Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Δεν υπάρχει θέμα» με τη διαδικασία εξίσωσης των ορίων ηλικίας, λέει η κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης

«Μη ζήτημα», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης το θέμα που ανέκυψε μετά τους προβληματισμούς που θέτει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για τη διαδικασία εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και τα όσα υποστήριξε στην Ολομέλεια η βουλευτής της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 του νόμου περί της ίσης εργασιακής μεταχείρισης ανδρών και γυναικών - το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή - υπάρχει σαφής απαγόρευση στην ύπαρξη διαφορετικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την άποψη του επιστημονικού συμβουλίου, τίθεται θέμα συνέχισης ή μη της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και έδιναν περιθώριο τριετίας στις γυναίκες εργαζόμενες πριν την τελική εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Θέτοντας το θέμα, η κα Τσουμάνη ανέφερε πως η διάταξη βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπογραμμίζοντας πως τέτοιους προβληματισμούς συμμερίζονται η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Προβληματισμό εξέφρασε σχετικά και ο Ι.Βρούτσης, υπεύθυνος τομέα της ΝΔ για την εργασία, λέγοντας πως το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με την έκθεσή του επί του νομοσχεδίου «εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται στους πρόσφατα ψηφισθέντες ασφαλιστικούς νόμους σχετικά με το ζήτημα εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου ή καταργούνται όλες οι ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν τη σταδιακή προσαρμογή και εξίσωση για τις γυναίκες».

»Όπως, γίνεται κατανοητό» συνεχίζει, «πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, αφού για άλλη μια φορά, με βίαιο τρόπο, θα ανατραπεί ο προγραμματισμός ζωής χιλιάδων ασφαλισμένων γυναικών». Η κυβέρνηση «καλείται άμεσα να απαντήσει στα σοβαρά ερωτηματικά που εγείρονται, καθώς και στις επιφυλάξεις που θέτει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις, που θα κατοχυρώνουν την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων», κατέληξε ο Ι.Βρούτσης.

Απαντώντας ο Γ.Κουτρουμάνης τόνισε πως το ζήτημα λύθηκε με τον νέο ασφαλιστικό νόμο: Από τη στιγμή, δήλωσε, που τα ταμεία των ΔΕΚΟ πέρασαν, με την ένταξη τους στο ΙΚΑ, στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα, δεν υπάρχει θέμα μη ισχύος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από το νόμο.

«Πιθανώς η επιστημονική επιτροπή να μην είχε ενημερωθεί καλώς. Ίσως να μην είχε παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις στο θέμα του Ασφαλιστικού», ήταν η απάντηση του υπουργού στο ερώτημα γιατί η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επαναδιατύπωσης του συγκεκριμένου άρθρου.

Σε δήλωσή της προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κα Τσουμάνη υποστήριξε ότι η «μελλοντική» μετάβαση στο ΙΚΑ των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων δεν λύνει το ζήτημα του χαρακτηρισμού της επαγγελματικής ασφάλισης, αφού αυτό εξαρτάται από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Επέμεινε δε ότι ο κίνδυνος να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις παραμένει και κάλεσε την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει την διάταξη, έστω και την ύστατη στιγμή.
  • Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αρχής ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία και την απασχόληση ψηφίστηκε την Παρασκευή με την ενσωμάτωση των τροπολογιών για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε αναπήρους, αλλά και της τροπολογίας για την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν επιβαίνουν παιδιά έως 12 ετών.

Της τελευταίας ρύθμισης υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντάς την επιβεβλημένη για την προστασία των ανηλίκων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλαπλασιάζεται η βλάβη από το κάπνισμα στον κλειστό χώρο, πρόβλημα που δεν λύνει το ανοικτό παράθυρο.

«Από εκει και πέρα όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου κάθε κόμμα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του», δηλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος συνολικά στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην τροπολογία με την οποία θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση από 100 έως και 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου (που καταβάλλεται από τις 22 Δεκεμβρίου).

Το πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης των δικαιούχων. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την ρύθμιση, ο υπουργός αιτιολόγησε πως σε εκείνους δεν έχει γίνει καμία περικοπή ενώ δόθηκε και μία αύξηση.

Αναφορικά με τους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος (το λεγόμενο «εξωϊδρυματικό»), ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι το δώρο θα καταβληθεί ολόκληρο τα Χριστούγεννα και μισό το Πάσχα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου