Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εξάψαλμος Γιώργου στους υπουργούς

Τελεσίγραφο από τον Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς να βάλουν αμέσως μπροστά όλες τις αναπτυξιακές δράσεις. Ζήτησε καλύτερο συντονισμό και αποτελέσματα, διαφορετικά η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση

Εξάψαλμος Γιώργου στους υπουργούς

υστηρές συστάσεις στους υπουργούς να επιταχύνουν άμεσα τις αναπτυξιακές δράσεις απηύθυνε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ζήτησε σχέδια δράσης για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το τέλος του έτους. Για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ο πρωθυπουργός κατέστησε συνυπεύθυνους όλους τους υπουργούς που συμμετείχαν στη διυπουργική για την ανάπτυξη, η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ζήτησε «καλύτερο συντονισμό, γρήγορες κινήσεις και αποτελέσματα εντός του 2011». Αλλιώς, η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση, η ανεργία θα χτυπήσει με σφοδρότητα την αγορά εργασίας και η καταβολή της τέταρτης δόσης θα γίνει «θρίλερ». Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε συνδέσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό έκανε και χθες, θέτοντας ως προτεραιότητα νόμο-πλαίσιο για την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων εντός του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, επισήμανε στην υπουργό Περιβάλλοντος τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που θα πρέπει όμως να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει την ελληνική παραγωγή. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης του ΕΣΠΑ και να ξεμπλοκαριστούν τα έργα, τα οποία θα δώσουν θέσεις εργασίας και έσοδα στο κράτος. Ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί και η δυσφορία του γιατί η επιτροπή για την ανάπτυξη που συνέστησε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά.

Η ανάγκη συλλογικής δράσης και καθοδήγησης των υπουργών ήρθε, έτσι, για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, όσοι ετοιμάζουν πρωτοβουλίες και σημειώματα για το θέμα τα κρατούν για τον εαυτό τους. Ο λόγος είναι απλός: «Η εξασφάλιση κάθε δόσης είναι μια πρόκληση για μας. Είναι και το ζητούμενο», σημείωσε στην πολιτική ενημέρωση ο Γ. Πεταλωτής και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος «στον αναχρονιστικό θεσμό των κλειστών επαγγελμάτων και στο πανηγύρι στον χώρο της Υγείας».

Μήνυμα αγωνίας εξέπεμψε στη χθεσινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως «παραμένουν οι αγκυλώσεις». Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στον ρόλο του κράτους, που παραμένει υπερτροφικό και αναποτελεσματικό, και στις αποκρατικοποιήσεις που απομένουν να γίνουν. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα εισηγηθεί την τοποθέτηση συντονιστών ανά υπουργείο για την εφαρμογή του μνημονίου. Στην ανάγκη η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει τα έργα που είναι ώριμα και αναμένουν τη δημοπράτησή τους αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας.

Με την ευκαιρία της παρέμβασής του σημείωσε και τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει τηρήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε και πάγιες υποχρεώσεις, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ. Νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών (αξιοποίηση των αεροδρομίων με το μοντέλο του «Ελ. Βενιζέλος») θα περάσουν σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

Η Τ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις πολιτικές ανάπτυξης του τομέα της Ενέργειας, που περιλαμβάνουν έργα 44 δισ. ευρώ και 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015. Για το κλίμα που επικρατεί στους διεθνείς επενδυτές για τη χώρα μας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ο Χ. Παμπούκης. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε μία αναλυτική αναφορά στις επαφές που έχει πραγματοποιήσει, τόσο με διεθνή επενδυτικά σχήματα όσο και με Ελληνες ομογενείς. Στάθηκε, όμως, και αυτός στις αγκυλώσεις, καθώς η γραφειοκρατία βασιλεύει ακόμη και στη χώρα μας δεν έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική γης.

  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί: Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης. Ο Γ. Παπανδρέου τους ζήτησε να τα λένε συχνά, έστω και χωρίς τη δική του παρουσία.

Γιάννης Αντύπας, ΕΘΝΟΣ, 25/11/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου