Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Εντονες επικρίσεις από το σύνολο των κομμάτων της Αριστεράς

  • Του Παναγη Γαλιατσατου, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 19 Nοεμβρίου 2010

Δριμεία κριτική με οξύτατους χαρακτηρισμούς άσκησε στο σύνολό της η Αριστερά στον προϋπολογισμό. Το ΚΚΕ μιλάει για «άγρια ληστεία και βασανισμό όλων των εργαζομένων», ο ΣΥΝ για «προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας», η Δ.Α. για προϋπολογισμό δυσβάστακτο για τα λαϊκά στρώματα.

  • Το ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, «διαμόρφωσε έναν προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων, προς όφελος των μονοπωλίων».

Κατά τον Περισσό, «η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις», ενώ με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις ΔΕΚΟ και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οδηγεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην απόγνωση. Οπως τονίζει το ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να εμποδίσει και να αποτρέψει την καταδίκη του, μόνο αν αντεπιτεθεί, απορρίπτοντας τα εκβιαστικά διλήμματα και τον «ευρωμονόδρομο» και ζητεί να διαμορφωθεί ευρύτατο μέτωπο πάλης.

  • Ο Συνασπισμός

Για τον ΣΥΝ, τα νέα εισπρακτικά μέτρα του 2011 δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία: θα τη βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης.

Κατά τον ΣΥΝ, όλα αυτά βασίζονται σε μια πολιτικά μεθοδευμένη, αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους «με την οποία εντάσσονται οι ΔΕΚΟ και τα ελλείμματά τους στη γενική κυβέρνηση, πράγμα που δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες της Ε.Ε.».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στάθηκε ανίκανη να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2010, απαιτεί από τους ίδιους που πλήρωσαν το τίμημα της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής» να πράξουν κάτι ανάλογο και το 2011 σε εντονότερο βαθμό, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

  • Η Δημοκρατική Αριστερά

Θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, υποστηρίζει με ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία μιλάει για προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Η Δημοκρατική Αριστερά προβλέπει πυροδότηση του πληθωρισμού, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Οπως επισημαίνει, η κοινωνία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη την κάλυψη της επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσπάθειας των 5 δισεκατομμυρίων στο πεδίο των δαπανών του Δημοσίου. Οι πάντες δικαιούνται να έχουν τη βάσιμη υποψία πως τελικά θα αφορούν τις συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων των φορέων ή και την ίδια την απασχόλησή τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου