Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οι μετατάξεις είναι μεταμφίεση

  • Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι αν μέχρι τον Μάρτιο η χώρα «δεν επιδείξει αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου της τρόικας και συνεχίσει να πορεύεται με την τωρινή της αβελτηρία» θα κινδυνέψει πλέον με στάση πληρωμών προέβη χθες ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Γεννηματάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», ο κ. Γεννηματάς εκτίμησε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς δεν πιστεύει σε αυτά που οφείλει να κάνει» και ως παραδείγματα έφερε, μεταξύ άλλων, τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τη στάση που τήρησε εσχάτως η κ. Λούκα Κατσέλη.

Υπογραμμίζοντας εξ αρχής ότι άνευ απολύσεων στο ευρύτερο Δημόσιο δεν υπάρχει περίπτωση ανάταξης της οικονομίας, χαρακτήρισε τις μετατάξεις «μεταμφίεση διότι απλά μεταφέρουν ένα περιττό κόστος από ένα κρατικό σημείο σε ένα άλλο», εκτίμησε ότι «το 50% του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι περιττό» και έβαλε ευθέως κατά της υπουργού Εργασίας για την οποία είπε ότι είναι «διπλά εκτεθειμένη διότι αντί να παραιτείται τα τελευταία 24ωρα για λόγους ευθιξίας, θα λάβει τώρα τα μέτρα που υποτίθεται ότι αμφισβήτησε».

«Το δυστύχημα είναι ότι και ο πρωθυπουργός συμμερίζεται τους δισταγμούς της κ. Κατσέλη και αυτό διαβρώνει όλη την κυβερνητική προσπάθεια», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η κυβέρνηση μοιάζει να σύρεται από τις μεταρρυθμίσεις αντί να τις δρομολογεί».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γεννηματάς στην αμφισημία με την οποία αντιμετωπίζεται ο ιδιωτικός τομέας. «Η λειτουργία του κράτους δεν αφορά μόνον τους εργαζομένους, αλλά το συνολικό κόστος υπολειτουργίας που χρόνια τώρα πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας με τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του», είπε και χαρακτήρισε ατύχημα για τη χώρα να χάνονται ιδιωτικές θέσεις εργασίας και επομένως κάθε ελπίδα παραγωγής.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα της κωλυσιεργίας του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε και τη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση και τώρα διαπιστώνεται πλήρης φυγομαχία από εκείνους που κρύβονται γιατί δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την απελευθέρωση της ενέργειας». Με ανάλογο τρόπο καυτηρίασε και τις εξαγγελίες του περιβόητου φαστ τρακ το οποίο χαρακτήρισε «κοροϊδία, καθώς δεν αφορά την υλοποίηση εκκρεμουσών επενδύσεων, αλλά ευκαιριακά ντιλ που μπορούν να αποδειχθούν για κάποιους κερδοφόρα, όχι όμως για την εθνική οικονομία».

Τέλος, υπογράμμισε ότι για λόγους συνολικής ανταγωνιστικότητας, ο δημόσιος τομέας «θα πρέπει να μπει σε φάση συρρίκνωσης όχι αναγκαστικά με μαζικές, αλλά με περιφερειακές και επιλεκτικές απολύσεις», ενώ στο ερώτημα τι θα απογίνουν οι άνεργοι του Δημοσίου, αντέστρεψε την ερώτηση αναρωτώμενος «τι θα απογίνει με το σύνολο του ελληνικού λαού σε τρία ή πέντε χρόνια αν προχωρήσουμε έτσι».

Από την κριτική του κ. Γεννηματά ουδόλως «ξέφυγαν» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα οποία είπε ότι «είναι ακόμη πιο πίσω από την κυβέρνηση διότι αδυνατούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της συγκυρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου