Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Καμπανάκι εσωστρέφειας χτύπησε η κυβέρνηση

  • ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ * ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

Η εσωστρέφεια χτύπησε την πόρτα της κυβέρνησης, μόλις δύο μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τις σημαντικές απώλειες δυνάμεων. Σε μια προσπάθεια να αναλύσουν το μήνυμα των ψηφοφόρων, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη επικεντρώνουν τον προβληματισμό τους στο Μνημόνιο.

Ακριβοθώρητος ο Παπανδρέου μετά τις κάλπες

Ακριβοθώρητος ο Παπανδρέου μετά τις κάλπες

Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων, όπως είναι ο χρόνος μείωσης του ελλείμματος, αλλά και αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ιδίως για το Μνημόνιο, η συζήτηση αποκτά ενδιαφέρον λόγω του άτυπου μετώπου της αντιπολίτευσης υπέρ της αντιμνημονιακής ψήφου. Ωστόσο αυτή τη συζήτηση που αναπτύσσεται από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει εσωστρεφή και την αποδοκιμάζει.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι «είναι αδικαιολόγητη η εσωστρέφεια μετά το θετικό αποτέλεσμα και μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα». Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο, θέλει να αποτρέψει εν τη γενέσει της μια συζήτηση, που μπορεί να αναδείξει παραλείψεις και αδυναμίες και να προκαλέσει εκλογική ζημιά στο β' γύρο.

  • Βαθύτερη ύφεση

Στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου, την πιο προχωρημένη δήλωση την έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο και ιδίως τον όρο για το χρόνο μείωσης του ελλείμματος. Είπε επίσης (μιλώντας στον Real fm) ότι η μείωση πρέπει να γίνει με ηπιότερους όρους και σε μακρότερο χρόνο, γιατί η εμμονή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013, οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση.

«Οσο πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στο φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσο λιγότερα έσοδα θα έχουμε» τόνισε.

Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου έχει ταχθεί από προχθές και η Λούκα Κατσέλη.

Ανάλογος προβληματισμός είναι βέβαιο ότι αναπτύσσεται και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, που -για την ώρα- αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που προς ώρας εκφράζεται κυρίως από το οικονομικό επιτελείο και συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα η εφαρμογή του Μνημονίου. Θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθεί χρόνος, η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από την κρίση, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και θα μπορέσει μετά να επαναδιαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά. «Ακούγεται καλή η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά πώς θα τη ζητήσεις αν δεν δείξεις ότι προχωράς αποτελεσματικά» μας έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.

Το κυβερνητικό μήνυμα περί εσωστρέφειας αφορά και τη συζήτηση περί λαθών και παραλείψεων στο σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συζήτηση που έχει ως επίκεντρο τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης και την ομάδα συντονισμού.

Η χαρακτηριστικότερη δήλωση έγινε χθες από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, που επέρριψε ευθύνες στο κυβερνητικό επιτελείο. Είπε (στο «Κανάλι 1») ότι «υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου. Τα κόμματα έχουν συρρικνωθεί και δεν λειτουργούν δημοκρατικά εδώ και χρόνια».

Την ίδια στιγμή, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, άλλοι βουλευτές αλλά και υπουργοί υποστηρίζουν ότι αντί της ομάδας συντονισμού θα πρέπει να συσταθεί κυβερνητική επιτροπή, που θα χειρίζεται όλα τα θέματα.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως απαντούσαν ότι ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται την ομάδα συντονισμού και σχεδιασμού και δεν προτίθεται να την αντικαταστήσει. *

! «Το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνονται να παραδεχτούν ότι χρειάζεται "επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου"», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη δήλωση Καστανίδη.

  • ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΙΛΙΑ;
  • Επτά πολυήμερα ταξίδια για τον πρωθυπουργό

Πολλά ταξίδια περιμένουν τον πρωθυπουργό αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ορισμένα από αυτά ήδη έχει προγραμματίσει να τα κάνει, ενώ άλλα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

* Τη Δευτέρα αναχωρεί για το Παρίσι για να προεδρεύσει στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (15 και 16/11) ενώ θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

* Στις 17 και 18 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Λισαβόνα για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το νέο αμυντικό δόγμα.

* Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η συμμετοχή του:

* Στη Σύνοδο της Ε.Ε. για τη Μεσόγειο, που θα γίνει στη Βαρκελώνη αμέσως μετά.

* Στη Σύνοδο Ε.Ε. και Αφρικής στη Λιβύη στο τέλος του Νοεμβρίου.

* Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 3-4 Δεκεμβρίου.

* Στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, στο Μεξικό, 8-10 Δεκεμβρίου. Αν δηλώσει συμμετοχή και εδώ, η απουσία του θα είναι πολυήμερη σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση και με τον προϋπολογισμό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

  • Ζήτησε συνάντηση με το καλημέρα

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες το μεσημέρι με τον εκλεγέντα περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Ι. Μαχαιρίδη και τον συνεχάρη.

«Η νίκη σου από την πρώτη κιόλας Κυριακή σημαίνει πολλά» είπε ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, στον Ι. Μαχαιρίδη και του υποσχέθηκε πλήρη στήριξη στην αποστολή που αναλαμβάνει.

Ο κ. Μαχαιρίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, έσπευσε όμως να του ζητήσει συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα της περιοχής και ειδικά των ακριτικών νησιών.

  • «Πρέπει όλοι να δουλέψουν για τον β' γύρο»

Η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν το βασικό θέμα συζήτησης χθες στη σύσκεψη της κυβερνητικής ομάδας συντονισμού - σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι μπορεί να κερδηθούν 7 ή 8 περιφέρειες αρκεί, όπως μας είπε μέλος της ομάδας, «να δουλέψουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη στις περιφέρειές τους».

Από την αποστροφή αυτή συνάγεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει δυσαρέσκεια για τη στάση μελών της στην εκλογική εκστρατεία. Κυβερνητικά στελέχη μάς έλεγαν χθες ότι «πολλοί συμπεριφέρθηκαν στο προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην τους αφορά η εκλογική διαδικασία κι αυτή η στάση τους οφείλεται κυρίως στην αντιπαλότητα και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των βουλευτών σε τοπικό και διανομαρχιακό επίπεδο».

Από την άλλη πλευρά, ενοχλημένος με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για κρίσιμα θέματα (π.χ. πρόωρες εκλογές) είναι και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Οπως δήλωσε (στο Μέγκα), δεν συμμετέχει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, δεν έχει την απαίτηση να τον ρωτάνε για ό,τι αποφασίζουν, θέλει όμως ως υπουργός να ενημερώνεται εγκαίρως. Ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την απειλή πρόωρων εκλογών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου