Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης θα συντονίζουν, άγνωστο αν θα συντονίζονται
- Του Βασιλη Nεδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 28 Nοεμβρίου 2010
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο στη Λιβύη. Το βράδυ της Τρίτης θα επιστρέψει στην Αθήνα για λίγες ώρες και έπειτα θα μεταβεί στο Καζακστάν. Στις τέσσερις ημέρες που θα λείπει από την Αθήνα, η κυβέρνηση θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη των τριών τοποτηρητών, τους οποίους ο ίδιος έχει ορίσει: Τους κ. Θ. Πάγκαλο, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούση, οι οποίοι πρακτικά είναι επιφορτισμένοι με το έργο του συντονισμού της κυβέρνησης. Το σχήμα αυτό έχει σαφώς διακριτές αρμοδιότητες και μετά το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης έγιναν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο κ. Πάγκαλος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας των δράσεων των υπουργείων, αναφορικά με το Μνημόνιο. Την ευθύνη βέβαια της συνολικής παρακολούθησης του Μνημονίου, καθώς επίσης και των δαπανών έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Ραγκούσης, καθώς επίσης και το πρωθυπουργικό γραφείο (Ρεγγίνα Βάρτζελη) θα αποτελούν τον μηχανισμό παρακολούθησης του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου, του παράλληλου δηλαδή εσωτερικού πλάνου για τη στροφή της ατζέντας από τα αμιγώς οικονομικά θέματα, σε εκείνα των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές στην Παιδεία, την Υγεία, αλλά και ο εκλογικός νόμος. Στοιχεία του, με κύριο την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ατζέντα συναίνεσης, την οποία φιλοδοξεί να θέσει ο κ. Παπανδρέου στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Tι προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Οτι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τρία πρόσωπα για την παρακολούθηση των ισάριθμων δρόμων που θεωρεί ότι είναι απαραίτητοι για να καταστεί δυνατή η τήρηση σε πορεία εξυγίανσης το 2011. Το θέμα, όμως, είναι αν μπορούν και να συντονίζονται. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονται μεν ότι η κατεύθυνση είναι σωστή, σημειώνουν δε ότι σπάνια έχει «θεσμοθετηθεί» στο παρελθόν με τόση σαφήνεια η ύπαρξη τριών πόλων που θα συνυπάρχουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- κάτω από τον πρωθυπουργό.
Αν και οι τρεις δεν έχουν μεταξύ τους ανοιχτά θέματα, μένει να αποδειχθεί αν οι αλληλοεπικαλύψεις -οι οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβούν- θα οδηγήσουν και σε υπόγειες συγκρούσεις. Μέχρι τότε πάντως οι μοναδικές υπαρκτές έριδες αφορούν τις αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου. Ο ορισμός του αντιπροέδρου στην κεφαλή της ευθύνης περί την ανάπτυξη δεν ικανοποίησε ορισμένους υπουργούς. Στη σύσκεψη που έγινε μάλιστα την Τετάρτη για την ανάπτυξη, ο κ. Χ. Παμπούκης διέκοπτε τακτικά τον κ. Πάγκαλο προκειμένου να επιδείξει ότι κατέχει καλύτερα τα ζητήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε σε μια γκάμα θεμάτων που ξεκινούσε από τις σκέψεις του για τα επόμενα... φαστ τρακ μέχρι και τον τρόπο εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κ. Παμπούκης δεν επιστρέφει στον λεγόμενο κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης, διατηρεί ωστόσο τη στενή, προσωπική επαφή του με τον πρωθυπουργό.
Οσον αφορά τα σενάρια περί ανάληψης κάποιου ρόλου από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αυτά διαψεύδονται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Ο κ. Βενιζέλος, όπως και πολλοί από τους υπόλοιπους κορυφαίους υπουργούς, βρίσκεται την περίοδο αυτή απλά αντιμέτωπος με το φάσμα των αλλαγών που θα πρέπει να φέρει εις πέρας τις επόμενες 100 ημέρες.
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
Τρεις πόλοι θα ελέγχουν την πορεία του 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου