Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ντόμινο καταλήψεων στα ΑΕΙ

  • ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ * ΠΟΡΕΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μεγαλώνει το κύμα των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Χθες, φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, καθηγητές σε πολλά Ιδρύματα απείχαν από τα καθήκοντά τους, ενώ άρχισαν οι συμβολικές καταλήψεις στις σχολές ενόψει και της επετείου του Πολυτεχνείου, την ερχόμενη εβδομάδα.


Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας υψώνει το δάχτυλο στους απεργούς πανεπιστημιακούς υποδεικνύοντας τη βασική προτεραιότητα, που είναι η «ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων».

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις πανεπιστημιακών σχολών, των οποίων οι Σύλλογοι ΔΕΠ πήραν απόφαση να απεργήσουν και να μην κάνουν μάθημα οι φοιτητές» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο ομιλίας της σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναρωτήθηκε:

«Δηλαδή να τιμωρηθούν ποιοι; Και για ποιο λόγο; Γιατί θα αρχίσει ο διάλογος, για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί και γιατί απλά υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα σχέδιο διαβούλευσης, για το οποίο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του;».

Εν τω μεταξύ, έγινε ο πρώτος γύρος συνελεύσεων σε αρκετές σχολές των ΑΕΙ και οδήγησε σε αποφάσεις για συμβολικές καταλήψεις χθες και σήμερα. Αυτή τη στιγμή και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ είναι κλειστές όπως και τρεις του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό). Ο επόμενος γύρος συνελεύσεων θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων είναι συμβολικές αλλά και κυλιόμενες καταλήψεις, με χρονικό ορίζοντα έως τον Ιανουάριο, οπότε και υπολογίζει η κυβέρνηση να φέρει το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Στο μέτωπο, πάντως, των αντιδράσεων μπαίνουν οργανωμένα και οι διδάσκοντες. Χθες, απείχαν οι καθηγητές σε ΑΠΘ, Πατρών, Ιωαννίνων και Αιγαίου. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου