- Του Αθανασιου Eλλις, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 28 Nοεμβρίου 2010
Η έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς και οι ποικίλες φραστικές και ουσιαστικές απόπειρες επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών του Μνημονίου που είχαν ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί, προκάλεσαν δυσφορία και στα στελέχη της τρόικας. Σε συγκεκριμένους υπουργούς διέγνωσαν απουσία ακόμα και πολιτικής βούλησης και αυτή ήταν η βασική αιτία που ζήτησαν την ανάληψη από τον πρωθυπουργό συντονιστικού ρόλου.
Πρόβλημα συντονισμού δεν παρατηρείται μόνον οριζοντίως, μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, αλλά και καθέτως στο εσωτερικό υπουργείων, ακόμη και σε αυτό των Οικονομικών το οποίο εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως συντονιστικός βραχίονας. Παρότι η αποδοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι δεδομένη και στο ΔΝΤ εξαίρουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του, είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον διευθυντή δημοσιονομικών του Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Τότε ο υπουργός έδειξε να αγνοεί σοβαρά ζητήματα τα οποία στελέχη του ΔΝΤ είχαν συζητήσει εκτενώς με τους γενικούς γραμματείς Πλασκοβίτη και Πεντάζο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση έλλειψης συντονισμού ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα λήψης αποφάσεων του υπουργείου. Ειδικότερα:
Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Εχει πείσει ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα του Μνημονίου, αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή σε Ευρώπη και Αμερική και σε αυτόν στηρίζονται οι περισσότερες ελπίδες της τρόικας για την πιστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Ο Πόουλ Τόμσεν συμμετείχε μαζί του σε κοινή προβολή της Ελλάδας στις αγορές Φρανκφούρτης, Λονδίνου, Παρισιού και Νέας Υόρκης.
Ανδρέας Λοβέρδος: Αν και τους πρώτους μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου κάποιες απόπειρες πατριωτικής έξαρσης και εντυπωσιασμού του τότε υπουργού Εργασίας είχαν ενοχλήσει, στην πορεία «κέρδισε» τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι του πιστώνουν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και το ασφαλιστικό και σήμερα δέχονται τις διαβεβαιώσεις του για τις αλλαγές που προωθεί στην υγεία.
Δημήτρης Ρέππας: Η τρόικα αναγνωρίζει στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αποτελεσματική διαχείριση της σύγκρουσης με τους οδηγούς φορτηγών, αλλά αναμένει ταχύτερους ρυθμούς στον ΟΣΕ και σειρά άλλων ζητημάτων, από τον ΟΑΣΑ μέχρι την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θεωρείται εργασιομανής και πραγματιστής. Η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας γεννά προσδοκίες. Εχει δώσει δείγματα γραφής. Η έλευσή του στον νευραλγικό τομέα της ανάπτυξης, στη θέση της κ. Κατσέλη, έγινε δεκτή με ικανοποίηση.
Γιάννης Ραγκούσης: Ενώ την πρώτη περίοδο τα στελέχη της τρόικας πρόβαλαν τον «Καλλικράτη» ως κορυφαίο παράδειγμα μείωσης σπατάλης, από τότε που ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε συντονιστικό ρόλο εμφανίστηκαν κάποιες σκιές, καθώς χρεώνεται ώς ένα βαθμό την ελλιπή λειτουργία της κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη περίοδο.
Τίνα Μπιρμπίλη: Οι καθυστερήσεις σε ό, τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχουν ενοχλήσει, κυρίως την Ε. Ε. Στην απουσία προόδου οφείλεται και το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν κρίθηκε αναγκαία και δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ και της Ε. Ε. με την υπουργό Περιβάλλοντος.
Λούκα Κατσέλη: Η σχέση της υπουργού Εργασίας με την τρόικα υπήρξε προβληματική από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας και τα στελέχη του ΔΝΤ και της Ε. Ε. διαπίστωναν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ αυτής και του κ. Παπακωνσταντίνου. Αρκετοί χειρισμοί, όπως και δηλώσεις της, έχουν ενοχλήσει, με αποκορύφωμα την απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης ζητημάτων που η τρόικα θεωρούσε ότι είχαν κλείσει.
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
Οι καλοί, οι κακοί και οι αδιάφοροι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου