- Μείωση του λειτουργικού κόστους και αυξημένο επίπεδο υπηρεσιών στα νοσοκομεία που σήμερα υποφέρουν από ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αναμένεται να φέρουν οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
ΕΘΝΟΣ, 19/11/2010
Θέμα χρόνου είναι η συγχώνευση δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης αποτελούν τον προπομπό των αλλαγών που ακολουθούν στο ΕΣΥ. Η λογική είναι ίδια: μείωση λειτουργικού κόστους και ενίσχυση γειτονικών υγειονομικών μονάδων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι -σε ορισμένες περιοχές- υπάρχει υπερκάλυψη του πληθυσμού από δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας. Η συγχώνευση των μονάδων αυτών θα μειώσει το λειτουργικό κόστος, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας άλλων, οι οποίες «υποφέρουν» από ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων θα συζητηθεί έπειτα από τη σύνταξη του «υγειονομικού χάρτη» και ξεκαθάρισε πως στον προϋπολογισμό του 2011 δεν έχει προβλεφθεί καμία μείωση κονδυλίων από συγχωνεύσεις ο υπουργος Αμυνας Β. ΒενιζέλοςΟριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του «υγειονομικού χάρτη» της χώρας. Το έργο έχει ανατεθεί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σε αυτόν θα αποτυπώνονται οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες (εξωνοσοκομειακή, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) και ο πληθυσμός αναφοράς.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την επίσκεψή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων θα συζητηθεί έπειτα από τη σύνταξη του «χάρτη» και ξεκαθάρισε πως στον προϋπολογισμό του 2011 δεν έχει προβλεφθεί καμία μείωση κονδυλίων από συγχωνεύσεις.
Στις συναντήσεις του, πάντως, εμφανίζεται βέβαιος για τη λειτουργία δημόσιων υγειονομικών μονάδων, οι οποίες δεν προσφέρουν: «Υπάρχουν μονάδες οι οποίες δεν έπρεπε να υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους των επιστημονικών εταιρειών. Ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει αξιολόγηση δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, προκειμένου να αξιολογηθεί το έργο τους.
Το κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι οποίοι αφήνουν, όμως, παράθυρα συνεννόησης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε στο «Εθνος» ότι δεν μπορεί να συζητήσει για κλείσιμο ή συγχώνευση, εάν δεν υπάρξει υγειονομικός χάρτης.
Ανοικτός σε συγχωνεύσεις μονάδων οι οποίες λειτουργούν με πληρότητα κάτω από 50%, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.
- Τρόικα
- Αποδεκτή η πρόταση για τις δαπάνες Υγείας
Αποδεκτή έγινε από τους εκπροσώπους της τρόικας η πρόταση του υπουργού Υγείας για μείωση του νέου προϋπολογισμού της Υγείας κατά 840 εκατομμύρια. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι με τις πολιτικές που παρουσίασε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να πετύχει τις οικονομίες που προϋπολογίζει για το 2011, ενώ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι ακόμη κι αν η εξοικονόμηση έφτανε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
- Κοινή υπουργική απόφαση Βενιζέλου - Λοβέρδου
- Καλλικράτης στα «χακί» νοσοκομεία
«Καλλικράτης» και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Με κοινή υπουργική απόφαση των Β. Βενιζέλου και Αν. Λοβέρδου τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων μετασχηματίζονται σε Κέντρα Υγείας.
Η αρχή έγινε με τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης, καθώς ανεστάλη η λειτουργία τους.
Οπως εξήγησε, χθες το βράδυ, ο Β. Βενιζέλος, τα μετεξελισσόμενα στρατιωτικά νοσοκομεία σε κέντρα υγείας ταυτόχρονα θα αποτελούν και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των υπό κατάργηση στρατιωτικών νοσοκομείων θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη.
Ο Β. Βενιζέλος για να προλάβει αντιδράσεις του στρατιωτικού προσωπικού και των δικαιούχων αποστράτων στα περιφερειακά στρατιωτικά νοσοκομεία, έσπευσε χθες βράδυ να δηλώσει ότι το στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα τους παρέχουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στα πανεπιστημιακά και νομαρχιακά νοσοκομεία.
Παράλληλα -σύμφωνα πάντα με τον Β. Βενιζέλο- το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα αξιοποιείται επιστημονικά με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο.
Το νέο μέτρο, όπως υπογράμμισε χθες ο Β. Βενιζέλος, θα δοκιμαστεί για έναν μήνα πιλοτικά στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του μέτρου.
Ωστόσο, ο «Καλλικράτης» δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα στον χώρο των στρατιωτικών νοσοκομείων, εάν δεν λειτουργήσει ο «Φίλιππος». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης για τα στρατιωτικά νοσοκομεία κόστους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αν και υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί και έχουν καταβληθεί 7,5 εκατ., ωστόσο δεν καθίσταται δυνατή η λειτουργία του!!
Ο «Φίλιππος» -υποτίθεται ότι- μπορεί να υποστηρίξει:
- Το διπλογραφικό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων.
- Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Την ορθολογική λειτουργία του κύκλου εργασιών των στρατιωτικών νοσοκομείων σε όλα τα επίπεδα.
Παρά την επίμονη προσπάθεια του Β. Βενιζέλου και τις επισημάνσεις του προς τη στρατιωτική ηγεσία να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο «Φίλιππος», τα Γενικά Επιτελεία κωλυσιεργούν ως προς την υλοποίηση της εν λόγω υπουργικής απόφασης.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
- Διοικητής Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
- «Ανάσα ζωής» για το Πανεπιστημιακό η μεταφορά του στρατιωτικού δυναμικού
Ως «Καλλικράτη» για τον χώρο της υγείας που θα έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες, χαρακτηρίζει ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ν. Ραπτόπουλος, την προοπτική συγχώνευσης του νοσηλευτικού ιδρύματος με το 492 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
«Το στρατιωτικό νοσοκομείο διαθέτει καλά οργανωμένο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, καλά εκπαιδευμένους γιατρούς και ένα σύνολο προσωπικού, στρατιωτικού και πολιτικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, άνω των 200 ατόμων.
Η μεταφορά τους σε μας θα σημάνει ανάσα ζωής, αυξάνοντας την ικανότητα του νοσοκομείου κατά 150%», είπε στο «Εθνος» ο κ. Ραπτόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 110 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Με την έλευση αυτού του δυναμικού, θα μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε το νοσοκομείο, το οποίο θα μπορεί πλέον να καλύπτει όλο τον Νομό Εβρου, και τον στρατό».
Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των διοικήσεων του πανεπιστημιακού και του στρατιωτικού νοσοκομείου, στην οποία ο διοικητής του πρώτου έκανε γνωστό πως μπορεί να δεχτεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά του στρατιωτικού, μέχρι να λάβει εντολές από το υπουργείο Υγείας και μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη μεταφορά του προσωπικού.
Αντίστοιχη «ανάσα» αναμένουν και οι γιατροί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο «ασφυκτιά» από ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Αν γίνει κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, στον βαθμό που θα μπορέσει να ανταποκριθεί το στρατιωτικό προσωπικό στις συνθήκες λειτουργίας ενός πολιτικού νοσοκομείου», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού, Θ. Λεπτίδου, αναφέροντας ενδεικτικά πως η Παθολογική κλινική έχει μείνει με 3 γιατρούς (συνταξιοδοτήθηκε το 50% του προσωπικού) και έχει ήδη διαμηνύσει στη διοίκηση ότι οι εφημερίες μπορούν να καλυφθούν μέχρι 19 Δεκεμβρίου. Το νοσοκομείο διαθέτει σήμερα τρεις αναισθησιολόγους και μόνο τέσσερις καρδιολόγους.
- Αντιδράσεις
Το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του 412 Νοσοκομείου Ξάνθης είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη από το 2008, επί υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε ανακοινώσει την κατ’ αρχήν υποβάθμισή του σε «νοσοκομείο Ρόλου 3», προκαλώντας τότε αντιδράσεις.
Χθες, στην απόφαση αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους ο νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Παυλίδης, οι ΝΟΔΕ Θράκης της ΝΔ και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή. «Τους καλούμε να μην κλείσουν τα δύο νοσοκομεία. Ολα δεν μετριούνται λογιστικά. Κάθε πράξη έχει όνομα και χρόνο τέλεσης», επισημαίνει ο Γ. Παυλίδης.
Οι ΝΟΔΕ καλούν τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα, καθώς πρόκειται για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Το ΚΚΕ αναφέρει πως η κυβέρνηση «θυσιάζει» την υγεία, ενώ αφήνει ανέγγιχτες τις δαπάνες για τα εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό και για τις αμυντικές δαπάνες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σταύρος Κουτσιουμπέλης
- Συγχωνεύσεις υπό όρους
Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο να κλείσει μία δημόσια νοσηλευτική μονάδα. Ως προς το θέμα των συγχωνεύσεων, έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι τμήματα ή οργανισμοί που λειτουργούν με πληρότητα κάτω του 50% πρέπει να αλλάζουν ρόλο. Χρειάζονται αναδιοργάνωση, εκτός αν η λειτουργία τους υπαγορεύεται από εθνικούς ή γεωγραφικούς λόγους. Μία μονάδα, δηλαδή, που λειτουργεί σε ένα ακριτικό νησί με χαμηλή πληρότητα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Αν μία άλλη μονάδα λειτουργεί σε κάποια πόλη με χαμηλή πληρότητα, μπορεί να μεταφερθεί σε μία διπλανή μονάδα.
* Σταύρος Κουτσιουμπέλης , πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
- Δ. Βαρνάβας
- Προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης
Αν δεν εκπονηθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με απόφαση για συγχωνεύσεις μονάδων. Αν ο χάρτης -τον οποίο περιμένουμε από το 2000- δείξει πλήρη επάρκεια σε μία περιοχή από τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, ενώ λειτουργεί κι ένα δεύτερο το οποίο δεν προσφέρει, μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη συγχώνευση. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρατηρούμε αύξηση κατά 30% στη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και με αυτό το δεδομένο είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν αχρείαστα νοσοκομεία.
* Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Ερχονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου