Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Προανακριτική στην υπόθεση των ομολόγων προωθεί το ΠΑΣΟΚ

  • Παναγης Γαλιατσατος, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 24 Nοεμβρίου 2010
  • Στο τέλος του δρόμου φτάνει η εξεταστική επιτροπή των ομολόγων, δεκαέξι εβδομάδες αφότου ξεκίνησε τη λειτουργία της.

Σήμερα συγκαλείται η επιτροπή στη Βουλή, με αντικείμενο τη συζήτηση και την έγκριση του πορίσματος. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποχωρήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ για προειλημμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Επιτροπή δεν θα καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, αφού οι απόψεις ανάμεσα στα κόμματα για την ουσία της υπόθεσης είναι διαφορετικές και είναι, πέραν τούτου, πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής, καθώς η επιτροπή διερευνά γεγονότα τα οποία συνέβησαν πριν από τις εκλογές του 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτές της πλειοψηφίας, στο πόρισμά της η τελευταία δεν θα αναφέρεται στην παραγραφή.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εντοπίζοντας τις ευθύνες στα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης. Το ποια πολιτικά πρόσωπα συγκεκριμένα όμως θα αφορά η προκαταρτική δεν είναι σαφές, αφού και μέσα στην πλειοψηφία της επιτροπής οι απόψεις διίστανται. Από τους λοιπούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι κ. Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Ν. Τσούκαλης (ανεξάρτητος - Δημοκρατική Αριστερά) μάλλον έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.

Ο κ. Μουλόπουλος βγάζει από το κάδρο τον πρώην υπουργό Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Τσούκαλης, πάλι, φαίνεται να εκτιμά ότι περαιτέρω διερεύνηση διά της προκαταρκτικής προκύπτει μόνο για τον κ. Δούκα.

Αν πάντως το ΠΑΣΟΚ και τα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς συμφωνούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τον ΛΑΟΣ, τα οποία θα δημοσιοποιήσουν τη στάση τους αφού ακούσουν την άποψη της πλειοψηφίας.

Το ΚΚΕ δεν ανοίγει τα χαρτιά του, είναι σαφές όμως, όπως επισημαίνει η εκπρόσωπός του κ. Νικολαΐδου, ότι γι’ αυτό δεν αρκεί η καταλήστευση των Ταμείων, για την οποία ο Περισσός έχει βασική διαφωνία ότι συνέβη μόνον την περίοδο των δομημένων ομολόγων.

Για τον κ. Πολατίδη, από τον ΛΑΟΣ, πολύ δύσκολα στοιχειοθετείται προανακριτική, αφού από τις εργασίες της επιτροπής προέκυψαν σκιές και διεφάνη ένα είδος οργάνωσης, ωστόσο η ευθύνη των υπουργών είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί. Ο κ. Πολατίδης είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην παραπομπή των κ. Αλογοσκούφη και Μεϊμαράκη, ενώ θεωρεί ότι ακόμα και οι ενδείξεις σε βάρος του κ. Δούκα είναι πολύ αδύναμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου