Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ενταση προσπαθειών ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

Από τους υπουργούς για την επίτευξη των στόχων του 2011
  • Του Βασιλη Nεδου, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 19 Nοεμβρίου 2010

Εντατικοποίηση των ρυθμών προσαρμογής για το επόμενο έτος, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο επικύρωσε τον προϋπολογισμό του 2011. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη νομιμοποίηση την οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση έλαβε κατά τις δύο προηγούμενες εκλογικές Κυριακές. «Εχουμε μπροστά μας μια καθαρή τριετία», τόνισε, και αναφερόμενος στο αποτέλεσμα εκτίμησε ότι «αυτή η επίπονη προσπάθεια είναι και αναγκαία για το παρόν, αλλά και απαραίτητη για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε μάλιστα, η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος το ερχόμενο έτος να είναι «μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη», λόγω της άνωθεν αναθεώρησης από τη Eurostat. Τόνισε πάντως ότι πρόκειται για την οριστική αποτίμηση των ελλειμμάτων, που -όπως είπε- συμβάλλει και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Με αυτή την αφορμή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κατηγορίες του έναντι της Ν.Δ. για τη «συγκάλυψη» των στατιστικών στοιχείων. Αν και το ύψος της προσαρμογής για το 2011 θα είναι τεράστιο, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι τούτη δεν πρόκειται να στηριχθεί σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεσμεύθηκε επίσης να μην υπάρξουν περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις, εκτός βέβαια από αυτές που έχουν ήδη προβλεφθεί, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι φόροι έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αγορά. Ως προς τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, ο κ. Παπανδρέου ξεχώρισε τις εξής προτεραιότητες: Πρώτον, την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, οι οποίες, όπως είπε, «απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των θυσιών των πολιτών». Δεύτερον, τη χρηστή διαχείριση στον τομέα της υγείας, και δη των νοσοκομείων και της φαρμακευτικής δαπάνης. «Αυτό σημαίνει», τόνισε, ο πρωθυπουργός, «ότι και η προνοιακή μας πολιτική, πρέπει να είναι στοχευμένη στους πραγματικά αδύναμους και να είναι και αποτελεσματική», αναφερόμενος στο «ξεκαθάρισμα» του μητρώου δικαιούχων επιδομάτων, τα οποία λαμβάνουν συχνά υπάλληλοι με πολύ υψηλό εισόδημα. Ο κ. Παπανδρέου προεξόφλησε, ότι αν η κυβέρνηση τα καταφέρει σε αυτούς τους δύο τομείς, «θα μπορούμε να μιλάμε για το 2012, ως το έτος που φεύγουμε πια από την ύφεση».

  • Αναγνώριση Ραγκούση

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών και στην επιτυχημένη στρατηγική που ακολουθήθηκε. Το συγκεκριμένο σκέλος της εισήγησης του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ερμηνεύεται και ως αναγνώριση του κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος αποτελεί τον εμπνευστή της «διλημματικής» στρατηγικής στον α΄ γύρο και της στροφής στον β΄ γύρο, στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. «Θέλω να συγχαρώ όσους εργάστηκαν σκληρά για τη μεταρρύθμιση αυτή, μιας μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση», είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι «οι πολίτες με την ψήφο τους γύρισαν την πλάτη στις σειρήνες της αποσταθεροποίησης, σε όσους, δηλαδή, θέλησαν να δώσουν ένα στρεβλό μήνυμα των εκλογών, επιχειρώντας αυτό να μετατραπεί σε δημοψήφισμα καταδίκης των προσπαθειών που κάνουμε από κοινού». Ο κ. Παπανδρέου έστειλε και ένα μήνυμα που αποσκοπεί στη διατήρηση της εσωτερικής συνοχής, η οποία ενδεχομένως δοκιμαστεί το επόμενο έτος. Αναφέρθηκε ενδεικτικά, με πολύ θερμό τρόπο και στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την Κ.Ο. και το κόμμα, λέγοντας ότι τούτο έγινε «βάζοντας το πατριωτικό καθήκον μπροστά από το πολιτικό κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου