Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Θολό το τοπίο στην εξεταστική επιτροπή Siemens

  • Του Φ. Καλλιαγκοπουλου, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 24 Nοεμβρίου 2010

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens είτε να καταλήξει σε ένα θεαματικό κοινό πόρισμα των δύο μεγάλων κομμάτων είτε να οδηγηθεί σε ένα εξίσου θεματικό Βατερλώ, τινάζοντας στον αέρα συναινέσεις και να καλλιεργήσει το έδαφος για επανάληψη της διαδικασίας φιάσκου που χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική κατάληξη της υπόθεσης Βατοπεδίου.

Το αν θα επιτευχθεί -μάλλον δύσκολο- για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά κοινό πόρισμα κυβερνώντος κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαρτηθεί από το «κατά πόσο θα θελήσει η πλειοψηφία να μην ενεργήσει με κίνητρα εντυπωσιασμού και λαϊκισμού». Στον αφορισμό αυτόν καταλήγουν βουλευτές της Ν. Δ.

Από την πλευρά τους, πηγές από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι «η επιτροπή έχει βρει το πώς κινήθηκαν τα νήματα αυτής της καραμπινάτης διαχρονικής παρανομίας και έχει καταφέρει να ξεκουνήσει τη βραδυπορούσα υπόπτως Δικαιοσύνη να στραφεί στο οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα που ανοίγει τον δρόμο για άσκηση ουσιαστικών πιέσεων στη Siemens για να πει ονόματα και να δώσει αποζημιώσεις».

Ελλείψει νέων ονομάτων -και δη γαλάζιων- στα οποία διοχετεύθηκε η διακομματική διαχρονική μίζα, το ΠΑΣΟΚ στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στις ευθύνες της Δικαιοσύνης και μάλιστα στο τρίπτυχο Σανιδάς - Αθανασίου - Ζαγοριανός, χωρίς να αποκλείεται να αποδοθούν ευθύνες και στον τελευταίο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικ. Δένδια για συγκάλυψη.

Πάντως, δεν αποκλείεται τα πυρά του ΠΑΣΟΚ να επεκταθούν και σε άλλους νεοδημοκράτες υπουργούς. Και συγκεκριμένα τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης -μάλλον Βουλγαράκη και Μαρκογιαννάκη- για την υπόθεση του C4-I και τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Λιάπη για τις προμήθειες του ΟΣΕ και τον Προαστιακό.

Κάτι τέτοιο, που αν ισχύσει θα αναφερθεί μάλλον στην αυριανή τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, θα τινάξει τα πάντα στον αέρα, αφού η πτέρυγα των νεοδημοκρατών κρίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες ευθύνες της περιόδου Σημίτη αναφορικά με τις διάτρητες από πλευράς διαφάνειας προγραμματικές συμβάσεις που συνεχίστηκαν ως λογική και στις προμήθειες των Ολυμπιακών Αγώνων».

  • ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σίγουρο είναι ότι ο ΛΑΟΣ δεν θα καταθέσει πόρισμα, όπως έχει γνωστοποιήσει, γιατί δεν κλήθηκαν πρώην πρωθυπουργοί. Το ΚΚΕ προσανατολίζεται στην έκδοση ξεχωριστού πορίσματος καταγγελτικού κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ δεν είναι γνωστό αν θα βγάλει πόρισμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας πάντως τα δύο μεγάλα κόμματα για συγκάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου