Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Παπαδήμος: Τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα


  • Να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, περιορισμό σπατάλης και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανώδυνη αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος έστειλε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Οι τεχνικά εύκολες λύσεις για τη μείωση του ελλείμματος, όπως η αύξηση των φόρων και η μείωση των μισθών εξαντλήθηκαν και ήρθε πλέον η ώρα των δύσκολων αποφάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στον πυρήνα του το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, περιορισμό της σπατάλης σε δημόσιους οργανισμούς και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας άρχισαν από χθες τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο για τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2011.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι επαρκούν μέτρα 2 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα εκτιμά ότι απαιτούνται τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Το φετινό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 9,3% - 9,5% του ΑΕΠ, αντί 8,1% που προβλεπόταν στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο 10μηνο τα έσοδα εμφάνιζαν υστέρηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, παρά τη συγκράτηση των δαπανών, το έλλειμμα να κινείται εκτός στόχου.

ΣXETIKA ΘEMATA
«Ηρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων»
Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις
Ιρλανδια: Φόβοι ότι η χώρα ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα
Πορτογαλια: Πλήρωσε ακριβά στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων
Ανησυχίες καταγράφονται στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου