Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αναθεώρηση προϋπολογισμού αναμένει η Ν.Δ.

  • Της Ελλης Tριανταφυλλου, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 19 Nοεμβρίου 2010

Με ζωηρές τις βασικές του ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται η τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διασωθεί η ελληνική οικονομία, προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ο κ.Αντ. Σαμαράς. Ταυτοχρόνως, ο ίδιος και το κόμμα του προβλέπουν ότι ο νέος προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα επί το δυσμενέστερον και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν κοινωνικά ανάλγητα και οικονομικά δυσβάστακτα μέτρα.

«Ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμάει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία (που κάνει άλματα προς τα πάνω), δεν προστατεύει τους οικονομικά αδυνάτους», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Παν. Παναγιωτόπουλος και επανέλαβε ότι επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Εξειδικεύοντας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο νέος προϋπολογισμός εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές, περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις και περιλαμβάνει πρόσθετα, εντός και εκτός «Μνημονίου», περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα. Αναφερόμενος στις αποκλίσεις των προβλέψεων για βασικά μεγέθη της οικονομίας απαρίθμησε, μεταξύ άλλων, την ύφεση (το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε -0,3%, η αναθεώρηση του Μαρτίου -2%, το «Μνημόνιο» -4%, και ο Προϋπολογισμός -4,2%), τα δημόσια έσοδα (το «Μνημόνιο» προέβλεπε αύξηση 13,7%, το Προσχέδιο εκτιμούσε αύξηση 8,7%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά αύξηση 6% και μέχρι τον Οκτώβριο είναι στο 3,7%), τον πληθωρισμό (το «Μνημόνιο» προέβλεπε 1,9%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά 4,6%, και τον Οκτώβριο είναι ήδη στο 5,2%) και την ανεργία (το «Μνημόνιο» προέβλεπε 11,8%, το Προσχέδιο εκτιμούσε 11,6%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά 12,1%, τον Αύγουστο ήταν ήδη στο 12,2%). Χαρακτήρισε, δε, τη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρετικά φιλόδοξη και οικονομικά αναποτελεσματική, αφού, όπως είπε, λαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη χθες στη Ρηγίλλης ενόψει της σημερινής επίσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας στην ηγεσία της Ν.Δ., συζητήθηκε διεξοδικά η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει σε όλους τους τόνους ότι το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής είναι αδύνατον να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ο κ. Σαμαράς προτίθεται να υπενθυμίσει τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για τον περιορισμό της ύφεσης στην αγορά, αλλά και τη θέση του κόμματός του υπέρ της ανάγκης να γίνουν ταχύτατα αποκρατικοποιήσεις αλλά και να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία.

Την ίδια ώρα, πάντως, κι ενώ η Ρηγίλλης λέει ηχηρό «όχι» στο ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, με το σκεπτικό ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που θα επιχειρηθεί να λυθούν, στο εσωτερικό της Ν.Δ. πληθαίνουν οι φωνές του προβληματισμού. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου (ΝΕΤ 105,7), ο οποίος εκτίμησε ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν για αναδομήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι μεγάλες και «δεν θα έχουμε και περιθώρια αντίστασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου