Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ερχεται «άγριο ψαλίδι» στις δαπάνες μετά τις εκλογές

  • «Οχι» Παπακωνσταντίνου σε νέους φόρους, «ναι» στη λιτότητα στον δημόσιο τομέα- Φόβοι για έλλειμμα κοντά στο 10% το 2010

«Oχι» σε αναδιάρθρωση χρέους, «όχι» σε νέους φόρους είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα στο Λονδίνο, αλλά είπε «ναι» σε νέες περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως στις ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η «γραμμή άμυνας» της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) που αρχίζουν τη Δευτέρα θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% σε έναν χρόνο. Η αφετηρία προς το παρόν είναι άγνωστη καθώς η Εurostat αναμένεται ότι θα ανεβάσει την ερχόμενη Δευτέρα το έλλειμμα του 2009 από το 13,8% στο 15,5%. Αν συμβεί αυτό και με βάση τη δήλωση του υπουργού το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί πολύ κοντά στο 10% του ΑΕΠ, ήτοι 23 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 4,5 δισ. ευρώ από τα 18,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει όλα τα δεδομένα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ανατρέπει τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τον προϋπολογισμό του 2011 που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2009. «Τα πράγματα έχουν την τάση να σε προλαβαίνουν αν δεν ενεργείς έγκαιρα» ανέφερε κατά την ομιλία του στη London School of Εconomics προσθέτοντας ότι αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι «ο χρόνος είναι χρήμα».

Ωστόσο αυτό που προκάλεσε ανησυχία είναι η φράση που υπογράμμισε ο ίδιος στην ομιλία του: «Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς επενδύσεις, και επενδύσεις δεν θα υπάρξουν όσο είναι κλειστές οι αγορές». Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα του υπουργού, μετά την ομιλία του στην Κύπρο όπου προέβλεψε ότι κατά το επόμενο έτος η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί από 2,5% ως και 3%, ότι το 2011 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και η επιστροφή της χώρας μας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς θα καθυστερήσει όσο οι αγορές παραμένουν κλειστές.

Στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ- ΔΝΤ) για τη λήψη μέτρων το 2011. Στην πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη μεσαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ με εντολή να ελέγξουν τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση στο σκέλος των εσόδων (πάνω από 3 δισ. ευρώ) και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι λογιστές της τρόικας εγκαταστάθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χθες και προχθές «ανέκριναν» επί έξι ώρες τον γενικό γραμματέα Ηλ. Πεντάζο και τον επικεφαλής της Στατιστικής Ηλ. Γεωργίου για την πραγματική κατάσταση του προϋπολογισμού και κυρίως των δημοσιονομικών στοιχείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου