Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Έντονα αποδοκιμάζει τον προϋπολογισμό του 2011 η Αντιπολίτευση

«Βάθεμα της ύφεσης» βλέπουν όλοι

H Αντιπολίτευση απορρίπτει τον προϋπολογισμό του 2011, υποστηρίζοντας ότι βαθαίνει επικίνδυνα την ύφεση δίνοντας χαριστική βολή στην οικονομία
H Αντιπολίτευση απορρίπτει τον προϋπολογισμό του 2011, υποστηρίζοντας ότι βαθαίνει επικίνδυνα την ύφεση δίνοντας χαριστική βολή στην οικονομία
Απορρίπτει και καταδικάζει η Αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του 2011, που σύμφωνα με όλους θα βαθύνει επικίνδυνα την ύφεση δίνοντας χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο, και κατηγορεί για παντελή έλλειψη αναπτυξιακής διεξόδου.

Για «προϋπολογισμό λαιμητόμο», νέα ληστεία των λαϊκών στρωμάτων και αποδόμηση της κοινωνίας, μιλά η Αριστερά.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν πλήττονται μισθοί και συντάξεις, προβλέπει επιδείνωση, λόγω των περικοπών, της κατάστασης σε δημόσια υγεία και εκπαίδευση, χειροτέρευση των παροχών, λόγω των αλλαγών σε ΔΕΚΟ, και ζητά την ανατροπή του προϋπολογισμού και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο.

Ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμά την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και δεν προστατεύει τους οικονομικά αδύνατους. Γι 'αυτό επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση «για άλλη μια φορά, άλλα υποστηρίζει και άλλα πράττει». Όπως είπε, άλλο ηπιότερο προσχέδιο προϋπολογισμού παρουσίασε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλο σκληρότερο προϋπολογισμό κατέθεσε σήμερα.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές, περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις και περιλαμβάνει πρόσθετα, εντός και εκτός μνημονίου, περιοριστικά μέτρα, σε ένα περιβάλλον βαθύτερης και παρατεταμένης ύφεσης, χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό.

«Με πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές. Με νέες ακόμα μεγαλύτερες και από το 2010 θυσίες για τους Έλληνες πολίτες. Θυσίες που γίνονται πιο οδυνηρές λόγω του διαφαινόμενου εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται και στις αποκλίσεις των προβλέψεων για βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, ο προϋπολογισμός δεν εξασφαλίζει ότι οι θυσίες αυτές, τουλάχιστον, θα πιάσουν τόπο. Και αυτό -όπως είπε- διότι:

1ον. Οι αβεβαιότητες για την εκπλήρωση των στόχων του Οικονομικού Προγράμματος για το 2010 και το 2011 διατηρούνται.

2ον. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και οικονομικά αναποτελεσματική. Λαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ.

3ον. Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους αγνοείται.

4ον. Η ανεργία διογκώνεται δραματικά.

5ον. Η κοινωνική διάσταση του κράτους συρρικνώνεται.

«Πρόκειται, συνεπώς, για τον δεύτερο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, πολύ γρήγορα, όπως και ο πρώτος, θα αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο. [...] Αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής. Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Για άγρια ληστεία των λαϊκών στρωμάτων, μιλά το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θίγει μισθούς και συντάξεις, μιλά για επιδείνωση της κατάστασης σε δημόσια υγεία και εκπαίδευση, χειροτέρευση των παροχών από τις ΔΕΚΟ.

Ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι ακολουθούν οι βίαιες ανατροπές στην αγορά εργασίας, καλεί σε λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης για την ανατροπή του προϋπολογισμού και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των μονοπωλίων, που πρέπει να συναντήσει εκτός από την οργή και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής».

»Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις. Με τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, με την περαίωση, οδηγούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην απόγνωση».

»Οι νέες δραστικές περικοπές στην Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία και η απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών από τις όποιες εισφορές τους βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων και τη στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση θα επιδεινωθεί».

»Οι απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο και η νέα δραστική μείωση μισθών, είναι μόνο η μία πλευρά της νέας επίθεσης στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα σε βάρος όλων των εργαζομένων. Συνοδεύεται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και τη γενίκευση της μερικής - ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, με την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.»

»Η κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο περιορισμός των πρώην ΔΕΚΟ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση, θα έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος και να χειροτερεύσει η ποιότητα των όποιων παροχών».

Όπως προσθέτει το ΚΚΕ, «συστατικό στοιχείο της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί ταυτόχρονα η προκλητική κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, την κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποταγή του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην ικανοποίηση των αναγκών τους».

Ο λαός, τονίζει το ΚΚΕ, «μπορεί να εμποδίσει και να αποτρέψει την καταδίκη του, μόνο αν απορρίψει τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τις στρατηγικές τους επιλογές, τον ''ευρωμονόδρομο''».

Για «προϋπολογισμό λαιμητόμο» για τον τόπο και το λαό, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που ο τόπος βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βιώνει καταστάσεις λεηλασίας, φτώχειας και ανεργίας, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση έρχεται να δώσει το χαριστικό πλήγμα στην οικονομία και τον ελληνικό λαό» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης.

«Ένας προϋπολογισμός που περιέχει μνημονιακά μέτρα τα οποία προσεγγίζουν το αστρονομικό ύψος των 15 δισ. ευρώ περίπου, δεν είναι, ένας έστω συνήθης, αντικοινωνικός προϋπολογισμός, αλλά πραγματική λαιμητόμος πάνω από τη χώρα και τους πολίτες!»

»Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική και σοσιαλιστική ανατροπή, πριν η απόπειρα για εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα και ρημάξει ότι έχει απομείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζεται: «Ο Προϋπολογισμός του 2011 ολοκληρώνει την προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την τρόικα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία αφού θα τη βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης».

Ο ΣΥΝ παρατηρεί ότι «τα νέα μέτρα βασίζονται σε μια εν πολλοίς πολιτικά μεθοδευμένη αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, με την οποία για πρώτη φορά στα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας εντάσσονται οι ΔΕΚΟ και τα ελλείμματά τους στη γενική κυβέρνηση, πράγμα που επίσης δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες της Ε.Ε., εκτινάσσοντας έτσι έλλειμμα και χρέος».

«Τη στιγμή που η ανεργία εκτινάσσεται σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, που όλοι οι δείκτες της ανάπτυξης καταρρέουν και ο πληθωρισμός απειλεί τα νοικοκυριά, οι πολιτικές περικοπών στα εισοδήματα και τις δημόσιες επενδύσεις αναδεικνύονται σε αυτοκαταστροφικές για την ελληνική οικονομία καταδεικνύοντας τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.»

»Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα όχι μόνο επιμένουν να αγνοούν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά καταστρώνουν προϋπολογισμούς που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην καταστροφή», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Με το νέο προϋπολογισμό, θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι ακροβασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το σχέδιο Προϋπολογισμού 2011, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την ουσία του. Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14 δισ ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα» σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η συνεχής πυροδότηση του ΦΠΑ για τα είδη διατροφής και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, μαζί και η αύξηση των έμμεσων φόρων θα παροξύνουν την άνοδο του πληθωρισμού, θα συντελέσουν στην περαιτέρω αφαίμαξη των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων και θα έχουν και άμεσες επιπτώσεις στο τζίρο των χειμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά δε, την δέσμευση της κυβέρνησης για κάλυψη της επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσπάθειας των 5 δισ στο πεδίο των δαπανών του δημοσίου, η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζει πως «συγκεκριμένα μέτρα και τομείς δεν αναφέρονται και είναι τόσο γενικού χαρακτήρα που οι πάντες δικαιούνται να έχουν τη βάσιμη υποψία πως οι συνήθεις αστοχίες, καθυστερήσεις και αδυναμίες σχεδιασμού και υλοποίησης μέτρων, τελικά θα αφορούν τις συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων των φορέων ή και την ίδια την απασχόληση τους».

Απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τον προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση επέβαλε όλα τα μέτρα που ήθελε. Μόνη σοβαρή παρέκκλιση από το πνεύμα του Μνημονίου, ήταν μέχρι τώρα η περαίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι πολίτες λοιπόν, που πληρώνουν ήδη πανάκριβο τίμημα, δικαιούνται εξηγήσεις τι πήγε στραβά και ποιοι ευθύνονται για τα 4 επιπλέον δισ. περικοπών και φόρων που καλούνται τώρα να επωμιστούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος. [Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου