Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Συμφωνία για μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο

Μετά από επιστολή-φωτιά του Γιούνκερ

Πρώτο «ναι» από Βρυξέλλες αλλά θα περιμένουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, TA NEA: Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009



Την πρώτη ανάσα, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες έντονων πιέσεων από τις Βρυξέλλες και κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις αγορές,
πήρε χθες η κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τής αναγνώρισε ότι έχει κάνει το πρώτο βήμα για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και διαβεβαίωσε- για δεύτερη φορά- ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα δεν είναι, ούτε πρόκειται να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας.

Ωστόσο, η ανάσα που δόθηκε χθες στο Συμβούλιο είναι υπό όρους, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ από 9,1% του ΑΕΠ το 2010.

Η κυβέρνηση έδωσε σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο έντονων διαβουλεύσεων και πιέσεων που προηγήθηκαν. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη να λάβει η χώρα πρόσθετα μέτρα.

«Ντιλ» υπό αίρεση

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο και αν χρειαστεί θα τροποποιήσει και τον προϋπολογισμό. Κατόπιν αυτών, οι δύο πλευρές έφτασαν σε «ντιλ», το οποίο, όμως, τελεί πάντα υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας», έλεγε χαρακτηριστικά χθες σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα «έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα» με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010, αλλά «χρειάζεται να υιοθετήσει και άλλα μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της».

Τι περιμένει η Κομισιόν

Όπως εξήγησε, εξάλλου, ο Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, τα περαιτέρω βήματα που περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει εξειδικεύσει ακόμη, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για την οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων. Και πρόβλημα της ευρωζώνης
Ο ίδιος μίλησε, για πρώτη φορά αφ΄ ότου ξέσπασε η κρίση, για καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις πρέπει να συνεχιστούν» για να διασφαλιστεί ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της ευρωζώνης και η επιτυχής αντιμετώπισή του θα είναι προς όφελος της ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας.

Εξάλλου, ο κ. Αλμούνια είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί πως η κυβέρνηση εξελέγη μόλις πρόσφατα και ότι δεν είχε παρά ελάχιστο χρόνο για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
στον Γ. Παπακωνσταντίνου, την περασμένη εβδομάδα, επεσήμαινε την ανάγκη να λάβει η Ελλάδα πρόσθετα μέτρα

Τον Φεβρουάριο το επόμενο βήμα

ΠΑΡΑ τη συμφωνία και την προσωρινή ανάσα που πήρε ο υπουργός Οικονομικών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισορροπία παραμένει εύθραυστη και οι Βρυξέλλες σίγουρα θα έχουν τη χώρα υπό στενή παρακολούθηση, μέχρις ότου σιγουρευτούν ότι θα κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί.

Το κλίμα ήταν καλύτερο, αλλά όχι ακόμη καλό, σύμφωνα με πήγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε για αρκετή ώρα με την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί από χθες στις διαδικασίες του άρθρου 104 παρ. 8, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια «δεν υιοθέτησε καμία αποφασιστική δράση» για να μειώσει το έλλειμμά της.

Το επόμενο βήμα θα αποφασιστεί τον Φεβρουάριο, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί. Τότε η χώρα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 που δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπαγορεύει εκείνη τα μέτρα που κρίνει σκόπιμα, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας.

Άλλωστε, ήδη, τόσο ο κ. Αλμούνια όσο και ο κ. Γιούνκερ, άρχισαν χθες τις υποδείξεις, αναφερόμενοι στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε χθες επιστολή στον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Αλμούνια, για να τον συγχαρεί και να εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία σε ένα πλαίσιο δράσης «το οποίο θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά αειφορίας».


Νυχτερινά κέντρα, πάρκινγκ και διαφημιστικές στα όρια της... φτώχειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ κέντρα, πάρκινγκ και εταιρείες παραγωγής διαφημίσεων παίρνουν σειρά για εξονυχιστικούς ελέγχους της Εφορίας, μετά τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών παρέχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Τα ευρήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι σε σύνολο 1.600 νυχτερινών κέντρων μόλις 97 δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 15.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, 831 νυχτερινά κέντρα δηλώνουν ζημιά, 361 εισόδημα έως 15.000 ευρώ, 311 εισόδημα από 15.000 έως 80.000 ευρώ και μόλις 97 ετήσιο εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στα πάρκινγκ όπου, ενώ το κόστος της ωριαίας στάθμευσης ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 10 ευρώ, δηλώνουν στην Εφορία σε ποσοστό 70% ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 12.000 ευρώ. Εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ δηλώνουν στην πλειονότητά τους και οι εταιρείες παραγωγής διαφημίσεων.

10 επιτροπές για το φορολογικό

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου και θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού.

Ο διάλογος θα οργανωθεί σε δέκα ομάδες εργασίας, όπως προκύπτει από τις επιστολές που απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τις οποίες ζητεί να ορίσουν έως την ερχόμενη Δευτέρα τους εκπροσώπους τους. Οι ομάδες θα ασχοληθούν με τις αλλαγές στο εισόδημα φυσικών προσώπων, το εισόδημα νομικών προσώπων, τη φορολογία κεφαλαίου, τους έμμεσους φόρους, τη φοροδιαφυγή, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις off shore εταιρείες, τη φορολογία σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές αλλαγών που θα ταυτίζονται με τις προγραμματικές της θέσεις. Δεν πρόκειται να φέρει ως πρόταση νέα κλίμακα, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για προειλημμένες αποφάσεις, αφήνοντας το σύνολο των αποφάσεων να προκύψουν στον διάλογο.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παρατάθηκε έως τις 22 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου για τους περίπου 300.000 φορολογουμένους που οι δηλώσεις τους, Ε9, εμφάνιζαν λάθη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου