεί επενδύσεις ύψους 18 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% του ενεργητικού της και την καθιστά τον βασικό επενδυτή του χρέους διεθνώς.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Αλλάζει το κλίμα για την ελληνική Οικονομία. Εμπιστοσύνη στα ομόλογα και αθρόες τοποθετήσεις σε μετοχές τραπεζών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου