Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αντιδρά σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νέο Μνημόνιο

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αναθεώρηση των μέτρων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν. Από τις επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πλήρη αστοχία της κυβέρνησης στην επίτευξη των στόχων και, συνεπώς, την ανάγκη αναθεώρησης της ακολουθούμενης πολιτικής, μέχρι τη σφοδρή κριτική της Αριστεράς για την προωθούμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι, εμφανώς, αντιμέτωπη με τις ισχυρές ενστάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Η Ρηγίλλης, μέσω ανακοινώσεων των Χρ. Σταϊκούρα και Θ. Καράογλου, επέμεινε στην κριτική της για την αναποτελεσματικότητα του κυβερνητικού προγράμματος. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ το 2010, εξηγώντας ότι το ένα τρίτο της μείωσης δεν αφορά περιορισμό της σπατάλης, αλλά μέτρα εκτός Μνημονίου και συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Αποτυχία του προγράμματος διαβλέπει και ο κ. Καράογλου, θέτοντας το ερώτημα «σε τι λύση θα καταφύγει μετά η κυβέρνηση; Θα μειώσει και άλλο μισθούς και συντάξεις; Θα αυξήσει πάλι τη φορολογία;».

  • Η Αριστερά

Στα νέα μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, αλλά και στην ευθεία αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων επικεντρώνεται η Αριστερά. «Κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά της ζωής και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα... άμεσος στόχος τους είναι η νέα δραστική μείωση των μισθών, οι απολύσεις και η εργασιακή ανασφάλεια, οι επικίνδυνες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, η παράδοση δημόσιων υποδομών και περιουσίας στους μεγάλους επιχειρηματίες», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν μηδενική ανοχή.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας «προβλέπεται κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγέθυνση της ανεργίας». Ο κ. Τσίπρας ερωτά τον πρωθυπουργό γιατί προχώρησε σε νέο Μνημόνιο, αφού μέχρι σήμερα ισχυριζόταν ότι όλα πάνε καλά, αν για τις προβλέψεις της νέας συμφωνίας θα ενημερωθεί η Βουλή και, τέλος, αν έχει υπολογιστεί το κοινωνικό κόστος των νέων μέτρων.

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή», η πολιτική της οδηγεί σε απολύσεις και ραγδαία αύξηση της ανεργίας, καταστροφή των συλλογικών δικαιωμάτων, επισημαίνει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.

Υπέρ της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους ώστε να δοθεί ανάσα στην αγορά, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. «Πρέπει να μαζέψουμε όλα τα υπάρχοντα χρέη μας και να τα αντικαταστήσουμε με ένα άλλο, καλύτερο ομόλογο. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την χώρα. Απαιτείται δραστική μείωση της φορολογίας για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις» σχολίασε.

«Οι δύσκολες αποφάσεις και τα βάρη πρέπει να πάψουν να αφορούν μόνο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να περάσουν στο κομματικό και πελατειακό κράτος» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Οικονόμου. Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα για μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να υπάρξουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου