- Ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα από την τρόικα για ανατροπές σε όλα τα µέτωπα της οικονοµίας
- Σε κρίσιµο σταυροδρόµι βρίσκεται η εκτέλεση του Μνηµονίου κατά την κρίση της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας άναψαν µεν το πράσινο φως για την εκταµίευση της δόσης του ∆εκεµβρίου, κατέστησαν όµως σαφές ότι για την εκταµίευση των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο απαιτείται γκάζι στις µεταρρυθµίσεις.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας Π. Τόµσεν από το ∆ΝΤ, Σ. Ντερούζ από την Ε.Ε. και Ν. Μπλινκ από την ΕΚΤ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρ’ ότι προσπάθησαν να τηρήσουν πολιτικές ισορροπίες, δεν µάσησαν τα λόγια τους. Εκαναν λόγο για εποικοδοµητική συνεργασία µε όλους τους εµπλεκόµενους υπουργούς, σηµειώνοντας ότι «δεν συµµερίζονται όλοι τις απόψεις µας, αλλά στο τέλος της ηµέρας καταλήγουµε σε συµφωνία». Ζήτησαν γενικότερα επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων µε συγκεκριµένες λεπτοµέρειες και χρονοδιαγράµµατα, ενώ ειδικώς για τα εργασιακά διεµήνυσαν ότι απαιτείται «ευθυγράµµιση των µισθών µε την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης και µεταρρύθµιση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και διαιτησίας».
Πάντως ο κ. Ντερούζ διαβεβαίωσε ότι «οι ελάχιστοι µισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συµβάσεις» και λίγο αργότερα ο κ. Τόµσεν αναγνώρισε ότι «το κόψιµο µισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιµο» προσθέτοντας ότι εφεξής οι εξοικονοµήσεις πρέπει να προέλθουν από µεταρρυθµίσεις. «∆εν θα πέσουµε κάτω από το “πάτωµα” της Γενικής Συλλογικής Σύµβασης, υπάρχουν όρια», έλεγε λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο κρίσιµο θέµα των συµβάσεων, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να πέτυχε µια πρώτη νίκη, που αποµένει να αποτυπωθεί στο σχετικό νοµοσχέδιο του ∆εκεµβρίου και να τύχει της αποδοχής της τρόικας. Οπως είπε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών όπως προβλέπει το Μνηµόνιο, υπό την αίρεση όµως «αναγκαίων περιορισµών». Οι αναγκαίοι περιορισµοί αποµένει να εξειδικευτούν στο νοµοσχέδιο της κ. Κατσέλη.
Χωρίς περιστροφές άλλωστε, η τρόικα απαιτεί συρρίκνωση του δηµόσιου τοµέα, παρ’ ότι φαίνεται να αφήνει τον προσδιορισµό της «συνταγής» στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο δηµόσιος τοµέας είναι υπεράριθµος και πρέπει να µειωθεί, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση θα γίνει σε εθελοντική βάση και θα υπάρξει µείωση προσωπικού µε εφαρµογή του κανόνα µία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», είπε ο κ. Τόµσεν. Στο µέτωπο αυτό, η σκληρή διαπραγµάτευση των τελευταίων ηµερών οδήγησε σε αποδοχή της θέσης της τρόικας ότι οι µετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο στον στενό δηµόσιο τοµέα θα πρέπει να θεωρούνται νέες προσλήψεις που εµπίπτουν στον κανόνα «5 προς 1».
Κατηγορηµατικές ήταν αυτή τη φορά και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονοµικών ότι «δεν υπάρχει ζήτηµα απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα». Επιπλέον ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται κατάργησης θέσεως, άρα απολύσεων στην περίπτωση καταργούµενων οργανισµών, είπε πως «υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγµα, αλλά αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει καµία τέτοια πρόθεση».
- Οι τράπεζες
ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
«Οχι απολύσεις» και «όχι µισθοί κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύµβαση» ήταν το µήνυµα του υπουργού Οικονοµικών
- Ανοιξαν παράθυρο για επιµήκυνση
Τέλος, αναφορικά µε το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του χρέους, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν πως συµφωνούν µε την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή το όποιο βραχυπρόθεσµο όφελος θα είναι µικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εµπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου