Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Γολγοθάς εκατό ηµερών

  • Ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα από την τρόικα για ανατροπές σε όλα τα µέτωπα της οικονοµίας
Οι απεσταλµένοι της τρόικας (από αριστερά) Ντ. Μπλινκ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Π. Τόµσεν του ∆ΝΤ και Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη  συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
  • Σε κρίσιµο σταυροδρόµι βρίσκεται η εκτέλεση του Μνηµονίου κατά την κρίση της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας άναψαν µεν το πράσινο φως για την εκταµίευση της δόσης του ∆εκεµβρίου, κατέστησαν όµως σαφές ότι για την εκταµίευση των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο απαιτείται γκάζι στις µεταρρυθµίσεις.
Η κυβέρνηση µέσα σε ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα 100 ηµερών πρέπει να λάβει σκληρά και δύσκολα µέτρα για τη µείωση των ελλειµµάτων των ∆ΕΚΟ µε µετατάξεις προσωπικού και µαχαίρι σε µισθούς, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων, την περικοπή της σπατάλης στην Υγεία και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, η τρόικα απαιτεί να καταρτιστεί έως τα τέλη Μαρτίου και να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου νόµος – στον οποίο θα περιγράφονται µε σαφήνεια µέτρα για 10,6 δισ. ευρώ, µέσω των οποίων θα µειωθεί το έλλειµµα σε 6,4 δισ. ευρώ το 2014 – και να παρουσιαστεί σαφές πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας µε στόχο έσοδα 7 δισ. ευρώ έως το 2013.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας Π. Τόµσεν από το ∆ΝΤ, Σ. Ντερούζ από την Ε.Ε. και Ν. Μπλινκ από την ΕΚΤ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρ’ ότι προσπάθησαν να τηρήσουν πολιτικές ισορροπίες, δεν µάσησαν τα λόγια τους. Εκαναν λόγο για εποικοδοµητική συνεργασία µε όλους τους εµπλεκόµενους υπουργούς, σηµειώνοντας ότι «δεν συµµερίζονται όλοι τις απόψεις µας, αλλά στο τέλος της ηµέρας καταλήγουµε σε συµφωνία». Ζήτησαν γενικότερα επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων µε συγκεκριµένες λεπτοµέρειες και χρονοδιαγράµµατα, ενώ ειδικώς για τα εργασιακά διεµήνυσαν ότι απαιτείται «ευθυγράµµιση των µισθών µε την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης και µεταρρύθµιση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και διαιτησίας».

Πάντως ο κ. Ντερούζ διαβεβαίωσε ότι «οι ελάχιστοι µισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συµβάσεις» και λίγο αργότερα ο κ. Τόµσεν αναγνώρισε ότι «το κόψιµο µισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιµο» προσθέτοντας ότι εφεξής οι εξοικονοµήσεις πρέπει να προέλθουν από µεταρρυθµίσεις. «∆εν θα πέσουµε κάτω από το “πάτωµα” της Γενικής Συλλογικής Σύµβασης, υπάρχουν όρια», έλεγε λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο κρίσιµο θέµα των συµβάσεων, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να πέτυχε µια πρώτη νίκη, που αποµένει να αποτυπωθεί στο σχετικό νοµοσχέδιο του ∆εκεµβρίου και να τύχει της αποδοχής της τρόικας. Οπως είπε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών όπως προβλέπει το Μνηµόνιο, υπό την αίρεση όµως «αναγκαίων περιορισµών». Οι αναγκαίοι περιορισµοί αποµένει να εξειδικευτούν στο νοµοσχέδιο της κ. Κατσέλη.

Χωρίς περιστροφές άλλωστε, η τρόικα απαιτεί συρρίκνωση του δηµόσιου τοµέα, παρ’ ότι φαίνεται να αφήνει τον προσδιορισµό της «συνταγής» στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο δηµόσιος τοµέας είναι υπεράριθµος και πρέπει να µειωθεί, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση θα γίνει σε εθελοντική βάση και θα υπάρξει µείωση προσωπικού µε εφαρµογή του κανόνα µία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», είπε ο κ. Τόµσεν. Στο µέτωπο αυτό, η σκληρή διαπραγµάτευση των τελευταίων ηµερών οδήγησε σε αποδοχή της θέσης της τρόικας ότι οι µετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο στον στενό δηµόσιο τοµέα θα πρέπει να θεωρούνται νέες προσλήψεις που εµπίπτουν στον κανόνα «5 προς 1».

Κατηγορηµατικές ήταν αυτή τη φορά και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονοµικών ότι «δεν υπάρχει ζήτηµα απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα». Επιπλέον ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται κατάργησης θέσεως, άρα απολύσεων στην περίπτωση καταργούµενων οργανισµών, είπε πως «υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγµα, αλλά αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει καµία τέτοια πρόθεση».
  • Οι τράπεζες
Η τρόικα διά του εκπροσώπου της ΕΚΤ Ν. Μπλινκ καλωσόρισε την πρωτοβουλία ιδιωτικών τραπεζών, που κατάφεραν µε επιτυχία – όπως είπε – να αυξήσουν τη χρηµατοδότησή τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου που ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πολύ σοβαρές και γενναίες κινήσεις και ο τρόπος που επιλέγουν να ενισχυθούν είναι δικό τους θέµα. «Είµαστε στην αρχή µιας διαδικασίας ριζικού ανασχηµατισµού του τραπεζικού συστήµατος και θα δούµε πολλά βήµατα», είπε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
«Οχι απολύσεις» και «όχι µισθοί κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύµβαση» ήταν το µήνυµα του υπουργού Οικονοµικών

  • Ανοιξαν παράθυρο για επιµήκυνση
ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ενδεχόµενο επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που δίνονται στην Ελλάδα µέσω του µηχανισµού στήριξης άφησε ο επικεφαλής της τρόικας από την πλευρά του ∆ΝΤ Πολ Τόµσεν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καµία απόφαση και πως η τρόικα είναι πεπεισµένη ότι η Ελλάδα θα µπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. «Είµαστε πεπεισµένοι ότι η Ελλάδα θα µπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δανεικά, αν υπάρξει όµως οποιοδήποτε ζήτηµα, υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως για παράδειγµα η επιµήκυνση του χρόνου δανεισµού και η αναχρηµατοδότηση των δανείων, για τις οποίες είµαστε έτοιµοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέδειξε το στοιχείο των αντικειµενικών δυσκολιών ιδίως τη διετία 2014-2015 όταν κατ’ έτος οι δανειακές ανάγκες θα υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ. «Εµείς πιστεύουµε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2011 και θα αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Στη διαδικασία αυτή µπορεί να υπάρξουν και άλλες παρεµβάσεις στη βάση των προτάσεων που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Τόµσεν» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «εµείς κάνουµε τη δουλειά µας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σε εύθετο χρόνο, ανάλογα µε το πώς πάνε τα πράγµατα».

Τέλος, αναφορικά µε το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του χρέους, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν πως συµφωνούν µε την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή το όποιο βραχυπρόθεσµο όφελος θα είναι µικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εµπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου