Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Δεν αρκούν τα λόγια τα μεγάλα

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση για τη θεσμοθέτηση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Επομένως, οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2010 θα γίνουν με τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, αν ψηφιστούν έγκαιρα τα σχετικά νομοσχέδια.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ του «Καποδίστρια ΙΙ» για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, τη δημιουργία αυτοδιοικούμενων 10 έως 15 περιφερειών και προπαντός τη συγκρότηση των μεγάλων μητροπολιτικών μονάδων Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό και θα πρέπει να αποφευχθούν προχειρότητες.

ΔΗΛΩΣΕ ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς δήμους, με ισχυρά θεμέλια, που θα έχουν πραγματική οικονομική αυτοτέλεια και ενισχυμένους διοικητικούς μηχανισμούς. Προερχόμενος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο υπουργός, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις αδυναμίες της. Είναι σήμερα οι δήμοι αδύναμοι, χωρίς πόρους και μέσα, πολλοί μάλιστα χρεωμένοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δημότες, οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη και περιμένουν ανταπόδοση με την παροχή υπηρεσιών.

ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ η κακοδαιμονία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υδροκέφαλο, συγκεντρωτικό κράτος, που συγκρότησε η Βαυαροκρατία επί Οθωνος και καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν τόλμησε μια πραγματική διοικητική αποκέντρωση, η οποία να συνοδεύεται και με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ και οικονομικός υδροκεφαλισμός προκάλεσε και τη συγκέντρωση του πληθυσμού στην πρωτεύουσα και τη λεγόμενη συμπρωτεύουσα, διότι σ' αυτούς τους δύο πόλους υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες προκοπής, αλλά και καλύτερες συνθήκες ζωής, μόρφωσης, περίθαλψης κ.τ.λ. Προοδευτικά και με μεγάλες προσπάθειες αναπτύχθηκαν και άλλες πόλεις στην περιφέρεια, ειδικά μάλιστα εκείνες στις οποίες λειτούργησαν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΟΣΟ ΚΑΙ αν ακούγεται παράδοξο, η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση άνθησε και αναπτύχθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, συντηρώντας δημοτικά σχολεία, δημοτικά ιατρεία, φαρμακεία, ορφανοτροφεία. Ολα αυτά με τοπικούς πόρους, αλλά προπαντός με πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης έως και με προσωπική εργασία των δημοτών.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ συνέδριά τους οι οργανώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συζητήσει διεξοδικά το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και έχουν καταθέσει μελέτες και προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της είναι: α) οικονομική αυτοδυναμία (με αντιστοίχηση αρμοδιοτήτων - πόρων), β) αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, γ) αναβάθμιση της δημοτικής διοίκησης, δ) διαχειριστική και τεχνική υποστήριξη, ε) επέκταση χρήσης νέων τεχνολογιών, στ) συνενώσεις δήμων. Μπορεί να τα εξασφαλίσει όλα αυτά η κυβέρνηση ή θα μείνει πάλι στα λόγια τα μεγάλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου