- Kατατέθηκε στο ΣτΕ η έκθεση με την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης
- Στις 23 Νοεμβρίου ξεκινάει στο ΣτΕ η συζήτηση των προσφυγών κατά των μέτρων
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών την έκθεση για την υπεράσπιση του μνημονίου. Η έκθεση κατατέθηκε ενόψει της συζήτησης, στις 23 Νοεμβρίου, των προσφυγών που έχουν καταθέσει κατά του μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.
Η έκθεση, κατατέθηκε στην εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Σαρπ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στην έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι "οι ρυθμίσεις των νόμων 3833 και 3845/2010 συνιστούν δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και ειδικότερα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση και τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεως των δημόσιων πολιτικών στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης”.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι αν δεν είχαν επιβληθεί τα μέτρα, θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Μάλιστα τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως “τα ηπιότερα δυνατά, ενόψει των καταστροφικών επιπτώσεων οιασδήποτε άλλης πολιτικής επιλογής". Το υπουργείο Οικονομικών, υπερασπίζεται την συνταγματικότητα των μέτρων ενώ αναφέρει ότι δεν παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα.
Επίσης, υποστηρίζει ότι για την κύρωση του μνημονίου από τη Βουλή, δεν ήταν απαραίτητη η ψήφιση από τα 3/5, θέση που έχει διατυπώσει στην προσφυγή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Να σημειωθεί ότι χθες, κατατέθηκε νέο υπόμνημα στο ΣτΕ τόσο από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στα υπομνήματα αυτά, αναφέρονται πρόσθετα επιχειρήματα κατά του μνημονίου. (Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Νέα επιχειρήματα κατά του Μνημονίου κατέθεσαν ΔΣΑ και ΤΕΕ στο ΣτΕ
Πρόσθετα επιχειρήματα κατά του Μνημονίου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Τα πρόσθετα επιχειρήματα αφορούν στην προσφυγή που κατέθεσαν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς κατά του Μνημονίου και θα εκδικαστεί στις 23 Νοεμβρίου 2010 από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι αντίθετες με την συνταγματικά προστατευόμενη ανθρώπινη αξία (άρθρα 2 και 5) και την αρχή της ανάλογης συνεισφοράς στα δημόσια βάρη (άρθρο 25 του Συντάγματος). Όπως τονίζει ο ΔΣΑ, οι περικοπές παραβιάζουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία.
Από την πλευρά του το ΤΕΕ τονίζει ότι οι περικοπές παραβιάζουν και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που "αποκλείει την έκπτωση από το δικαίωμα στις συνταξιοδοτικές παροχές που πραγματοποιήθηκε με αυτόματο τρόπο, δυνάμει μιας διάταξης νόμου".
Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010
“Δίκαιο εθνικής ανάγκης το μνημόνιο” λέει το υπουργείο Οικονομικών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου