- Ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών, αφήνει πλέον η κυβέρνηση. Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, δήλωσε πως «το κράτος δεν θα αφήσει την πατρίδα μας κομμένη στα δύο» και πως «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανοιχτά».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5", τόνισε πως αναμένει να δει εάν οι ναυτεργάτες θα έχουν συνάντηση με τους εργοδότες και από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα εξαρτηθεί η στάση της κυβέρνησης.
Ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε, πάντως, πως είναι «αδιανόητο να έχει κοπεί στα δύο η Ελλάδα και να μην διακινούνται προϊόντα, λόγω της διεκδίκησης αύξησης στους μισθούς των ναυτεργατών, την ώρα που άλλοι δεν παίρνουν καθόλου αυξήσεις».
Σε μία ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο, ο Γιάννης Διαμαντίδης θ έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά, και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολο Βεντούρη.
- Ασφυξία στα νησιά
«Πέλαγος» από προβλήματα έχει αρχίσει να δημιουργείται στα νησιά από την 7ήμερη διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.
Σε νησιά των Δωδεκανήσων έχουν «μπλοκαριστεί» αλιεύματα που προορίζονται για την αγορά της Αθήνας, αλλά και από τη Σύρο δεν προωθούνται οπωροκηπευτικά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί, χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Ερμούπολη.
Ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, καταγγέλλει ακόμα ότι «εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να γίνουν ούτε κηδείες. Από τη Σαντορίνη δεν μπορεί να μεταφερθεί σε νεκροτομείο για νεκροψία ένας άνθρωπος που έχασε αυτές τις μέρες τη ζωή του, ενώ άλλοι δεν μπορούν να μεταφέρουν από την Αθήνα στη Σύρο τον δικό τους άνθρωπο για να τον θάψουν».
Πάντως, στην Κρήτη υπήρξε μια μικρή εκτόνωση του προβλήματος στη διακίνηση οπωροκηπευτικών μετά την αναχώρηση τριών πλοίων, με συνολικά 329 φορτηγά αυτοκίνητα, που έφτασαν, χθες τα ξημερώματα, στον Πειραιά και ξεφόρτωσαν κάτω από κλοιό δυνάμεων του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Συγκεκριμένα, από το Ηράκλειο αναχώρησαν, προχτές το βράδυ, με διαφορά μισής ώρας, το «Κρήτη 1» στις 9.30 το βράδυ, με 11 επιβάτες, 126 φορτηγά και 14 ΙΧ και το «Φαιστός Παλλάς» με 96 επιβάτες, 101 φορτηγά και 15 ΙΧ. Ακολούθησε η αναχώρηση από τα Χανιά του «Λατώ», στις 11.40 το βράδυ, με 39 επιβάτες, 102 φορτηγά και 19 ΙΧ.
Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες τα προβλήματα καθημερινά οξύνονται. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ευπαθή προϊόντα, κυρίως τα αλιεύματα από την αλιεία και τα ιχθυοτροφεία, που έπρεπε να έχουν προωθηθεί προς την αγορά της Αθήνας», λέει στο «Εθνος» ο νομάρχης Δωδεκανήσων και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο κ. Μαχαιρίδης εξηγεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο και Κάρπαθο, ενώ σε μικρότερα νησιά οι ανάγκες καλύπτονται από τα ενδονησιωτικά δρομολόγια.
«Εδώ ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας. Από 24ωρη σε 48ωρη απεργία φτάσαμε να μην έχουμε πλοία εδώ και 7 ημέρες. Εχει ξεσηκωθεί ο κόσμος. Σήμερα (χθες) παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο», λέει ο κ. Μπάιλας.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι προβλήματα υπάρχουν ακόμα για νησιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα και δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους, ενώ έχουν αρχίσει να υπάρχουν και οι πρώτες ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το βρεφικό γάλα.
Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ
Κρίσιμη μέρα αποφάσεων είναι η σημερινή, με «φόντο» τα μεγάλα προβλήματα στα νησιά από τη διακοπή για 7 ημέρες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ από πλευράς κυβέρνησης εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση «ως ύστατο μέσο και αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης», όπως έλεγαν, χαρακτηριστικά, κυβερνητικές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ του Σαββάτου, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, κάλεσε, με δήλωσή του, «άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτήν».
Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία κίνηση από πλευράς της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) για διάλογο με την ΠΝΟ, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το 2010.
Αντίθετα φαίνεται να έγιναν κάποιες συζητήσεις μεταξύ συνδικαλιστών και εταιρειών, όπως ο Ομιλος Attica, που έχει διαχωρίσει τη θέση του από την ΕΕΝ, αλλά χωρίς να φαίνεται κάποια λύση.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών
Ετικέτες
Απεργία,
Διαμαντίδης Γιάννης,
Επιστράτευση,
Ναυτεργάτες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου